Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η χώρα μας έχει αποφασίσει να κάνει άμεσα ορισμένα βήματα τα οποία είναι επιτακτικά, προκειμένου να υπάρξει ελαχιστοποίηση του χρόνου σύζευξης διαφόρων μονάδων της, γεγονός που θα επαυξήσει κατακόρυφα την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Έτσι μετά την απόφαση για μετακίνηση των αποβατικών μας σκαφών στο Βόλο, όπου εδρεύουν οι Πεζοναύτες μας προκειμένου η εκπαίδευσή τους να είναι συνεχής και ρεαλιστική στον καιρό της ειρήνης, αλλά και ο χρόνος μεταφοράς-φόρτωσης και κίνησης των Πεζοναυτών μας οπουδήποτε απαιτηθεί στο Αιγαίο να ελαχιστοποιηθεί, μία νέα κίνηση με ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία για την άμυνα της χώρας έρχεται να προστεθεί.
Η αεροπορία στρατού αναμένεται να συγκροτήσει πολύ σύντομα ένα νέο κλιμάκιό της στην Κρήτη, η οποία είναι εκείνη που θα σηκώσει το κυριότερο βάρος τυχόν εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας στα Δωδεκάνησα, το ΝΑ Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο.
Το νέο αυτό κλιμάκιο θα αποτελείται από έναν συνδυασμού διαφόρων τύπων επιθετικών-μεταφορικών και γενικής χρήσεως ελικοπτέρων, με πιθανότερο ίσως χώρο εγκατάστασής του το Ηράκλειο της Κρήτης
Υπενθυμίζουμε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μία "κίνηση προσαρμογής" θα λέγαμε στην τουρκική επιθετικότητα και διάταξη η οποία παρουσιάζεται προσανατολισμένη προς το νότιο Αιγαίο.
Ειδικότερα η ευρύτερη περιοχή του Αϊδινίου-Aksaz-Antalya-Isparta-Egirdir παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πλήν της Διοίκησης Νοτίου Συγκροτήματος με έδρα το Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου), βρίσκονται η Σχολή Αεροπορίας Στρατού με έδρα την Isparta (Ισπάρτα) Βορείως Καστελορίζου, η Σχολή-Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir ΒΑ και πλησίον Isparta (Ισπάρτα), η 11 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Denizli και η Υποδιοίκηση επιπέδου Συντάγματος της 11ΤΑΞΚΔ με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο), η Διοίκηση Περιοχής Επιπέδου Μεραρχίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο) και ο Λόχος Αεροπορίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο).
Διαπιστώνεται ότι στην εν λόγω περιοχή παρουσιάζεται μια υπερσυγκέντρωση ελικοπτέρων και Καταδρομέων ταυτόχρονα, γεγονός που αποτελεί σαφέστατη ένδειξη ότι αποτελεί μια ευρεία βάση για διεξαγωγή ευρείας κλίμακας αεροκίνητων επιχειρήσεων κατά των Δωδεκανήσων.
Επίσης στο Kayseri (Καισάρεια) είναι η έδρα της 12ης Κύριας Αεροπορικής βάσης Εναέριων Μεταφορών με έδρα το Α/Δ (Αεροδρόμιο) , αλλά και η έδρα της 1ης ΤΑΞΚΔ-Αλεξιπτωτιστών. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα αιφνιδιαστικής αερομεταφερόμενης ενέργειας σε βάρος νησιού μας.
Η Στρατιά Αιγαίου διαθέτει ουσιαστικά 4 Ταξιαρχίες Καταδρομών (τις 3 οργανικές της και την Ταξιαρχία Καταδρομών της 2ΤΑΞΚΔ-ΣΧ (2ης Ταξιαρχίας Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής) με έδρα τη Bornova (Βορείως Σμύρνης), καθώς και 2 Συγκροτήματα SAT και 2 Συγκροτήματα SΑS.
Δύνανται να ενισχυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα με άλλες 2 ΤΑΞΚΔ του 4ου ΣΣ, την 1ΤΑΞΚΔ –Αλεξιπτωτιστών με έδρα το Kayseri (Καισάρεια) και την 2 ΤΑΞΚΔ με έδρα το Bolu (ΒΔ της Άγκυρας), καθώς επίσης και με 3ΤΑΞΚΔ (Bordo Bereli) από την Άγκυρα.
