Ο κίνδυνος της εμπλοκής διαρκείας στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας παραμένει όχι απλά αυξημένος αλλά από κάποιους κύκλους με πολύ καλή γνώση, θεωρείται βέβαιος παρά το γεγονός ότι η Αθήνα προσπαθεί να διατηρήσει τους διαύλους ανοιχτούς πάση θυσία. Ένας από αυτούς είναι ο δίαυλος ανάμεσα στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.
Το σενάριο της εμπλοκής διαρκείας φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από την ολοένα και κλιμακούμενη, σχεδόν πολεμική ρητορική του ίδιου του κ. Ερντογάν.
Με αφορμή τις τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή Αφρίν, ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποδυθεί σε ρητορικό αγώνα δρόμου για την εξύμνηση των «πολεμικών αρετών» του έθνους, την εξιδανίκευση του θανάτου στο μέτωπο (ο κ. Ερντογάν μιλάει διαρκώς για «μάρτυρες», ακόμη και όταν απευθύνεται σε ανήλικα παιδιά), αλλά και το δικαίωμα της Τουρκίας στον υπερεξοπλισμό λόγω των «εχθρών» που την περικλείουν.
Στην πραγματικότητα, για την υπόθεση του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη, η αισιοδοξία είναι περιορισμένη, καθώς οι πληροφορίες που βγαίνουν με το σταγονόμετρο από την Άγκυρα επιβεβαιώνουν το σενάριο της τουρκικής χρονοτριβής, προκειμένου η Αθήνα να αναγκαστεί να εισέλθει σε κάποιου είδους ανατολίτικο «παζάρι» με την Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.
Συνεπώς, η Αθήνα δεν έχει άλλη επιλογή. Την Παρασκευή που μας πέρασε έγινε κι άλλη, ακόμη μεγαλύτερη, στρατιωτική άσκηση με ρίψεις αλεξιπτωτιστών στην αεροπορική βάση του Τατοΐου, όπως αποκαλύπτει Press-Gr.
Είχε πραγματοποιηθεί και την Πέμπτη ανάλογη άσκηση στην οποία μετείχαν αρκετά ελικόπτερα Σινούκ με δεκάδες αλεξιπτωτιστές.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο γεγονός ότι η άσκηση αυτή έγινε στο τέλος της εβδομάδας, κάτι που δεν συνηθίζεται υπό κανονικές συνθήκες.
Άρα παίρνει έκτακτο χαρακτήρα. Οι ασκήσεις αυτές είναι φανερό ότι εντάσσονται σε σχέσιο αυξημένης προετοιμασίας των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.
Επίσης πληροφορίες λένε ότι στις ασκήσεις αυτές μετέχουν και αλεξιπτωτιστές έφεδροι που έχουν κληθεί με ατομικές προσκλήσεις για εκπαίδευση!
Πάνε για μείζονα ελληνοτουρκική κρίση οι Τούρκοι - Βγάζουν το Πίρι Ρέις στο Αιγαίο και κάνουν ασκήσεις με πυρά ανήμερα της 25ης Μαρτίου
Με την παράνομη NAVTEX 0406/18 η Τουρκία ανήγγειλε ότι το ωκεανογραφικό Πιρι Ρέις θα πραγματοποιήσει έρευνες στο Αιγαίο.
Η Τουρκία δεσμεύει απο τις 20 εως και τις 22 Μαρτίου περιοχή δυτικα της Φώκαιας και βόρεια του Εγγλεζονησίου για να πραγματοποιήσει "ωκεανογραφικές έρευνες".
Να σημειώσουμε οτι η κίνηση της Τουρκίας γίνεται την ώρα που η υδρογραφική υπηρεσία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού προανήγγειλε ασκήσεις με πυρά, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, ακόμη και μέσα στο Πάσχα, "κλεδώνοντας" για ουσιαστικά επτά εβδομάδες την "καρδιά" του Αιγαίου.
