Κοινωνία

Ο κορονοϊός πλήττει και τους γάμους: Αλλεπάλληλες οι ακυρώσεις

Καταστροφική για το σύνολο της βιομηχανίας του γάμου χαρακτηρίζει την εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ο ιδρυτής του Weddin, Γιάννης Κωνσταντινίδης. Το 100% άγγιξαν οι ακυρώσεις γάμων που είχαν προορισμό την Ελλάδα, τη φετινή σεζόν.

Σε απόγνωση οδηγεί η πανδημία του νέου κορονοϊού δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία του γάμου στην Ελλάδα. Ανασφάλεια και αγωνία βιοπορισμού εκφράζουν στην πλειονότητά τους διοργανωτές γάμου και παρακείμενες επιχειρήσεις, οι οποίοι, από τον Απρίλιο, μετρούν αλλεπάλληλες ακυρώσεις και αναβολές.

«Μία σεζόν με πολύ καλές προδιαγραφές, που διαφαινόταν ότι θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καταγράψουν τον μεγαλύτερο τζίρο τους για την τελευταία δεκαετία, έχει δώσει τη θέση της σε μία μαύρη εικόνα», λέει στο Sputnik, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, ιδρυτής του weddin.gr, μίας καινοτόμου πλατφόρμας οργάνωσης γάμου που συγκεντρώνει περισσότερους από 300 επαγγελματίες και δεκάδες χιλιάδες χρήστες.

Η πανδημία αποδεκατίζει τη βιομηχανία του γάμου

Καταστροφική για το σύνολο της βιομηχανίας του γάμου χαρακτηρίζει, ο κ. Κωνσταντινίδης, την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία, όπως εξηγεί, πλήττει όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που εξαρτώνται άμεσα από αυτήν. Κάνει λόγο για ανεπαρκή, εκ μέρους της Πολιτείας, μέτρα οικονομικής στήριξης μίας πολυπληθούς ομάδας επαγγελματιών, οι οποίοι εργάζονται κυρίως από Μάιο μέχρι Οκτώβριο, ώστε να συντηρηθούν κατά τη χειμερινή περίοδο όπου τα έσοδά τους μειώνονται κατακόρυφα.

«Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου βιοπορίζονται αποκλειστικά από αυτό. Δεν έχουν άλλη παράλληλη εργασία. Το πάγωμα της δραστηριότητας και ο μηδενικός τζίρος θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας. Για παράδειγμα, όλοι οι οίκοι νυφικών αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, καθώς ουσιαστικά για το ρούχο χάνεται όλη η σεζόν. Αυτό θα φέρει απολύσεις σε μοδίστρες. Εξίσου μεγάλο πρόβλημα έχουν οι εταιρείες catering που ασχολούνται με το μενού της δεξίωσης, αλλά και μουσικοί, djs, φωτογράφοι που ασχολούνται αποκλειστικά με τον γάμο. Επιπλέον, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι κτήματα και χώροι δεξιώσεων λειτουργήσουν, η μειωμένη δυναμικότητα που εξετάζεται εκ μέρους της κυβέρνησης για την εστίαση, θα φέρει νομοτελειακά μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες σκοπεύουν να διακόψουν συμβάσεις και συνεργασίες. Το λειτουργικό κόστος είναι αδιανόητο για μία τέτοια επιχείρηση που έχει μηδενικό τζίρο.

Είναι δεκάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με μακρά περίοδο ανεργίας. Τα μέχρι στιγμής μέτρα στήριξης είναι ανεπαρκή, όταν μάλιστα, μιλάμε για πλήρη απώλεια σεζόν, κι ενώ δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για το πώς θα πορευτούμε εφεξής. Εμείς δουλεύουμε κάθε χρόνο από το Πάσχα μέχρι και τέλος Οκτώβρη, και τον χειμώνα συντηρούμαστε από τα καλοκαιρινά έσοδα. Φέτος, έχουν ήδη χαθεί οι καλύτεροι μήνες για εμάς, ενώ αγνοούμε και πώς ακριβώς θα λειτουργήσουμε για όποιους γάμους γίνουν τελικά. Πρόκειται για τρομακτική απώλεια τζίρου που αποδεκατίζει την πλειονότητα των επιχειρήσεων και γονατίζει τους εργαζόμενους στον χώρο».

