«Τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης του κορονοϊού», είχε τονίσει στις 29 Απριλίου 2020 ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο - που βλέπαμε τον Σωτήρη Τσιόδρα στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό - ο ίδιος είχε αναφερθεί εξονυχιστικά στη μετάδοση του κορονοϊού από τα παιδιά με αφορμή και το άνοιγμα των σχολείων και την ανησυχία που υπήρχε στους γονείς για τον κορονοϊό, στο πρώτο lockdown.
Τώρα, που βρισκόμαστε στο δεύτερο lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση σε πρώτη φάση αποφάσισε να κλείσει μόνο Γυμνάσια και Λύκεια, γιατί οι λοιμωξιολόγοι επεσήμαναν διαρκώς προς όλους ότι τα παιδιά δεν είναι εύκολο να μεταδώσουν τον ιό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσιόδρας στα τέλη Απριλίου επεσήμανε συγκεκριμένα τα εξής: «Οι λοιμώξεις παρατηρούνται λιγότερο συχνά, ηπιότερα συμπτώματα, παιδιά με σοβαρή νόσο κάτω από 1%, κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, κολλάνε 3 φορές λιγότερο από τους 20 ετών και πάνω, μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται ασυνήθιστη. Δεν αποκλείεται ένα παιδί να κολλήσει κάποιον αλλά δεν αναιρεί τα δεδομένα, τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου».
Αυτό δείχνει ότι τα δημοτικά σχολεία δεν κλείνουν επειδή οι ειδικοί φοβούνται τα παιδιά. Τα δημοτικά σχολεία κλείνουν - και πιθανότατα και οι παιδικοί σταθμοί και οι βρεφονηπιακοί - για να περιοριστεί η κινητικότητα των γονέων.
Τα δημοτικά σχολεία δεν είναι εστία διασποράς του κορονοϊού
Τα δημοτικά σχολεία δεν αποτελούν εστία διασποράς του κορονοϊού, ωστόσο η απόφαση αυτή ελήφθη για να μειωθεί η κινητικότητα των γονέων. Από τη στιγμή που και οι μαθητές των δημοτικών σχολείων θα κάνουν τα μαθήματά τους διαδικτυακά, από τη μία θα διακοπούν οι μετακινήσεις προς και από τα σχολεία και αφετέρου περισσότεροι γονείς θα βγουν σε τηλεργασία και έτσι θα μειωθεί κατά πολύ η όποια κινητικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πολλά σχολεία στην Αττική έχουν αποστείλει μηνύματα στους γονείς - κηδεμόνες έτσι ώστε να εγγράψουν τα παιδιά τους, μαθητές του δημοτικού, στην ηλεκτρονική εκπαίδευση. Τα e-class, η τηλεκπαίδευση δηλαδή, αναμένεται να ισχύσει και για τα δημοτικά σχολεία τα οποία κατά πληροφορίες θα υπαχθούν στο καθεστώς των υπολοίπων βαθμίδων α'βαθμιας και β'βαθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που εστάλη σε γονείς από δημοτικό σχολείο σε κεντρικό δήμο της Αθήνας όπου αναφέρει: «Αγαπητοί Γονείς & Κηδεμόνες, Παρακαλώ πολύ σας ενημερώνουμε ότι μπαίνοντας στον παρακάτω σύνδεσμο του ΠΣΔ https://register.sch.gr/students/ μπορείτε να προβείτε στην εγγραφή μαθητή/ήτριας (σε περίπτωση που δεν έχετε προβεί ήδη), ούτως ώστε - σε περίπτωση που χρειαστεί - να γίνουν μέλη των ψηφιακών τμημάτων (π. χ. e-class) από τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς».
Την ανάγκη να κλείσουν όλα τα σχολεία είχε τονίσει από το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ έκκληση να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία στη Θεσσαλονίκη είχε κάνει ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Τις ανακοινώσεις, πάντως, για το «λουκέτο» στα δημοτικά σχολεία θα κάνουν από κοινού η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.