Σύμφωνα με την εθνικιστική Σκοπιανή οργάνωση ΟΜΟ «ΙΛΙΝΤΕΝ», οι Σκοπιανοί κατά τις συζητήσεις με την βουλγαρική πλευρά, φέρονται να πέτυχαν την αναγνώριση από τις Βρυξέλλες “Μακεδονικής μειονότητας” και όχι “Βορειομακεδονικής”, όπως είναι και η επίσημη ονομασία του κρατιδίου μετά την συμφωνία των Πρεσπών.
? ОМО „ИЛИНДЕН“ - ПИРИН ПРЕКУ ЕФА ГИ СПРЕЧИ НАПОРИТЕ ВО БРИСЕЛ ДА БИДЕ ПРЕИМЕНУВАНО МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО ВО БУГАРИЈА КАКО „СЕВЕРОМАКЕДОНСКО“ МАЛЦИНСТВО! pic.twitter.com/dPvvgjOylZ
— OMO "Ilinden"- PIRIN (@omoilindenpirin) June 26, 2023
Αυτό ανοίγει τους Ασκούς του Αιόλου όμως και για την Ελλάδα, στην οποία διάφοροι εντός χώρας, θέλουν αναγνώριση “Μακεδονικής μειονότητας”, κάτι που θα το βρουν μπροστά τους οι επερχόμενες γενιές στην χώρα μας.
Προκλητική ανάρτηση σε σκοπιανή ιστοσελίδα για Ελλάδα-Βουλγαρία
Σύμφωνα με ανάρτηση σε σκοπιανή ιστοσελίδα σε κοινωνικό δίκτυο, Σκοπιανοί εθνικιστές καλούν τους “Μακεδόνες να είναι ενωμένοι σε Ελλάδα και Βουλγαρία, εγείροντας εδαφικές διεκδικήσεις σε γνωστό χάρτη”.
Δεν είναι πρώτη φορά που βλέπουμε όλα αυτά τα αποκυήματα της φαντασίας των απογόνων των γνωστών μας Κομιτατζήδων , διότι περί αυτών πρόκειται, αλλά τώρα έχουμε και μια συμφωνία των Πρεσπών στην πλάτη μας, την οποία οι γείτονες δεν τιμούν καθόλου, σε σχέση με την ελληνική πλευρά.
Διεκδικήσεις και αλυτρωτικοί χάρτες από τους Σκοπιανούς, σε συνδυασμό με την παιδεία στο γειτονικό κράτος, παράγουν νέους “Κομιτατζίδες”, και όχι φιλικούς γείτονες.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τον τουρκικό παράγοντα, ο οποίος ορέγεται τα Βαλκάνια, τα οποία ονομάζει “Μεγάλη Ρούμελη” παίζοντας με τουρκογενείς μειονότητες, εύκολα γίνεται κατανοητό, το τι ακριβώς θα επακολουθήσει τα επόμενα χρόνια.
Δεν είμαστε τρελοί να φοβόμαστε ένα κρατίδιο όπως τα Σκόπια, ούτε στρατιωτικά ούτε με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά σημειώνουμε ότι ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι εξ Ανατολών, μόνο που τώρα έχει αγκαλιάσει Σκόπια, Αλβανία, Κόσοβο, και απειλεί Βουλγαρία, και Ελλάδα.
Υπενθυμίζοντας τις αγαστές σχέσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με τα Σκόπια επαναφέρουμε το σχέδιο με τα οθωμανικά αρχεία που εμφανίστηκε και στα Δωδεκάνησα.
Τα Οθωμανικά αρχεία και8 τα παιχνίδια των Τούρκων στα Βαλκάνια
Το 2018 είχαμε αναφέρει ότι “όπως γίνεται γνωστό και μάλιστα από Τουρκία μεριά, οι Σκοπιανοί με την… ευγενή συνδρομή της «φίλης» και «συμμάχου» μας Τουρκίας, είχαν σκοπό να ανασύρουν στην επιφάνεια μέσω οθωμανικών αρχείων περιουσίες που ανήκουν σε Σκοπιανούς «Μακεδόνες», με απώτερο σκοπό την νομική τους διεκδίκηση σε περιοχές της ελληνικής Μακεδονίας.
Την γνωστοποίηση αυτής της κίνησης, την είχε κάνει για πρώτη φορά η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Yeni Şafak, καθώς η προσπάθεια αυτή την Σκοπιανών να ανακινήσουν θέμα περιουσιών μέσω των οθωμανικών αρχείων, γίνεται με την άμεση συνδρομή και συμμαχική συμπαράσταση στης Τουρκίας”.
Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, η Γενική Διεύθυνση Υποθηκοφυλακείου των Σκοπίων, με την βοήθεια της Τουρκίας θα προχωρήσει στην μετάφραση από την οθωμανική γλώσσα στην σύγχρονη σκοπιανή-σλάβικη γλώσσα των τίτλων ιδιοκτησίας της περιόδου 1842-1912, δηλαδή μέχρι την απελευθέρωση της μιας και μοναδικής Μακεδονίας από τον ελληνικό στρατό.
Όπως αναφέρεται, το θέμα αφορά περίπου… 2 εκατομμύρια τίτλους ιδιοκτησίας από οθωμανικά αρχεία, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε περιοχές εκτός της σημερινής επικράτειας των Σκοπίων και που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του κρατιδίου και από Σκοπιανούς που μετοίκησαν βορειότερα κυρίως μετά τους βαλκανικούς πολέμους.
Σε σχετικές δηλώσεις που είχε κάνει ο Διευθυντής του Σκοπιανού Γενικού Υποθηκοφυλακείου, Slavçe Trpeski, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu Ajansı, μετά από διαβουλεύσεις των υπουργείων Εξωτερικών των Σκοπίων και της Τουρκίας υπογράφτηκε συμφωνία συνεργασίας και βοήθειας από την Τουρκία στην επιχείρηση μετάφρασης των τίτλων ιδιοκτησίας από την οθωμανική γλώσσα στην σύγχρονη σλαβική, με κύριο σκοπό την καταγραφή όλων των ιδιοκτησιών που ανήκουν σε Σκοπιανούς, είτε αυτές βρίσκονται στην σημερινή επικράτεια του κρατιδίου, είτε εκτός σε «σκλαβωμένες» περιοχές της “Μακεδονίας”.
Τρόποι υπάρχουν πολλοί για να μπει “φωτιά” στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων ξεκινώντας από το Κόσοβο, την σερβική δημοκρατία της Βοσνίας και κατεβαίνοντας προς τα κάτω στα Σκόπια. Αυτό ας το θυμόμαστε καλά.