Σημαντικό ειναι το γεγονός οτι πρίν 31 χρόνια τον Μάρτιο του 1987 οι έρευνες του «Πίρι Pέις» σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Θάσου, στην αμφισβητούμενη από την Tουρκία ελληνική υφαλοκρηπίδα, αποτέλεσαν την αφορμή για μία από τις πιο σοβαρές ελληνοτουρκικές εντάσεις, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Αθηναϊκο Πρακτορείο.
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε ετοιμότητα και τα πάντα προοιώνιζαν ένοπλη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Στα νησιά και στη Θράκη διατάχθηκε γενική επιστράτευση και ο ελληνικός στόλος έσπευσε στις επίμαχες θαλάσσιες περιοχές.
TURNHOS N/W : 0406/18
AEGEAN SEA
SCIENTIFIC RESEARCH, BY R/V K.PİRİREİS BETWEEN 20-22 MAR 18 IN AREA BOUNDED BY;
38 31.85 N - 026 42.20 E
38 37.58 N - 026 32.88 E
38 40.17 N - 026 32.50 E
38 36.67 N - 026 39.51 E
38 32.10 N - 026 48.64 E
2000 METERS BERTH REQUESTED.
Υπενθυμίζεται ότι οι ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού θα διεξαχθούν μεταξύ Σκύρου και Χίου ως εξής:
Από 25 έως 27 Μαρτίου από τις επτά το πρωί έως στις πέντε το απόγευμα
Στις 28 Μαρτίου από τις επτά ί έως στις εννέα και τέταρτο το πρωί
Στις 29 Μαρτίου από τις επτά το πρωί έως στις δυο το μεσημέρι
Στις 2 Απριλίου από τις επτά το πρωί έως στις δυο το μεσημέρι
Στις 3 Απριλίου από τις έντεκα το πρωί έως στις δυο το μεσημέρι
Στις 4 Απριλίου από τις επτά το πρωί έως στις δυο το μεσημέρι
Στις 5 Απριλίου από τις έντεκα το πρωί έως στις δυο το μεσημέρι
Και τέλος για το διάστημα από 6 έως 10 Απριλίου καθως επίσης για την 30η Απριλίου από τις επτά το πρωί έως στις δυο το μεσημέρι.
Δηλαδή στις δύο από τις τρεις μεγαλύτερες γιορτές της Ελληνορθοδοξίας (η τρίτη είναι ο Δεκαπενταύγουστος) και της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, οι Τούρκοι προκαλούν με παροιμιώδη θρασύτητα, ακυρώνοντας τα ΜΟΕ που απαγόρευαν τις ασκήσεις εν μέσω μεγάλων εθνικών και θρησκευτικών εορτών
Ντ. Μπακογιάννη: Πρώτη φορά μετά από χρόνια προβληματίζομαι για την ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων
«Μετά από πάρα πολλά χρόνια είναι η πρώτη φορά που έχω εντονότατο προβληματισμό για την ένταση που έχουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, δήλωσε η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, Ντόρα Μπακογιάννη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM»
«Με κορύφωση την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο -και στη θάλασσα και στον αέρα- έχω κι έναν μεγάλο προβληματισμό για τη μεταβολή ενός μεθοριακού επεισοδίου σε θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες -όταν δύο αξιωματικοί του ελληνικού στρατού βρίσκονται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας εδώ και 19 μέρες- αλλά και ένα προβληματισμό για τον όλον χειρισμό του σκοπιανού θέματος, το οποίο δεν το βλέπω να εξελίσσεται καθόλου καλά» επισήμανε η κ. Μπακογιάννη, εκτιμώντας ότι ενώ «τα μέτωπα είναι ανοιχτά, η κυβέρνηση παρουσιάζει αδυναμία διαχείρισης κρίσεων, γιατί για κρίση μιλάμε με την Τουρκία».
