μακετα ξενοδοχειου
Κοινωνία

Σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο μετατρέπεται το πρώην κτήριο της "Απογευματινής"

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας πόλος πρασίνου και φυτικής εσωστρέφειας, καθώς όπως αναφέρουν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Gavalas Architects, που εκπονεί τη μελέτη, θα δημιουργηθούν 35 δωμάτια και σουίτες με έντονο το υδάτινο στοιχείο.

Πολλοί, ωστόσο, είναι αυτοί που θυμούνται ακόμη, όταν η εφημερίδα κυκλοφορούσε κανονικά, επηρεάζοντας την κοινή γνώμη και το κτίριο «έσφυζε» από ζωή, με τον κόσμο να πηγαινοέρχεται όλο το 24ωρο.  Τα στοιχεία αυτά θα λάβει σοβαρά υπόψη του το αρχιτεκτονικό γραφείο που έχει αναλάβει να «ξαναζωντανέψει» το κτίριο, ως ξενοδοχειακό κατάλυμα, γι’ αυτό και η κεντρική όψη επί της Οδού Φειδίου θα μετασχηματιστεί σε ένα καμβά που θα θυμίζει τη χρήση του κτιρίου.

Μακρά ιστορία

Το κτίριο της οδού Φειδίου, αποτελεί ένα ακόμη κτίριο του κέντρου των Αθηνών, που παραμένει κενό εδώ και χρόνια, με εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης. Η ιστορία όμως που «έγραψε» στην Ελλάδα ήταν με «έντονα γράμματα» και για πολλούς παραμένει ακόμα ανεξίτηλη στις μνήμες τους.

Το πρώτο φύλλο της Απογευματινής κυκλοφόρησε στις 20 Οκτωβρίου του 1952, με εκδότες τα αδέλφια Νάσο και Σάκη Μπότση, που ταυτόχρονα ήταν και συνιδιοκτήτες της πρωινής εφημερίδας Ακρόπολις. Τα ηνία της εφημερίδας διατήρησαν έως το θάνατό τους το 1980 (πέθαναν με χρονική απόσταση 20 ημερών). Στη συνέχεια η εφημερίδα πέρασε στο Ίδρυμα Μπότση, που στο μεταξύ είχε δημιουργηθεί, και με νέο εκδότη τον Νίκο Μομφεράτο, μέχρι το 1985, χρονιά που δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη.

Η διαδοχή της έκδοσης πέρασε στον Πάνο Καραγιάννη, μέχρι το 2002, οπότε και μεταβιβάστηκε στον Κώστα Σαραντόπουλο, της οικογένειας εργολάβων Σαραντόπουλου. Η εφημερίδα εκδιδόταν καθημερινά στην Αθήνα με πανελλαδική κυκλοφορία.

Το 1975 πολλά από τα στελέχη της Απογευματινής, αποχώρησαν και μαζί με άλλους συντάκτες προχώρησαν στην έκδοση της Ελευθεροτυπίας, ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 1983, γνώρισε και δεύτερη μεγάλη διαρροή από στελέχη τα οποία προχώρησαν στην έκδοση του Ελεύθερου Τύπου. Τον Σεπτέμβριο του 1984, κυκλοφόρησε και η Απογευματινή της Κυριακής, μάλιστα σε μικρό (tabloid) σχήμα, κάτι που ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα (από τις 29 Σεπτεμβρίου 1986) και το καθημερινό φύλλο.

Από το 1954 έως το 1982, η Απογευματινή ήταν εκείνη που διοργάνωνε τα ετήσια καλλιστεία για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάς. Την περίοδο της ακμής της, πουλιόντουσαν 122.000 φύλλα, ενώ ο καλύτερα κυκλοφοριακά μήνας της ιστορίας της ήταν ο Ιούνιος του 1974, που πουλήθηκαν  272.031 φύλλα! Στα τέλη του 2010, η εταιρεία Κ. Σαραντόπουλου, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, γράφοντας τον επίλογο σε μια εφημερίδα, που άφησε «εποχή».  Τώρα για το κτίριο της οδού Φειδίου, ξεκινά μια νέα «εποχή», καθώς η ιστορία που θα «γράψει» αυτή τη φορά θα αφορά τον τουριστικό και ξενοδοχειακό τομέα!  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

πλήγματα στο Κίεβο
Ένοπλες Συρράξεις 0

Χάος στην ουκρανική πρωτεύουσα! Η Μόσχα χτύπησε το Κίεβο με βαλλιστικούς πυραύλους KN-23 της Β. Κορέας προκαλώντας τρομερή καταστροφή (Βίντεο)

Τουλάχιστον 5 ισχυρότατες εκρήξεις ακούστηκαν πριν λίγες ώρες στην επικράτεια της πόλης, υποδεικνύοντας ότι η πυραυλική...