Περιγράφοντας το αδιέξοδο των επαγγελματιών του χώρου εν όψει μίας σεζόν με ελάχιστους γάμους, ο κ. Κωνσταντινίδης επισημαίνει επιπλέον ότι, ελλείψει ενδιαφέροντος για κρατήσεις, καταγράφεται ήδη έντονο πρόβλημα ρευστότητας, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις πάγιες υποχρεώσεις τους.

«Έχουν παγώσει τα πάντα. Έχει βαλτώσει η κίνηση χρήματος σε ό,τι μας αφορά».

Βαρύτατο πλήγμα για τον γαμήλιο τουρισμό

Το 100% άγγιξαν οι ακυρώσεις των γάμων που ήταν προγραμματισμένοι να τελεστούν τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, από ζευγάρια προερχόμενα από Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Αμερική.

«Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος κλάδος που θα πληγεί όσο ο γαμήλιος τουρισμός», τονίζει ο κύριος Κωνσταντινίδης και εξηγεί:

«Ένα σημαντικό μέρος του τουρισμού που υποδέχεται η Ελλάδα κάθε καλοκαίρι αφορά την τέλεση γάμων, με πολλούς επισκέπτες από το εξωτερικό. Η εξέλιξη της πανδημίας προκάλεσε αλλεπάλληλες ακυρώσεις σε αυτό που ονομάζουμε destination wedding. Όλοι οι γάμοι που είχαν προγραμματιστεί από Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία και Αμερική ακυρώθηκαν, ενώ σε λίγες περιπτώσεις πήραν αναβολή».

Οι Έλληνες πρέπει να ξεχάσουν τον μεγάλο παραδοσιακό γάμο

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Weddin, λίγοι είναι οι Έλληνες που θα προχωρήσουν κανονικά στην τέλεση του γάμου τους εν μέσω πανδημίας, περικόπτοντας, βέβαια, κατά πολύ τη λίστα των καλεσμένων και τα διάφορα δημοφιλή happenings που συνοδεύουν τη δεξίωση.

«Ως εξωστρεφής λαός που είμαστε οι Έλληνες, τα ερωτήματα που απασχολούν τα περισσότερα ζευγάρια αυτή την περίοδο είναι: πώς θα χορέψουμε με μάσκες και γάντια, πώς θα παντρευτούμε χωρίς να αγκαλιάσουμε και να φιλήσουμε τους καλεσμένους μας, πώς θα παντρευτούμε με μέτρα προστασίας;

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, προτιμούν να αναβάλουν τον γάμο για το 2021. Όσοι προγραμμάτιζαν να παντρευτούν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, είτε ακύρωσαν, είτε ανέβαλαν τον γάμο τους. Προς το τέλος Ιουλίου, αλλά και για τον Σεπτέμβριο έχουν μεταφερθεί οι ελληνικοί γάμοι, μιας και ο Αύγουστος δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μήνας γι’ αυτό το μυστήριο. Φέτος, λόγω της κατάστασης, θα παρατηρηθεί ένα νέο φαινόμενο: θα τελεστούν γάμοι τις καθημερινές. Προκειμένου, δηλαδή, να μην τον ακυρώσουν, πολλοί θα αναγκαστούν να τον μεταφέρουν για μία ημέρα εντός της εβδομάδας. Σε αυτή την περίπτωση, σίγουρα θα επωφεληθούν κι από τις χαμηλότερες τιμές για τη δεξίωση. Επιπλέον, θα αναγκαστούν να προβούν σε περικοπή των καλεσμένων, σίγουρα κατά 40%, μπορεί και παραπάνω. Ξεχνάμε τον ελληνικό παραδοσιακό γάμο, όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