Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Θα επανδρώσουν τον ελληνικό Στρατό-EDEX 2023: Η ελληνική εταιρεία SAS Technology παρουσιάζει διεθνώς το πυρομαχικό Aihmi AHM-1X 70mm

Στην διεθνή αμυντική έκθεση EDEX 2023, η Spirit Aeronautical Systems (SAS Technology), ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2020, παρουσίασε το Aihmi AHM-1X, ένα μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (UAS) που αναπτύχθηκε για να επεκτείνει την εμβέλεια των πυραύλων 2,75 ιντσών (70 mm).

Η εταιρεία θεωρεί το Aihmi AHM-1X ως πιθανό όπλο για το οπλισμένο drone Sarisa SRS-1A, το οποίο ολοκλήρωσε μια δεύτερη δοκιμή τον Ιούλιο του 2023, εξοπλισμένο με πυραύλους 70 mm.

Τα ελληνικά πυρομαχικά περιπλανώμενα Aihmi AHM-1X αφορούν  πύραυλο 70 mm

Η πρωτοβουλία πίσω από το πύραυλο Aihmi AHM-1X της SAS Technology στοχεύει στο να ενισχύσει την ασφάλεια τόσο των επανδρωμένων όσο και των μη επανδρωμένων πλατφορμών οπλισμένων με ρουκέτες στο πεδίο της μάχης.

Αυτός ο πύραυλος αντιμετωπίζει την αυξανόμενη απειλή για τα ελικόπτερα και τα UAV που συνιστούν οι εξελίξεις σε συστήματα αεράμυνας πολύ μικρής εμβέλειας και η ανάπτυξη οχημάτων με πιο ισχυρά πυροβόλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτές οι εξελίξεις επίσης, σε συνδυασμό με συστήματα αντι-UAS, έχουν καταστήσει τους κατευθυνόμενους ή μη κατευθυνόμενους πυραύλους ευάλωτους σε συστήματα επίγειας αεράμυνας, ακόμη και σε τακτικό επίπεδο.
Για να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση, η SAS Technology συνεργάστηκε με την Thales για την ανάπτυξη ενός πλαισίου αεροσκάφους και για την αύξηση της εμβέλειας των πυραύλων 2,75 ιντσών.

Το προκύπτον σύστημα, που ονομάζεται Aihmi, αιχμή του δόρατος στα ελληνικά, παίρνει τη μορφή UAS με ψηλό φτερό που διαθέτει ηλεκτρικό κινητήρα στο πίσω μέρος που ενεργοποιεί μια έλικα ώθησης δύο λεπίδων.
Προαιρετικά, μπορεί να λειτουργήσει και ως ανεμόπτερο χωρίς κανένα σύστημα πρόωσης.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η εισαγωγή ενός πυραύλου 2,75 ιντσών (70 mm) στην άτρακτο του UAS στο μπροστινό μέρος.

Ολόκληρο το σύστημα έχει μήκος 1,82 m, με άνοιγμα φτερών 1,98 m.

Πριν από την εκτόξευση, τα φτερά διπλώνουν πίσω κατά μήκος της ατράκτου και ανοίγουν αμέσως μετά την εκτόξευση του πυραύλου.

Το συνολικό βάρος είναι 16 κιλά, με ωφέλιμο φορτίο 12 κιλών που αντιπροσωπεύεται από τον ίδιο τον πύραυλο των 70 χιλιοστών, ενώ το πλαίσιο του αεροσκάφους είναι κυρίως κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, αξιοσημείωτο για την πιθανή απορρόφηση του σήματος ραντάρ, ενισχύοντας τις ικανότητες μυστικότητας.

Η μπαταρία του κινητήρα επιτρέπει πτήση 15 λεπτών με κινητήρα και με ταχύτητες έως και 140 km/h, μετά την οποία το σύστημα μεταβαίνει σε προσέγγιση ολίσθησης.

Ο λόγος ολίσθησης είναι μεταξύ 13 και 15, ανάλογα με το υψόμετρο εκτόξευσης πάνω από το έδαφος.
Η καθοδήγηση παρέχεται από ένα αδρανειακό σύστημα GPS.

Εάν είναι εφοδιασμένο με κατευθυνόμενα πυρομαχικά, το Aihmi AHM-1X χρησιμοποιεί μια ανακλώμενη ακτίνα λέιζερ από έτερο σύστημα στην τελική φάση.

Σε αυτό το σημείο, η κεφαλή είναι οπλισμένη και μόλις εισέλθει σε απόσταση 7 χλμ. από τον στόχο, ο πύραυλος εκτοξεύεται.

Στη συνέχεια, ο πύραυλος ταξιδεύει προς το σημείο πρόσκρουσης, με ένα τυπικό κυκλικό σφάλμα πιθανό (CEP) μικρότερο από 1 μέτρο.

Για μη κατευθυνόμενους πυραύλους, ο πύραυλος Aihmi ακολουθεί παρόμοια τροχιά, επιτρέποντας στον χειριστή να επιλέξει τον στόχο χρησιμοποιώντας μια αμφίδρομη σύνδεση δεδομένων.

Η αθόρυβη προσέγγιση, όταν ο ηλεκτροκινητήρας έχει ολοκληρώσει τη λειτουργία του, ελαχιστοποιεί τα σφάλματα που σχετίζονται με τους μη κατευθυνόμενους πυραύλους.

Σύμφωνα με την εταιρεία, όταν ο πύραυλος εκτοξευθεί από υψόμετρο 1.000 m πάνω από το έδαφος, το Aihmi AHM-1X στην κινητήρια έκδοση θα καλύψει 45 km πριν ξεκινήσει μια προσέγγιση με πτήση ανεμοπορίας 15 km, ως σύστημα  Stand-Off Loitering Munition (SOLM ).

Στη λειτουργία μόνο με ανεμοπορία, η αυτονομία μειώνεται στα 15 km από το ίδιο υψόμετρο.

Η SAS Technology θεωρεί το Aihmi AHM-1X ως πιθανό όπλο για το οπλισμένο drone SRS-1A Sarisa, το οποίο έχει χωρητικότητα 25 kg, επιτρέποντάς του να μεταφέρει ένα Stand-Off Loitering Munition (SOLM), ενώ το Thalos II σταθερής πτέρυγας UAS μπορεί να φιλοξενήσει έως και τέσσερα AHM-1X.

Πρόκειται για δύο μελλοντικά ελληνικής κατασκευής οπλικά συστήματα που θα επανδρώσουν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ως απάντηση στο τουρκικό μέγα-πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών μικρού και μεσαίου υψομέτρου.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...