Πολλά ακούγονται και γράφονται εδώ και μήνες, για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών αρμάτων Leopard-2A4 και Leopard 1A5, σε συνεργασία με την γνωστή γερμανική εταιρεία που σχεδιάζει το άνοιγμα και εργοστασίου στην χώρα μας.
Είναι γνωστό σε πολλούς ειδικούς και μη, ότι τα άρματα αυτού του τύπου λόγω παλαιότητας, θέλουν νέο Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) σε συνδυασμό ενός μεγαλύτερου διαμετρήματος πυροβόλου των 120 χιλ. μαζί βέβαια και με άλλες τροποποιήσεις.
Όλα αυτά ακούγονται είναι πολύ καλά και μακάρι να υλοποιηθούν, μόνο που πρώτα και πάνω από όλα, απαιτείται ενίσχυση της συστήματος αυτοπροστασίας των αρμάτων καθώς και πρόσθετη θωράκιση.
Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα, μας έρχεται από τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς αυτή η πολεμική αναμέτρηση αλλάζει πολλούς κανονισμούς στις Σχολές πολέμου όλων των χωρών της Ευρώπης, λόγω των μεγάλων καινοτομιών που λαμβάνουν ήδη χώρα στο ουκρανικό έδαφος.
Η εκτεταμένη χρήση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων και drone-αυτοκτονίας ( αιωρούμενα πυρομαχικά η επίσημη ονομασία), έχουν καταστήσει όλα τα οπλικά συστήματα απλούς στόχους για παλιοσίδερα.
Οι Ουκρανοί με το παρέλαβαν τα γερμανικής κατασκευής Leopard 2A4, το πρώτο πράγμα που έκαναν, ήταν να τα ενισχύσουν με πρόσθετη θωράκιση για να αντιμετωπίσουν το πυροβολικό και τα ιρανικά drones των Ρώσων, και αυτό μας λέει πάρα πολλά, για το πεδίο μάχης στην Ουκρανία.
Άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα, τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα, ερπυστριοφόρα ή τροχοφόρα ΤΟΜΑ, αποτελούν απλώς μια "σιλούετα" στο σκοπευτικό των UCAV, και των drone-αυτοκτονίας, προκαλώντας όχι μόνο υλικές απώλειες, αλλά και ανθρώπινες, ενώ δημιουργούν και ισχυρά ψυχολογικά χτυπήματα στο στρατιωτικό προσωπικό και των δύο αντιμαχομένων.
Το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από βίντεο που δείχνουν εξουδετέρωση οπλικών συστημάτων αυτού του είδους ( ρωσικά και ουκρανικά) με την χρήση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων όλων των τύπων, σε σημεία τα οποία υποτίθεται ήταν " αόρατα" από το έδαφος, και αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Μιλάμε για μεγάλους αριθμούς αρμάτων, αυτοκινούμενων πυροβόλων και οχημάτων που δεν πρόλαβαν να ρίξουν ούτε ""ντουφεκιά", αφού καταστράφηκαν από αέρος.
Τουρκικός στόλος μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων κατά ελληνικού οπλοστασίου
Είναι επιτακτική ανάγκη στην χώρα μας, να επανεξετάσουμε το σύνολο της πολιτικής μας σχετικά με την αναβάθμιση του στρατιωτικού εξοπλισμού μας, για τον λόγο ότι οι “ γείτονες” έχουν ήδη έναν ισχυρό στόλο UAV-UCAV και drone-αυτοκτονίας.
Για παράδειγμα η οροφή των αρμάτων μάχης μας είναι εκτεθειμένη σε εναέρια κτυπήματα από drone, ενώ και ο Αρχηγός πληρώματος χρησιμοποιεί το πολυβόλο του ακάλυπτος σε οποιαδήποτε μελλοντικό πεδίο μάχης έναντι στα εχθρικά πυρά.
Για το πολυβόλο του Αρχηγού πληρώματος θα ήταν χρήσιμο η τοποθέτηση συστήματος τηλεχειρισμού από το εσωτερικό του άρματος για παράδειγμα.
Επίσης τα ελληνικά άρματα μάχης δεν διαθέτουν σύστημα αυτοπροστασίας κατά αντιαρματικών πυραύλων, ενώ θα κληθούν να πολεμήσουν μελλοντικά σε ένα περιβάλλον αν όχι ανώτερο, τουλάχιστον παρόμοιο με αυτό της Ουκρανίας, σε Έβρο και Νησιά λόγω των τουρκικών drones.
Επίσης τα άρματα μας, δεν διαθέτουν πρόσθετη θωράκιση, για την μεγαλύτερη επιβίωση στο εχθρικό περιβάλλον, ενώ οι Τούρκοι έχουν σχεδόν ετοιμάσει μη επανδρωμένα χερσαία ερπυστριοφόρα οχήματα τύπου BARKAN,στα οποία σχεδιάζουν να τοποθετήσουν και αντιαρματικούς πυραύλους.
Εκτιμάται ότι όλα αυτά τα ερωτήματα βασανίζουν εδώ και μεγάλο διάστημα τους επιτελείς του ΓΕΣ, οι οποίοι θα εισηγηθούν το καλύτερο δυνατό για όλων των ειδών τα οπλικά μας συστήματα.
Υπάρχει δεδομένη οικονομική στενότητα στην χώρα, λόγω και της νέας πολιτικής επιτήρησης της ΕΕ μετά την πανδημία, για αυτό οφείλουμε και σε αυτό το κρίσιμο κομμάτι του Στρατού Ξηράς, να ενεργοποιήσουμε και την ελληνική αμυντική βιομηχανία, εξετάζοντας ιδέες και σχέδια που κοστίζουν λιγότερα από οποιαδήποτε αγορά στο εξωτερικό, για αρχή.
Η ισχύ πυρός σε συνδυασμό με την προστασία των οπλικών μας συστημάτων και πρωτίστως βέβαια του προσωπικού μας, θα μας δώσει εγγυημένα την επιβίωση και την νίκη σε οποιαδήποτε αναμέτρηση στην περιοχή μας.