Η Ολιβέρα Τσίρκοβιτς υπήρξε από τις πιο εντυπωσιακές μπασκετμπολίστριες που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα, όπου φόρεσε και τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Η πορεία της στον αθλητισμό όμως δεν ήταν η μόνη της έννοια και σίγουρα όχι η πιο σημαντική, καθώς συμμετείχε στη σπείρα Ροζ Πάνθηρες, η οποία διέπραξε πάνω από 100 ληστείες στην Ελλάδα.
Από τα παρκέ στα κοσμηματοπωλεία και ο μεγάλος έρωτας
Η Όλια, ήρθε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ΄90 και αγωνίστηκε στο Παγκράτι και στον Παναθηναϊκό με επιτυχία.
Όταν ακόμα έπαιζε μπάσκετ, ερωτεύτηκε έναν 36χρονο Σέρβο ο οποίος ήταν ο εγκέφαλος του «κλιμακίου» των Ροζ Πανθήρων που δρούσε στην Ελλάδα.
Η Τσίρκοβιτς με τον σύντροφό της και άλλα μέλη της σπείρας, συμμετείχαν σε περίπου 116 ληστείες σε Αθήνα, Ρόδο, Σαντορίνη και Κω και είχαν αποσπάσει τεράστια ποσά. «Αγαπημένοι» τους στόχοι τα κοσμηματοπωλεία!
Με τη φανέλα του Παγκρατίου
Οι Ροζ Πάνθηρες από τρεις και μόνο ληστείες σε νησιά και ακριβά τουριστικά θέρετρα, είχαν εξασφαλίσει λεία αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Πανάκριβα κοσμήματα, ρολόγια αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ ανάμεσα στα θύματά τους ήταν και η γνωστή Δέσποινα Μοιραράκη. Επικοινωνούσαν με κινητά τηλέφωνα στο όνομα ανύπαρκτων προσώπων και είχαν στην κατοχή τους δεκάδες πλαστά διαβατήρια και άδειες οδήγησης.
Η Ολιβέρα Τσίρκοβιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξής της σε Σέρβικο σταθμό / Youtube
«Η πλούσια πελάτισσα»Η Ολιβέρα Τσίρκοβιτς δεν συμμετείχε στις εισβολές στα ακριβά καταστήματα, ωστόσο ο ρόλος της υπήρξε καθοριστικός στις «επιτυχίες» της σπείρας.
Η ίδια παρουσιαζόταν ως ευκατάστατη πελάτισσα στα κοσμηματοπωλεία, ενώ λόγω της εντυπωσιακής της εμφάνισης κατάφερνε να πείθει τους ιδιοκτήτες να της παρουσιάζουν τις πανάκριβες συλλογές τους. Με αυτό τον τρόπο παρακολουθούσε από κοντά τα συστήματα ασφαλείας των καταστημάτων και έδινε τις απαραίτητες πληροφορίες στους συνεργούς της. Με αυτή την τακτική, οι Ροζ Πάνθηρες είχαν αποσπάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από καταστήματα, κυρίως σε νησιά.
Η σύλληψη και η κινηματογραφική απόδραση από τον Κορυδαλλό
Τον Νοέμβριο του 2011, μέλη των Ροζ Πάνθηρων συνελήφθησαν στην προσπάθεια τους να ληστέψουν κοσμηματοπωλείο στην Ηλιούπολη. Η Όλια και όσοι δεν συνελήφθησαν, συνέχισαν να δρουν «αδειάζοντας» δεκάδες καταστήματα. Τον Μάρτιο του 2012, ήρθε η αρχή του τέλους για την 43χρονη τότε «αμαζόνα» όταν συνελήφθη μαζί με άλλα τρία μέλη της σπείρας.
Η Τσίρκοβιτς αμέσως μόλις προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό ξεκίνησε να σχεδιάζει την απόδρασή της.
Μέλη των Ροζ Πάνθηρων κατά τη διάρκεια ληστείας στην Ελλάδα όπως τους κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας κοσμηματοπωλείου / Youtube
Χρησιμοποίησε και πάλι τη γοητεία και το ωραίο της χαμόγελο και πολύ γρήγορα κέρδισε τη συμπάθεια των συγκρατούμενών της και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Εκμεταλλευόμενη την καλή διάθεση του διοικητικού προσωπικού, μπαινόβγαινε στα γραφεία και πολλές φορές της επέτρεπαν να ζωγραφίζει τους τοίχους, που όπως η ίδια τόνιζε, το έκανε για να προσδώσει μία ευχάριστη νότα στις φυλακές.
Στις 15 Ιουλίου 2012 ήταν όλα έτοιμα. Ζήτησε από μία σωφρονιστική υπάλληλο η οποία την συμπαθούσε να της ανοίξει την πόρτα προκειμένου να της φέρουν χρώματα για να ζωγραφίσει. Η υπάλληλος παρά τις απαγορεύσεις άνοιξε την πόρτα και η Τσίρκοβιτς παρέλαβε το κουτί με τα χρώματα.
Όταν η υπάλληλος έσκυψε για να ελέγξει το περιεχόμενο των κουτιών, δέχθηκε ένα ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι και έπεσε αναίσθητη στο πάτωμα. Η Όλια πέρασε ανενόχλητη την πύλη και έγινε η πρώτη γυναίκα δραπέτης από τις φυλακές Κορυδαλλού.
Όπως ανέφερε στο βιβλίο της «Pink Panther: Η εξομολόγηση από τις φυλακές» κάποια χρόνια αργότερα, πήρε την απόφαση να αποδράσει για να βρεθεί στο πλευρό του γιου της ο οποίος βρισκόταν στη Σερβία. Η Όλια δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι ένιωθε υπερήφανη για το κατόρθωμά της να κερδίσει τον τίτλο της πρώτης γυναίκας που απέδρασε από τις φυλακές Κορυδαλλού.
Πίσω στο κελί
Η χαρά της πρώην μπασκετμπολίστριας δεν κράτησε πολύ, καθώς μερικούς μήνες αργότερα συνελήφθη και οδηγήθηκε ξανά στον Κορυδαλλό. Το 2013 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 ετών, ενώ ο Σέρβος σύντροφός της σε ποινή 24 ετών, αφού σε μία συμπλοκή σκότωσε έναν αστυνομικό. Η Ολιβέρα Τσίρκοβιτς έμεινε στη φυλακή για 4 χρόνια, όταν το Εφετείο μείωσε την ποινή της κατά δύο έτη και αποφυλακίστηκε το 2016.
Πηγή αρχικής εικόνας: Youtube