Τηλεκπαίδευση
Κοινωνία

Τηλεκπαίδευση: Πώς θα γίνει στα σχολεία από τη Δευτέρα

Με αυστηρούς κανόνες αλλά και με προβλήματα θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, η τηλεκπαίδευση σε όλα τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Λόγω της αναστολής λειτουργίας τους όλα τα σχολεία είναι υποχρεωμένα να παρέχουν τηλεκπαίδευση στους μαθητές τους, προκειμένου να καλυφθεί κανονικά η διδακτέα ύλη, όπως γινόταν προτού η κυβέρνηση αποφασίσει το κλείσιμο τους λόγω του lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού

Η διαφορά ως προς τη διδασκαλία θα είναι ότι τα διαδικτυακά μαθήματα θα διαρκούν 40 λεπτά. Παρά το γεγονός ότι η μέθοδος αυτή δοκιμάστηκε την περασμένη άνοιξη, οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα, τα οποία δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν, προκειμένου η σχετική διαδικασία να κυλήσει ομαλά από άκρη σε άκρη των σχολείων όλης της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κανόνες για την τηλεκπαίδευση έχουν οριστεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς με σχετικές υπουργικές αποφάσεις ενώ το υπουργείο Παιδείας θα ξαναστείλει στα σχολεία νέες αναλυτικές οδηγίες και κυρίως όσον αφορά στο τεχνικό «κομμάτι», προκειμένου να διευκολυνθούν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, οι καθηγητές, οι μαθητές και οι γονείς. 

Οσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή άλλα μέσα για να εφαρμόσουν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης θα πρέπει να πηγαίνουν υποχρεωτικά στις μονάδες που υπηρετούν και να προσφέρουν τις εκπαιδευτικές τους υπηρεσίες, κάνοντας χρήση των υποδομών και του εξοπλισμού που διαθέτει η σχολική μονάδα, με δεδομένο ότι όλοι είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Παιδείας δεσμεύτηκε και για την αποστολή φορητών συσκευών (tablet) στα σχολεία, προκειμένου να διατεθούν με βάση κοινωνικά και άλλα κριτήρια, όπως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων και κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας κ.α. Όπως και στο προηγούμενο διάστημα η υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, θα γίνει μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία καθιστά δυνατή την απευθείας μετάδοση (ήχου και εικόνας) του μαθήματος προς τους μαθητές με τη χρήση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) και της ψηφιακής πλατφόρμας Webex Meetings της εταιρείας Cisco Hellas A.E.

Η υπηρεσία αυτή παρέχεται δωρεάν προς το ελληνικό Δημόσιο και έχει ενταχθεί στις διαπιστευμένες εφαρμογές του σχολικού δικτύου. Για το σκοπό αυτό τόσο τα παιδιά όσο και οι καθηγητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό που διαθέτουν, δηλαδή υπολογιστές, τάμπλετ, κινητά ή και σταθερά τηλέφωνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικά για τα ιδιωτικά σχολεία επιτρέπεται να επιλέξουν για την υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης τη χρήση άλλης αντίστοιχης ψηφιακής πλατφόρμας ανάλογα με τις ανάγκες τους και την υλικοτεχνική τους υποδομή. Στην περίπτωση που ιδιωτική σχολική μονάδα επιλέξει άλλη ψηφιακή πλατφόρμα από αυτήν που προσφέρεται δωρεάν από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, επιβαρύνεται η ίδια με τα τυχόν σχετικά έξοδα και με την υποχρέωση τυχόν παραμετροποίησης της συγκεκριμένης πλατφόρμας προς συμμόρφωση με τις κείμενες διατάξεις και ιδίως τις διατάξεις προστασίας προσωπικών δεδομένων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων.

Προσωπικά Δεδομένα

Τα προσωπικά δεδομένα (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός τηλεφώνου επικοινωνίας) αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από το ΥΠΑΙΘ και την εκάστοτε σχολική μονάδα φοίτησης των μαθητών κατ’ εντολή του. Σκοπός της επεξεργασίας είναι η επικοινωνία των εκπαιδευτικών με μαθητές και γονείς και ο συντονισμός της διαδικασίας της παροχής τηλεκπαίδευσης μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους 2020 - 2021 και εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού.

Ολα τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να λειτουργήσει η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης θα διαγραφούν μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η καταγραφή της εικόνας ή της ομιλίας άλλου προσώπου κατά τη διάρκεια των δικτυακών μαθημάτων είναι παράνομη και επισύρει αστικές, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...