Σε έντονη δραστηριότητα βρίσκονται από χθες τα στελέχη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου, που πραγματοποιούν διαρκώς συσκέψεις με τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αδαμίδη, προκειμένου να οργανωθούν άμεσα και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις εκτροφές της Λέσβου για την αντιμετώπιση της ευλογιάς.
Ήδη από προχθες το πρωί, κατέφθασαν στο νησί οκτώ κτηνίατροι από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ χθες ήρθαν άλλοι τέσσερις, προκειμένου να βοηθήσουν στη στελέχωση των κλιμακίων ελέγχου.
Την ίδια ώρα, προχωρούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη και ιδιωτών κτηνιάτρων, που θα συμβάλουν και αυτοί στις διαδικασίες ελέγχου.
«Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Αδαμίδης, που συντονίζει τις απαραίτητες δράσεις. Στόχος μας είναι αυτές τις 45 ημέρες και μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, να έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε αποτελεσματικά την ασθένεια.
Ήδη σήμερα πραγματοποιούνται σφαγές σε κοπάδι στο Μανταμάδο, ενώ υπάρχουν και νέα κρούσματα, τα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μας τα ανέφεραν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, αλλά διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιούνται.
Η ασθένεια βρίσκεται εντός των τριών περιοχών, Αγία Παρασκευή, Μανταμάδο και Φίλια κι ελπίζουμε να μην ξεφύγει σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες.
Οι κτηνίατροι που έρχονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μαζί με τους ιδιώτες που θα προσλάβουμε και τους κτηνιάτρους της υπηρεσίας, θα αλώσουν την ύπαιθρο και όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες, προκειμένου να ελέγξουν τα ζώα. Ήδη οι κτηνοτρόφοι ειδοποιούνται αργά το βράδυ να βρίσκονται την επόμενη μέρα στην εκτροφή που είναι τα ζώα τους, ώστε να γίνει ο έλεγχος παρουσία τους.
Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε ακριβώς θα καταφέρουμε να ξεριζώσουμε την ευλογιά από τα κοπάδια της Λέσβου. Εκτιμώ ότι με την ενίσχυση σε προσωπικό και κτηνιάτρους, και με τους εντατικούς ελέγχους, θα μπούμε πλέον σε μια πιο δυναμική φάση αντιμετώπισης, που τελικά θα αποδώσει τους προβλεπόμενους καρπούς».
Με πληροφορίες: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, lesvospost.com