Πτώση βάσεων που μπορεί να φτάσει και τα 600 μόρια (ειδικά στην περιφέρεια) αναμένεται φέτος στις ιατρικές σχολές της χώρας. Σε μια χρονιά με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας των υποψηφίων, είναι πιθανόν να δούμε ιατρική σχολή της περιφέρειας με βάση γύρω στα 17.900 μόρια. Βέβαια φέτος, λόγω της κατάργησης των συντελεστών των μαθημάτων βαρύτητας ανά επιστημονικό πεδίο, είναι πιθανόν να έχουμε και το φαινόμενο να ισοβαθμούν 10 υποψήφιοι σε μια σχολή, αλλά να προκρίνεται εξ αυτών μόνο ο ένας, και αυτός με κριτήριο τους βαθμούς στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (της Βιολογίας ή της Χημείας σε αυτή την περίπτωση).
Συντελεστές
Επανέρχεται έτσι τελικά στην πράξη η ισχύς των μαθημάτων βαρύτητας σε κάθε πεδίο, παρότι δεν προσμετρώνται φέτος οι συντελεστές βαρύτητάς τους. Τα μαθήματα αυτά είναι τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών, τα Μαθηματικά και η Φυσική στο δεύτερο των θετικών επιστημών, η Βιολογία και η Χημεία στο τρίτο των επιστημών υγείας και τα Μαθηματικά και η Οικονομία στο τέταρτο των οικονομικών επιστημών.
Ετσι, και όπως λέει ο εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο Αντώνης Φλωρόπουλος, κύριο χαρακτηριστικό των φετινών βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία θα είναι η πτώση, με εξαίρεση το 4ο επιστημονικό πεδίο στο οποίο θα έχουμε αυξομειώσεις.
Ο ίδιος εξηγεί ότι η περικοπή της εξεταστέας ύλης δεν βοήθησε τους υποψηφίους να φέρουν καλύτερες βαθμολογίες, ενώ και η υποχρεωτική καραντίνα, αν και τους εξασφάλισε περισσότερο χρόνο για μελέτη, δεν τους βοήθησε να έχουν καλύτερες επιδόσεις. Τα μαθήματα-κλειδιά φέτος ήταν η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία κατά κύριο λόγο και ακολουθούν τα Αρχαία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία. «Οι κάποιες επανεκτιμήσεις στις αρχικές μας προβλέψεις», λέει ο Αντώνης Φλωρόπουλος, «έγιναν μετά την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, του αριθμού των υποψηφίων σε κάθε βαθμολογική κλίμακα και όλης της κλιμάκωσης των μορίων στα 4 επιστημονικά πεδία».
Η σειρά
«Ο μεγάλος άγνωστος είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων και η σειρά με την οποία τις δήλωσαν στο Μηχανογραφικό που υπέβαλαν. Εκτιμούμε ότι η ζήτηση για σχολές της περιφέρειας θα είναι περιορισμένη γιατί φέτος οι δυνατότητες μετεγγραφής μειώθηκαν, αφού ο νέος νόμος τις καθιστά πολύ δυσκολότερες» καταλήγει ο Αντώνης Φλωρόπουλος.
Συνολικά φέτος:
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο τα στοιχεία των βαθμολογιών δείχνουν γενική πτώση βάσεων που θα είναι πολύ μικρή στα περιζήτητα τμήματα, αλλά θα αυξάνεται και θα φτάνει τα 500 μόρια στις μεσαίες σχολές των ανθρωπιστικών σπουδών.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των θετικών επιστημών επίσης αναμένεται πτώση της τάξεως των 150-250 μορίων στα περιζήτητα τμήματα. Πιο εντυπωσιακή θα είναι η πτώση κάτω από τα 11.000 μόρια. Είναι πιθανό να δούμε περιφερειακά τμήματα με εξαιρετικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των επιστημών υγείας εντυπωσιακή θα είναι η πτώση των ιατρικών σχολών, η οποία θα υπερβεί τα 600 μόρια σε περιφερειακά τμήματα Ιατρικής. Η πτώση αυτή θα είναι αισθητή σε όλα τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου, ενώ όλα δείχνουν ότι θα δούμε και ιατρική σχολή στην κατηγορία των 17.000 μορίων.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, ωστόσο, αναμένεται μια μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες και αυξομειώσεις ή άνοδος σε τμήματα μεσαίας βαθμολογίας. Πάντως, θα έχει ενδιαφέρον η κίνηση των κοινών σχολών μεταξύ 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου.