Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα αναζητήσουν αύριο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με στελέχη από επτά συναρμόδια υπουργεία λύση στο θέμα των ειδικών μισθολογίων, που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου.
Οπως γράφει η Καθημερινή, το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει το θέμα της μείωσης του αριθμού των ειδικών μισθολογίων και του εξορθολογισμού των επιδομάτων σε αρμόδια στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Αμυνας, Δημοσίας Τάξεως και Ναυτιλίας. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι δημοσιονομικά ουδεύτερο και θα περιλαμβάνει κίνητρα για τους υψηλόβαθμους, ανάλογα των κινήτρων που είχαν δοθεί με το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, καθώς και αυξήσεις σε πανεπιστημιακούς και γιατρούς, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις τα τελευταία χρόνια.
Συνολικά, οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα αφορούν 188.000 εργαζομένους από το σύνολο των 658.000 δημοσίων υπαλλήλων (το 28,5%). Σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση τα ειδικά μισθολόγια, από 20 που είναι σήμερα θα μειωθούν σε 8-9 ενώ για τον υπολογισμό των νέων αποδοχών θα υπολογίζονται οι σημερινές του αποδοχές, όπως αυτές προκύπτουν από τον συμψηφισμό του βασικού μισθού, του χρονοεπιδόματος, καθώς και των επιδομάτων που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.
Επιπλέον προβλέπεται η κατάργηση του χρονοεπιδόματος, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία 16 μισθολογικών κλιμακίων. Διαφορετική πρόβλεψη θα υπάρχει για τα μισθολόγια των ενστόλων και των δικαστικών λειτουργών. Στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο θα παραμένουν οι υπάλληλοι για 1 έτος, ενώ στη συνέχεια θα εξελίσσονται μισθολογικά κάθε 2 χρόνια