Για τέσσερις και πλέον ώρες συνεδρίαζε το ΚΥΣΕΑ όπου η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας προσπαθούσε να βρει άμεσες λύσεις για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.
Λίγο αργότερα το Μαξίμου σε ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι συζητήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ «διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα της αναβάθμισης των F-16».
Ωστόσο δεν αναφέρει ότι ελήφθη απόφαση. To ακριβώς αντίθετο, "η συζήτηση θα συνεχιστεί" ανέφεραν πηγές.
Επιπλέον, τονίζεται ότι «αποφασίστηκε η ενεργοποίηση υποπρογράμματος για τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών C-27».
Οπως γίνεται αντιληπτό, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 παραμένει ανοικτό!
Και πλέον επειδή η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει, καθώς εκπνέει στις 30 Απριλίου η παράταση που ζητήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να απαντηθεί η αμερικανική πρόταση (LOA), τίθεται το ερώτημα αν θέλουμε όντως να γίνει η αναβάθμιση των F-16.
Ή αν επιθυμούμε να έχουμε απλά ανταλλακτικά για μέγιστη χρήση/αξιοποίηση του συνόλου του Στόλου των μαχητικών μας.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν εξετάζεται κάποια "άλλη λύση" .
Δηλαδή αν πλέον κρίνουμε πως στην παρούσα φάση του ελληνοτουρκικού "ψυχρού πολέμου" που κάποια στιγμή μπορεί να γίνει και θερμός, δεν μας συμφέρει να στείλουμε μαχητικά για αναβάθμιση που θα μας κοστίσει και σε χρόνο και σε χρήμα.
Και αυτό γιατί, στο 4ωρο ΚΥΣΕΑ έγινε ενδελεχής ανάλυση όλων των δεδομένων και πληροφοριών που συλλέγονται από τα διαφορετικά δίκτυα και εξετάστηκαν πολλά και διαφορετικά ελληνοτουρκικά σενάρια αλλά και η αντίδραση μας σε αυτά.
Η επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει:
Υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας.
Στη συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ συζήτησε διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 και αποφάσισε την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών C-27.
Τι εννοεί ο ποιητης με το "οπλικά συστήματα" των C-27;
Μυστήρια τα πράγματα και με τα F-16 και με τις φρεγάτες FREMM.
Η χώρα πάντως στην τελευταία περίπτωση προσφέρεται να πληρώσει όσο-όσο....
Τα προγράµµατα που, ενώ έχουν ξεκινήσει, καθυστερούν, είναι τα εξής:
1. Η λήψη τελικής απόφασης για την αναβάθµιση του στόλου των 85 µαχητικών F-16, που παρατείνεται χαρακτηριστικά. Η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin έχει δώσει, ύστερα από διαπραγµατεύσεις, την τελική της πρόταση-πακέτο για την αναβάθµιση στα 1,25 δισ. δολάρια. Η τελική ηµεροµηνία λήψης απόφασης έχει τεθεί από τους κατασκευαστές η 30ή Απριλίου, καθώς µετά οι τιµές είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν.
2. Η αναβάθµιση µέσης ζωής του στόλου των πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion του Πολεµικού Ναυτικού, που θα υλοποιηθεί στην ΕΑΒ, από τα οποία το πρώτο της λεγόµενης «ενδιαµέσου λύσεως» ήταν προγραµµατισµένο να παραδοθεί τον περασµένο ∆εκέµβριο, χωρίς όµως να γίνει κάτι τέτοιο.
3. Το πρόγραµµα της επαναφοράς στην ενεργό υπηρεσία του στόλου των µεταφορικών αεροσκαφών της Πολεµικής Αεροπορίας τύπου C-130H, που έχουν αποµείνει δύο ή τρία από τα αρχικά 16 στην ενέργεια, και C-27J που πετούν τρία από τα οκτώ τελικώς παραληφθέντα, αφού η παραλαβή των τελευταίων τεσσάρων -ως τα 12 αεροσκάφη της αρχικής συµφωνίαςακυρώθηκε. Γι’ αυτό το «πρόγραµµα», συνολικού ύψους 55.000.000 ευρώ, αναµένεται να διατεθούν άµεσα τα σχετικά κονδύλια για προφανείς επιχειρησιακούς λόγους.
4. Το πρόγραµµα της παραλαβής των 20 µεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 για την Αεροπορία Στρατού. Εχει παγώσει στα 13 παραληφθέντα ως τώρα, από τα οποία, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, πετούν 2-3.
5. Εχει ολοκληρωθεί η παραλαβή των 10 µεταχειρισµένων µεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D Chinook για την Αεροπορία Στρατού ενώ ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η διαδικασία απόκτησης των 70 µεταχειρισµένων ελικοπτέρων «επιθετικής αναγνωρίσεως» τύπου OH-58D Kiowa Warrior, από τα αποθέµατα της Αεροπορίας του Αµερικανικού Στρατού, έναντι 47.000.000 δολαρίων.
6. Εχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση τεσσάρων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων από τους Αµερικανούς επίλεκτους SEAL για τους δικούς µας ΟΥΚ έναντι 8.000.000 δολαρίων (2.000.000 έκαστο).
7. Το θέµα της υποστήριξης των γαλλικής κατασκευής µαχητικών Mirage-2000/-5 της Π.Α. και κυρίως των όπλων που φέρουν, όπως τα στρατηγικής σηµασίας βλήµατα «πλεύσεως» (cruise) SCALP-NG, αεροπορικούς Exocet εναντίον πλοίων επιφανείας, που φέρουν µόνο τα γαλλικά µαχητικά.