Όπως διαπιστώθηκε από αυτοψίες πυροσβεστών, σε πολλούς χώρους στο λεκανοπέδιο επικρατούν συνθήκες που δημιουργούν μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Σπαρµένη µε µικρές και µεγάλες «µπαρουταποθήκες» είναι η Αττική. Μέσα ή δίπλα σε παλιές χωµατερές, οι δήµοι των περιοχών ή «άγνωστοι» συνεχίζουν να αφήνουν κλαδιά ή κοινά σκουπίδια χωρίς να υπάρχουν περίφραξη, αντιπυρική ζώνη ή δεξαµενές νερού ικανές να σβήσουν µια πυρκαγιά που θα προκληθεί πριν επεκταθεί µε καταστροφικές συνέπειες.
Τα παραπάνω προκύπτουν από αυτοψίες που πραγµατοποίησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε 17 παλιές χωµατερές, όπου διαπιστώθηκε ότι στις 13 επικρατούν συνθήκες που δηµιουργούν κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Οι αυτοψίες πραγµατοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής έπειτα από εντολή της Αποκεντρωµένης Διοίκησης Αττικής στις 18 Μαρτίου 2019. Τα αποτελέσµατα των ελέγχων περιλαµβάνονται στην απάντηση που έλαβε η Αποκεντρωµένη Διοίκηση στις 5 Ιουνίου και έκανε πολλά καµπανάκια να ηχήσουν.
Αναλυτικά:
- Μαραθώνας: Στην περιοχή του δήµου που χτυπήθηκε αλύπητα στην καταστροφική πυρκαγιά του περασµένου Ιουλίου εντοπίστηκαν τρεις «µπαρουταποθήκες»: Ενας χώρος έξι στρεµµάτων µέσα σε δασική έκταση στον Αγιο Πέτρο όπου βρέθηκαν «σωροί φυτικών υπολειµµάτων και προϊόντων κλάδευσης», πέντε στρέµµατα γεµάτα αστικά απορρίµµατα που πέταξαν «άγνωστοι» στα πρώην Λατοµεία Περάκη στην Αγία Μαρίνα Γραµµατικού, και άλλα δύο στρέµµατα πίσω από το Ελαιοτριβείο Σαφρά στο Ανω Σούλι.
- Ραφήνα: Σε ελάχιστη απόσταση από το Κόκκινο Λιµανάκι και το Μάτι, το κλιµάκιο των ελεγκτών κατέγραψε έκταση 10 στρεµµάτων µέσα στην οποία γίνεται «απόθεση ξυλωδών υπολειµµάτων υλοτόµησης καµένων εκτάσεων των ∆ήµων Μαραθώνα και Ραφήνας και ο θρυµµατισµός αυτών». Επισηµαίνεται ότι η περίφραξη είναι ελλιπής και δεν υπάρχει αντιπυρική ζώνη γύρω από την περίφραξη ή προειδοποιητικές πινακίδες.
- Παλαιά Φώκαια: Σε έκταση 60 στρεµµάτων στο Παλαιό Λατοµείο, στο ύψωµα Γερακίνα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σωροί από ξερά κλαδιά και χόρτα τα οποία «πρέπει να αποµακρυνθούν άµεσα καθώς εγκυµονείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης, εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς». Υπάρχει µια δεξαµενή 16 κ.µ., η οποία ωστόσο δεν είναι προσβάσιµη.
- Καλύβια: Στην περιοχή Κρούδι, υπάρχει έκταση τριών στρεµµάτων όπου γίνεται εναπόθεση «κυρίως φυτικών υπολειµµάτων και προϊόντων κλάδευσης µαζί µε µικρό όγκο αστικών απορριµµάτων». Τα εύφλεκτα υλικά αφήνονται σε χώρο χωρίς καν περίφραξη και µέσα πυρόσβεσης, «πλησίον χώρου αποκατάστασης πρώην χωµατερής»!
- Λαύριο: Περιτριγυρισµένη από δάσος χαλεπίου πεύκης, µε ελλιπή περίφραξη χωρίς αντιπυρική ζώνη και φύλαξη είναι η παλιά χωµατερή, έκτασης 25 στρεµµάτων στη θέση Καµινέζα. Τα απορρίµµατα έχουν επιχωµατωθεί αλλά είναι δυνατή η πρόσβαση µε όχηµα, άρα µπορεί ανά πάσα στιγµή να προκύψουν νέα. Επίσης, «υπάρχουν τρεις δεξαµενές νερού, αλλά είναι άδειες...».
- Μαρκόπουλο: Σε δύο σηµεία της περιοχής Ντάγλα Μερέντα εντοπίστηκαν προβλήµατα από τις αυτοψίες που έγιναν τον Απρίλιο. Πρόκειται για χώρο πέντε στρεµµάτων που, όπως αναφέρεται, έχει καταληφθεί «από µεγάλο όγκο απορριµµάτων» και περιοχή µεταφόρτωσης απορριµµάτων σε έκταση 2 στρεµµάτων µε «µεγάλη συγκέντρωση αστικών απορριµµάτων».
- Αίγινα: Στην περιοχή Σκοτεινή ή Παγώνι, «στον σταθµό µεταφόρτωσης υπάρχουν τεράστιοι όγκοι απορριµµάτων (σκουπίδια, πλαστικά, ξύλινες παλέτες, λάστιχα, στρώµατα, ξερά χόρτα) και ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς στον παρακείµενο ελαιώνα καθώς και στις κατοικίες που βρίσκονται πλησίον».
- Αγκίστρι: Μεγάλος όγκος απορριµµάτων υπάρχει στην περιοχή Σπουρτιά ή Σπορτέζα, πεταµένα περιµετρικά της χωµατερής έκτασης 7,5 στρεµµάτων και κοντά σε δάσος µε πεύκα, πουρνάρια και αγριελιές. Η αυτοψία εντόπισε σκουπίδια και µέσα στην παλιά χωµατερή που δεν διαθέτει καν επαρκή περίφραξη.
- Σαλαµίνα: Στη θέση Κατσέλι-Μπιζάνι και µέσα σε µικρό χώρο εναπόθεσης απορριµµάτων του δήµου βρέθηκαν δύο σωροί υπολειµµάτων καλλιέργειας και µεταλλικοί κάδοι µε υπολείµµατα. Η επιτροπή αυτοψίας ζήτησε την αποµάκρυνση των υλικών καθώς διαπιστώθηκε ότι η περίφραξη του χώρου είναι ελλιπής.
- Σπέτσες: Δίπλα στο εργοτάξιο του βιολογικού καθαρισµού και στην παλιά χωµατερή, στη θέση Αγριόπετρες, καταγράφεται ανεξέλεγκτη εναπόθεση σκουπιδιών από αγνώστους. Η Περιφέρεια Αττικής ζητά από τους δήµους να πράξουν τα δέοντα, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νάσος Αναγνωστόπουλος τονίζει ότι η συλλογή κλαδεµάτων «είναι αποκλειστική ευθύνη των δήµων», οι οποίοι όταν επιδεικνύουν αδιαφορία προκαλούν κίνδυνο, «όπως φάνηκε και στην πρόσφατη πυρκαγιά στο Λαύριο».