Κοινωνία

Πανεπιστήμια: Από την 1η έως τις 15 Ιουνίου η εξεταστική περίοδος - Πώς θα γίνει

Aπό την 1η έως τις 15 Ιουνίου θα είναι η εξεταστική περίοδος στα πανεπιστήμια, με το ακαδημαϊκό εξάμηνο να ολοκληρώνεται κανονικά στο τέλος του μήνα, καθώς τα ΑΕΙ προχώρησαν οργανωμένα σε ηλεκτρονικά μαθήματα το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Στις 25 Μαΐου, δε, θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα των ΑΕΙ μόνο όσοι φοιτητές έχουν εργαστηριακές ή κλινικές ασκήσεις.

Η μέθοδος των εξετάσεων βέβαια θα ποικίλλει, με κάποια πανεπιστήμια να προτιμούν τις γραπτές εξετάσεις με φυσική παρουσία (και τα μέτρα αποστάσεων και προστασίας που ορίζει φυσικά ο νόμος), ενώ κάποια άλλα να προχωρούν με τόλμη στη διοργάνωση ηλεκτρονικών εξετάσεων με πιστοποιημένες πλατφόρμες και συστήματα ελέγχου της αξιοπιστίας της διαδικασίας.

Κατά τα άλλα, όπως αναφέρουν tanea.gr, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ προβληματίζονται για τις μεθόδους που θα επιλέξουν για την εξέταση των φοιτητών τους, κάτι που έχει αφεθεί στην επιλογή του κάθε διδάσκοντος.

Μεταξύ αυτών υπάρχουν εκείνοι που κρίνουν ότι οι εξετάσεις από απόσταση δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το αδιάβλητο της διαδικασίας, οπότε προχωρούν σε προφορικές μόνο εξετάσεις μέσω Διαδικτύου όπου αυτό γίνεται (με λίγους φοιτητές), ανάθεση projects ή γραπτές εξετάσεις για μικρές ομάδες φοιτητών.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει μόνο μία κατεύθυνση: όχι πολύωρες εξετάσεις, αλλά σύντομα τεστ.

Ετσι, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες ποια πολιτική θα ακολουθήσει σε συνεδρίαση της Συγκλήτου του την Πέμπτη. Αντίστοιχη απόφαση θα πάρει και η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) την Παρασκευή. Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου λέει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εξ αποστάσεως εξετάσεις στο ίδρυμα και ήδη η διοίκησή του έχει μεριμνήσει και έχει «εξοπλίσει» τα τμήματά του με τεχνογνωσία αλλά και υποδομές. Ωστόσο είναι πιθανόν από τμήματα ή διδάσκοντες να επιλεγούν και άλλες μέθοδοι.

Πολλαπλοί τρόποι

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν έχει ληφθεί μια κοινή απόφαση. Ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος λέει στα «ΝΕΑ» ότι θα δοθεί η δυνατότητα πολλαπλών τρόπων εξέτασης, προφορικής ή και γραπτής, με ανώτερο αριθμό φοιτητών ανά αμφιθέατρο.

Ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο πρώτο ξεκίνησε πλήρες πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των φοιτητών του με την έναρξη της καραντίνας, αναφέρει ότι απόφαση για συγκροτημένη ηλεκτρονική εξεταστική σε όλο το ίδρυμα δεν έχει ληφθεί. «Είναι σοβαρό θέμα η ακεραιότητα της διαδικασίας» αναφέρει.

«Σε μερικά μαθήματα, με μικρό αριθμό εξεταζομένων, όπως μαθήματα επιλογής ή μαθήματα μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, είναι δυνατόν να γίνει εξ αποστάσεως εξέταση με διασφάλιση ακεραιότητας, όπως, επί παραδείγματι, εξεταζόμενος και εξεταστής να είναι online και σε πλήρη (οπτική, ακουστική) επικοινωνία. Μια τέτοιου τύπου εξέταση συνήθως προϋποθέτει ότι έχει προηγηθεί, στη διάρκεια του εξαμήνου, εκπόνηση εργασίας ή κάτι συναφές που συνεισφέρει στην οικοδόμηση του τελικού βαθμού του μαθήματος, την οποία συμπληρώνει η τελική (προφορική / εξ αποστάσεως) εξέταση» αναφέρει.

ΕΑΠ

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) Οδυσσέας Ζώρας λέει ότι το ίδρυμά του μπορεί να πει με ασφάλεια στους 40.000 φοιτητές του ότι οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και χωρίς αναστάτωση, και μάλιστα «ηλεκτρονικές εξετάσεις σε 368 θεματικές ενότητες μέσα από τις σύγχρονες πλατφόρμες του και με την εξασφάλιση τόσο της αξιοπιστίας της διαδικασίας όσο και της ασφάλειας των φοιτητών και φοιτητριών του».

Οπως εξηγεί, οι φοιτητές θα εξεταστούν από τον χώρο που θα επιλέξουν. Ο αδιάβλητος χαρακτήρας των εξετάσεων θα εξασφαλιστεί με μια αρχική ταυτοποίηση των φοιτητών και φοιτητριών μέσω της σύνδεσής τους με κάμερα και ήχο και στη συνέχεια με μεθόδους αποφυγής της δυνατότητας αντιγραφής. Παράλληλα, όπου υπάρξουν γραπτές εξετάσεις, αυτές θα ελεγχθούν από το σύστημα που έχει το ΕΑΠ για τον πλαγιαρισμό (αντιγραφή). Μ' αυτές τις μεθόδους το ΕΑΠ θα διενεργήσει τις εξετάσεις των φοιτητών/τριών του στο διάστημα από 6 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