Η αναβάθμιση της Εθνοφυλακής νίκησε και την πανδημία. Το 2020, εν μέσω δηλαδή της υγειονομικής κρίσης του Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων, καταγράφηκε ο υψηλότερος μέσος όρος συμμετοχής εθνοφυλάκων στην εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ειδικότερα, ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχών εθνοφυλάκων στην εκπαίδευση - από το έτος 2017 που συγκροτήθηκε η Διεύθυνση Εθνοφυλακής στο ΓΕΣ και τηρούνται στατιστικά στοιχεία - παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο με 8.401 εθνοφύλακες να δηλώνουν δυναμικό «παρών» και τον Μάιο με 8.018 εθνοφύλακες.
Το ΓΕΣ, το ΓΕΕΘΑ, αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και ειδικά ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, που ήταν από τους «αρχιτέκτονες» του σχεδίου αναβάθμισης της Εθνοφυλακής, θεωρούν ότι το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία, ενισχύοντας τα γενικότερα σχέδια αμυντικής θωράκισης της χώρας. Θα περίμενε κανείς πως ο φόβος του κορωνοϊού, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, τα αλλεπάλληλα μέτρα αποφυγής συνωστισμού θα κρατούσαν τους εθνοφύλακες μακριά από τις εκπαιδεύσεις. Οπως δείχνουν όμως και τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εθνοφυλακής, μέρος των οποίων παρουσίασε προ ημερών στη Βουλή ο υφυπουργός, αυτό δεν συνέβη.
Το 2020 ήταν μία πολύ κρίσιμη και δύσκολη χρονιά για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό κύμα, αμέσως μετά την κρίση στον Εβρο και ακολούθως την πολύμηνη ελληνοτουρκική κρίση στα νότια του Καστελλόριζου. Είναι πολύ πιθανόν οι εθνοφύλακες να μέτρησαν αυτό το μεγάλο φορτίο που θα έπρεπε να σηκώσουν τα μόνιμα στελέχη αλλά και οι έφεδροι και έτσι να πύκνωσαν τις συμμετοχές στις ασκήσεις, τις βολές και τις εκπαιδεύσεις της Εθνοφυλακής.
Η αναβάθμιση του θεσμού
Γενικά πάντως η τάση από τον Αύγουστο του 2019 και μετά, όταν η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία έδωσε κατευθύνσεις για αναβάθμιση του θεσμού της Εθνοφυλακής στο πλαίσιο της διαρκούς ετοιμότητας και επαύξησης της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο την αποτροπή προκλήσεων, η τάση της συμμετοχής των εθνοφυλάκων στις δραστηριότητες της Εθνοφυλακής είναι αυξητική.
Οι δύο βασικοί στόχοι του σχεδίου αναβάθμισης της Εθνοφυλακής ήταν, πρώτον, η αύξηση του ποσοστού επάνδρωσης των Μονάδων Εθνοφυλακής, κυρίως του Εβρου και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και, δεύτερον, η αύξηση της συμμετοχής των εθνοφυλάκων στην εκπαίδευση. Επρόκειτο για δύο στόχους που συνοδεύτηκαν από παροχή κινήτρων προς τους εθνοφύλακες καθώς είναι γνωστό ότι η προσφορά τους στις Ενοπλες Δυνάμεις και κατ' επέκταση στην Αμυνα της χώρας είναι εθελοντική. Δόθηκαν δηλαδή κίνητρα έτσι ώστε να προσελκύσουν τους εθνοφύλακες. Και όπως φαίνεται απέδωσαν καρπούς.
Κατ' αρχάς αναβαθμίστηκε η εκπαίδευση. Εκδόθηκαν οδηγίες για την περαιτέρω αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) μέσα στη χρονιά που διανύουμε με στόχο η συμμετοχή των Μονάδων Εθνοφυλακής σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Μονάδων Εκστρατείας των Σχηματισμών να είναι και σε ημέρες εκτός Κυριακής. Κι αυτό διότι έως τώρα η Κυριακή είχε καθιερωθεί ως η ημέρα εκπαίδευσης των εθνοφυλάκων. Πεποίθηση του υπουργείου Αμυνας είναι ότι η συγκεκριμένη οργανική Ενοπλη Δύναμη του Στρατού Ξηράς μπορεί να γίνει ακόμη πιο «μάχιμη».
Συμμετοχή στις ασκήσεις
Επιπλέον, ανάμεσα στις οδηγίες που έχουν δοθεί είναι και η παρότρυνση των εθνοφυλάκων να συμμετέχουν σε Εθνικές Ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, όπως η ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» κα μάλιστα επιπλέον του προσωπικού που καλείται κάθε φορά. Για παράδειγμα, τον περασμένο Δεκέμβριο εθνοφύλακες από την Ορεστιάδα συμμετείχαν στην άσκηση «Πύρινο Βέλος» της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο. Προσφέρονται πλέον παροχές επιβράβευσης των εθνοφυλάκων, όπως η είσοδος στα Στρατιωτικά Πρατήρια και στις Στρατιωτικές Λέσχες (πλην ΛΑΕΔ και ΛΑΦ Θεσσαλονίκης), εντάχθηκαν στον παραθερισμό στα ΚΑΑΥ, ενώ τους δίνεται και η δυνατότητα αιματολογικών εξετάσεων μία φορά τον χρόνο με μέριμνα των μονάδων Υγειονομικού του Στρατού Ξηράς. Πρόσφατα εξάλλου πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός σχεδίασης καλύτερης αφίσας και βίντεο με στόχο την αναβάθμιση του θεσμού.