Την Τετάρτη επρόκειτο να γίνει σχετική ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής για την απόκτηση ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-60M Blackhawk αλλά αυτό αναβλήθηκε λόγω της συζήτησης στην Ολομέλεια για την πρόταση Μομφής.
Το επόμενο βήμα σε κάθε περίπτωση είναι η σχετική έγκριση από το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να ανταποκριθεί η Αθήνα στην σχετική επιστολή (LOA) των ΗΠΑ που έστειλε το State Department στις αρχές Ιανουαρίου.
Η Αθήνα ενδιαφέρεται για 35 ελικόπτερα του τύπου προκειμένου να αντικαταστήσει τα θρυλικά, όχι μόνο για τις ΗΠΑ λόγω Βιετνάμ, αλλά και για την Ελληνική Αεροπορία Στρατού λόγω μακροχρόνιας χρήσης μεταγωγικά ελικόπτερα Χιούι.
Σε αυτή την κίνηση που εξυπηρετεί πέρα από τον εκσυγχρονισμό του στόλου των ελικοπτέρων αλλά και την ομοιογένεια του υλικού, αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την παραλαβή των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60 ROMEO από το Πολεμικό Ναυτικό στο ναυτικό οχυρό Κοτρώνι στον Μαραθώνα.
Στόχος της Ελλάδας είναι η απόκτηση 35 ελικοπτέρων Blackhawk με τουλάχιστον τέσσερα από αυτά να έχουν διαμόρφωση για ειδικές επιχειρήσεις.
Η αντικατάσταση των Χιούι UH-1H είναι όχι απλά επιβεβλημένη αλλά επιτακτική πλέον καθώς όπως αναφέρει και η εισηγητική έκθεση προς την Βουλή η κατασκευάστρια εταιρεία έχει σταματήσει εδώ και χρόνια να τα υποστηρίζει με αποτέλεσμα πραγματικά πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.
Εκτός αυτών η έκθεση τονίζει πως τα Χιουι στο σύγχρονο πεδίο μάχης είναι επί της ουσίας, απλά στόχοι, καθώς δεν έχουν συστήματα αυτοπροστασίας (πχ θερμοβολίδες και αλουμινόφυλλα) ενώ ζητούμενο της Αεροπορίας Στρατού είναι να έχει ένα ελικόπτερο μεταφοράς στρατευμάτων και υλικών ικανό να αντιμετωπίσει κάθε απειλή για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια.
Το κόστος εκτιμάται στο 1.149.200.000€ και συμπεριλαμβάνει την προμήθεια 35 ελικοπτέρων, την αρχική υποστήριξη, την εν συνεχεία υποστήριξη FOS (συνεχή ροή ανταλλακτικών), την εκπαίδευση, την αρχική προμήθεια πυρομαχικών και τις προβλεπόμενες κρατήσεις 4% επί διακρατικών συμφωνιών.
Θα μπορούν στις ειδικές πτέρυγες που θα έχουν να φέρουν ρουκέτες των 2,75", κατευθυνόμενες με λέιζερ ή μη και αντιαρματικούς πυραύλους Hellfire σαν αυτούς που έχουν τα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι
Έτος έναρξης ενεργοποίησης του προγράμματος είναι το 2024 ή το έτος που θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση. Η πληρωμή θα γίνει σε 7 χρόνια.
Το ενδεικτικό πρόγραμμα παραδόσεων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αν όλα κυλήσουν ομαλά προβλέπει τα πρώτα 4 ελικόπτερα να φτάνουν στην Ελλάδα στο τέταρτο τρίμηνο του 2025 και η παράδοση των υπόλοιπων 31 να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2027.
Τα ελικόπτερα Blackhawk θα βοηθήσουν πολλαπλά και ως προς την οικονομία κλίμακας καθώς έχουν τους ίδιους κινητήρες με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού.
Έχουν παραχθεί πάνω από 5000 ελικόπτερα του τύπου και όπως αναφέρει η έκθεση έχουν συμπληρώσει παγκόσμια πάνω από 20 εκατομμύρια ώρες πτήσεων σε επιχειρήσεις εκ των οποίων πάνω από 1 εκατομμύριο ώρες σε μάχη, έχοντας αποδείξει την αξία τους.