Ακόμα και τρεις μήνες περιμένουν οι ασθενείς με καρκίνο ώστε να ξεκινήσουν την απαραίτητη θεραπεία, καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Ο ΙΣΑ έχει κατά επανάληψη καταγγείλει την απαράδεκτη και εγκληματική αναμονή, στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς προκειμένου να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες και έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να πάρει μέτρα.
Από την πλευρά του ο διοικητής του Αγίου Σάββα, ενός εκ των μεγαλύτερων ογκολογικών νοσοκομείων της χώρας, υποστηρίζει ότι η αναμονή σήμερα «δεν ξεπερνάει τους τρεις μήνες από επτά τον Ιούνιο του 2016 ενώ παράλληλα «υπάρχει πρόνοια και δίνεται προτεραιότητα σε περιστατικά που βιβλιογραφικά απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.
Η καταγγελία του ιατρικού συλλόγου έρχεται να συμπληρώσει τα όσα αποκάλυψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα νοσοκομεία που έκανε λόγο για αποκλεισμό 13.000 καρκινοπαθών από ακτινοθεραπεία κατ΄ έτος λόγω έλλειψης ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων» τονίζοντας ότι «χρειάζεται η αγορά 50 ακόμη Γραμμικών Επιταχυντών αξίας 100 εκατ. ευρώ για να σώζονται χιλιάδες καρκινοπαθείς και να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους», ενώ αναρωτιέται «που είναι τα χρήματα των αντικαρκινικών εράνων;».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις απαράδεκτες αναμονές στην έναρξη της ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών τονίζει για άλλη μια φορά τις εγκληματικές ευθύνες των αρμοδίων, για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών.
Ο ΙΣΑ τα τελευταία χρόνια έχει κατά επανάληψη καταγγείλει την απαράδεκτη και εγκληματική (ενόψει της φύσης της νόσου) αναμονή, στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς προκειμένου να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες και έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να πάρει μέτρα.
Πρέπει να επισημανθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα μετά από αναφορά που κατέθεσε ο ΙΣΑ, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών στις 26 Μαΐου 2016, ζητώντας να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες ,για την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση.
Σύμφωνα με πρόσφατη δε πληροφόρηση, η σχηματισθείσα δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 22 Ιουνίου 2017 ,δια του υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ειδικότερα ο ΙΣΑ στις 24 Δεκεμβρίου 2014, έστειλε επιστολή στο υπουργείο Υγείας, με την οποία ζητούσε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να διασφαλιστεί, η πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στην αναγκαία γι αυτούς θεραπεία.
Επανήλθε στο θέμα στις 28 Μαρτίου 2016, με νέα επιστολή στην οποία επεσήμανε την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ζητούσε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα.
Στις 11 Μαΐου 2016, με αφορμή περιστατικό 55χρονου ασθενή που περίμενε 4 μήνες για να ξεκινήσει τη θεραπεία του, ο ΙΣΑ ζήτησε για άλλη μια φορά με επιστολή του, στο υπουργείο Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα για να επιλυθεί το πρόβλημα.
Στη συνέχεια στις 26 Μαΐου 2016, κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία ,με την οποία ζητούσε να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, για τις μεγάλες αναμονές για έναρξη ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών που έχει ως αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή τους.
Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης επεσήμανε τα εξής:.
«Ο ΙΣΑ έχει εκφράσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την αγωνία και την αγανάκτησή του, για τις απαράδεκτες αναμονές, στις θεραπείες των ογκολογικών ασθενών. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασθενών και εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επωμιστούν τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά βάρη καθώς το κόστος των ακτινοθεραπειών στον ιδιωτικό τομέα είναι δυσβάσταχτο ειδικά για πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Η άμεση και έγκαιρη υποβολή των ασθενών στη δέουσα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πρωτόκολλα ακτινοθεραπεία αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση όλων ιατρών και πολιτείας».
Ο ΙΣΑ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να διευκρινίσει ποιος είναι ο χρόνος αναμονής, για την έναρξη ακτινοθεραπείας στη δημόσια νοσοκομεία και τι προτίθεται να κάνει για να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των ογκολογικών τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στη θεραπεία τους.
Ακόμη ο ΙΣΑ ζητά από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο,- ο οποίος είναι υπεύθυνος βάση Βασιλικού Διατάγματος για την επικοινωνία των Ιατρικών Συλλόγων με τους Φορείς - να πάρει σαφή θέση για το θέμα διευκρινίζοντας ποιες σχετικές ενέργειες έχει κάνει τα τελευταία χρόνια καθώς και να ζητήσει άμεσα από την πολιτική ηγεσία του υπέργειου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της για την εγκληματική αυτή κατάσταση.