«Μετά από μία καθυστέρηση που υπήρξε στο θέμα των δύο στρατιωτικών η κυβέρνηση προσπαθεί να ενεργοποιήσει και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ορθώς το κάνει αυτό», παρατήρησε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, διερωτώμενη, ωστόσο, «γιατί φτάσαμε εκεί» και «εάν πραγματικά υπάρχει κάποιος άνθρωπος να πιστεύει ότι, όταν δύο θεσμικά αρμόδιοι υπουργοί (σ.σ. οι κ.κ. Κοτζιάς και Καμμένος) μιλούν διαφορετική γλώσσα και χρησιμοποιούν διαφορετική επιχειρηματολογία, αυτό είναι προς όφελος μίας διαπραγμάτευσης, η οποία αδιαμφισβήτητα στο γίνεται, στο παρασκήνιο».
«Όταν ο ένας υπουργός θεωρεί το επεισόδιο μεθοριακό επεισόδιο -κατά την άποψή μου ορθώς και δεν πρέπει να του δοθούν άλλες διαστάσεις αν θέλουμε να πετύχουμε την απελευθέρωση γρήγορα- και ο άλλος θεωρεί το επεισόδιο ομηρία Ελλήνων στρατιωτικών, αυτό έχει διαφορετικό αποτέλεσμα, χρήζει διαφορετικής επιχειρηματολογίας και άρα στη διαπραγμάτευση τίθενται διαφορετικά θέματα.
Χρειάζεται πολύ περισσότερη προσοχή όταν διαπραγματευόμαστε και όταν μιλάμε για τέτοιου είδους θέματα, γιατί δυστυχώς μετά τα αποτελέσματα είναι τα μηδενικά αποτελέσματα που έχουμε μέχρι στιγμής» εξήγησε η κ. Μπακογιάννη. Επισήμανε, δε, την ανάγκη η κυβέρνηση να επιδιώξει τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού μετώπου, καθώς «η ΝΔ και τα άλλα κόμματα στηρίζουν τη χώρας τους, την πατρίδα τους με όλες τους τις δυνάμεις».
Σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εν γένει η κατάσταση στην Τουρκία με ανησυχεί πολύ, είναι μία διαφορετική Τουρκία από αυτήν που είχαμε γνωρίσει πριν χρόνια. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, έχουμε μία σύμπραξη Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας στην περιοχή, το οποίο σημαίνει ότι αλλάζουν πάρα πολύ τα δεδομένα. Η επίθεση στο Αφρίν δεν έγινε χωρίς -τουλάχιστον- την ανοχή της Ρωσίας».
Ερωτηθείσα, εξάλλου, σχετικά με την προοπτική μετεκλογικών συνεργασιών, στον απόηχο και της ολοκλήρωσης του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας διευκρίνισε:
«Την επόμενη μέρα των εκλογών η ΝΔ έχει πει ότι και αυτοδύναμη να είναι θα επιδιώξει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις [...] Αν συμφωνούμε ότι ο πήχης πρέπει να ανέβει ψηλά, αν συμφωνούμε ότι η πίτα πρέπει να μεγαλώσει, για να μπορέσει να υπάρξει ένα ουσιαστικό κοινωνικό δίχτυ και για τους αδύναμους, αν συμφωνούμε ότι για να έχουμε καλά πληρωμένες και αμειβόμενες θέσεις εργασίας χρειαζόμαστε επενδυτικό άλμα και όχι την κατάσταση την οποία βιώνουμε σήμερα, η ΝΔ θα αναζητήσει προς αυτή την κατεύθυνση τις ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμφωνίες.
Χρειάζεται ισχυρή πολιτική μεταρρυθμιστική βούληση. Οι χώροι στους οποίους μοιραία θα απευθυνθεί η ΝΔ θα είναι οι χώροι της ευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής πολιτικής. Μέσα σε αυτούς εγώ εντάσσω κατά την προσωπική μου γνώμη και το Κίνημα Αλλαγής και τους εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθειά τους».