Οι παραπάνω λίαν επίλεκτες δυνάμεις μαζί με την ΤΑΞΠ/Ν (Ταξιαρχία Πεζοναυτών με έδρα τη Foca), αποτελούν πολύ μεγάλη απειλή κατά των νησιών μας, ωστόσο παρουσιάζουν και σημαντικά ευάλωτα σημεία.
Αυτά συνίσταται στα παρακάτω:
Προκειμένου να επιχειρήσει η Τουρκία αποβατική ενέργεια στο Αιγαίο, θα πρέπει να γίνει σύζευξη των αποβατικών σκαφών με την Ταξιαρχία Πεζοναυτών με ασφάλεια.
Αυτό είναι και το ευάλωτο σημείο της Τουρκίας, αφού όλα τα λιμάνια της Τουρκίας στα μικρασιατικά παράλια είναι εντός βεληνεκούς του ελληνικού πυροβολικού των νησιών μας, με μοναδική εξαίρεση τα τουρκικά λιμάνια νοτιότερα του Aksaz μέχρι την Αntalya και ακόμη νοτιότερα.
Επίσης θα πρέπει η Τουρκία να ενισχύσει σημαντικά την αντιαεροπορική της άμυνα στην περιοχή σύζευξης αποβατικών πλοίων με την Ταξιαρχία πεζοναυτών, για αυτό και θεωρώ σίγουρο ότι θα μετακινήσει αντιαεροπορικές δυνάμεις της εκεί, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει σημαντικότατη ένδειξη για εμάς για το πού και πότε θα ενεργήσουν.
Το ίδιο ισχύει και με τη σύζευξη ελικοπτέρων και Καταδρομών, με το μειονέκτημα για εμάς ότι μπορεί να γίνει στο εσωτερικό της χώρας και όχι τόσο κοντά στα παράλια, με αποτέλεσμα να υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα να μην γίνει άμεσα αντιληπτό.
Οι δορυφόροι από τους οποίους παίρνουμε εικόνα σε real time καθώς και τα αεροσκάφη μας εγκαίρου προειδοποιήσεως, μειώνουν στο ελάχιστο τη δυνατότητα επίτευξης αιφνιδιαστικής ενέργειας από πλευράς Τούρκων.
Ωστόσο οι Τούρκοι με τα παραπάνω που περιέγραψα μειώνουν το χρόνο σύζευξης των δυνάμεων τους με τα αντίστοιχα μέσα, γεγονός που αυξάνει την αναγκαιότητα των φιλίων δυνάμεων να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα, αλλά και να έχουν προσανατολίσει τις δυνάμεις τους από τώρα.
Αυτό εννοούμε όταν παραπάνω αναφέραμε τον όρο "κίνηση προσαρμογής".
Για να επιστρέψουμε στα του οίκου μας, η δημιουργία του νέου κλιμακίου της αεροπορίας στρατού στην Κρήτη, σχετίζεται και με την πρόσφατη συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων που υπάγεται σε αυτήν.
Η μερική αναδιάταξη των μέσων της Αεροπορίας Στρατού μας ,υπηρετεί τις αυξημένες ετοιμότητες και αναπροσαρμογές των σχεδίων μας υπό το φως της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας και της τουρκικής διάταξης έναντι Δωδεκανήσων, στην οποία αναφερθήκαμε λεπτομερειακά νωρίτερα, η οποία υποχρεώνει τον Ελληνικό Στρατό και το ΓΕΕΘΑ να αποδώσουν μεγαλύτερη έμφαση στον Νότιο Τομέα, χωρίς όμως να παραμελούνται και οι υπόλοιπες περιοχές του Αιγαίου και η Θράκη, αφού οι Τούρκοι είναι γνωστοί για τα σχέδια παραπλανήσεως που εφαρμόζουν.
Η αποστολή ενισχύσεων είναι αυξημένης σημασίας δεδομένης της αποστάσεως των νησιών μας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από τον ηπειρωτικό κορμό.
Για τον λόγο αυτό η Κρήτη ενισχύεται με δυνάμεις και μέσα, αφού έτσι επιλύεται το θέμα των αποστάσεων και των χρόνων αντιδράσεως μας, οι οποίοι μειώνονται αισθητά.
Υπενθυμίζουμε τέλος ότι η 5η Α/Μ ΤΑΞ με έδρα τα Χανιά διαθέτει τα 545 και 547 Α/Μ Τάγματα Πεζικού στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο αντιστοίχως, τα οποία σε συνδυασμό με την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών που επίσης εδρεύει στην Κρήτη συνιστούν μέχρι τώρα τις δυνάμεις ταχείας αντιδράσεως και ενισχύσεως.