Κανονες ασφαλείας για μαγειρεμα στη χυτρα.
Μετά το πρόσφατο ατύχημα αποκεφαλισμού γυναίκας από την χύτρα ταχύτητας μερικά λόγια για την ασφάλειά σας.
ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ
• Βεβαιωθείτε ότι η χύτρα είναι σε καλή κατάσταση, δεν έχει φθαρμένα λάστιχα, σπασμένα τμήματα (ειδικά οι βαλβίδες ασφαλείας).
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ.
• Μην βάζετε περισσότερο νερό / φαγητό από όσο προτείνει ο κατασκευαστής.
• Βεβαιωθείτε ότι το καπάκι έχει κουμπώσει σωστά πάνω στην χύτρα.
• Βεβαιωθείτε ότι το καπάκι έχει ασφαλίσει και κλειδώσει.
• Μόλις αρχίσει να βγαίνει ο πρώτος ατμός, χαμηλώστε την δύναμη της φωτιάς στο μικρό.
• Βεβαιωθείτε ότι δεν ξεφεύγει ατμός από τα χείλη του καπακιού. Αν διαφεύγει σταματήστε το μαγείρευα, αφήστε να κρυώσει η χύτρα.
• Εάν μετά από εύλογο διάστημα δεν βγαίνει ατμός από την βαλβίδα λειτουργίας, σταματήστε το μαγείρεμα, απομακρύνετε από την φωτιά και αφήστε να κρυώσει. (η βαλβίδα είναι ελαττωματική ή κολλημένη).
ΤΕΛΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
• Σβήστε την φωτιά και απομακρύνετε την χύτρα από το μάτι.
• Αφήστε να κρυώσει για κάποιο διάστημα ή βάλτε την χύτρα στον νεροχύτη με λίγο κρύο νερό.
• Ανοίξτε προσεκτικά την βαλβίδα (ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή) για να φύγει η πίεση.
• Μόνο όταν δεν βγαίνει άλλος ατμός, επιχειρήστε να ανοίξετε προσεκτικά το καπάκι της χύτρας.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
• Πλύνετε καλά την χύτρα και απομακρύνετε κατάλοιπα φαγητού από τα λάστιχα στεγανοποίησης και τις βαλβίδες.
• Πλύνετε τις βαλβίδες με άφθονο ζεστό νερό.
• Αν διαπιστώσετε ότι έχει φθαρμένα λάστιχα ή εξαρτήματα χρειάζονται αντικατάσταση.
ΦΤΙΑΧΝΩ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