Σκοπιανό

Πανηγυρίζει ο Ζάεφ: «Είμαστε στο ΝΑΤΟ!» - Ο Τσίπρας επέβαλε τις «Πρέσπες» & έφερε το χάος - Η νέα ατζέντα Σκοπιανών διεκδικήσεων

O πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ χαιρέτισε την κύρωση, από την ελληνική Βουλή, του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Φυσικά και πανηγυρίζει, καθώς οι Σκοπιανοί τα πήραν όλα, αλλά η Ελλάδα όχι μόνο δεν κέρδισε κάτι, αλλά βγήκε ηττημένη.

«Η φιλική μας χώρα, Ελλάδα, είναι η πρώτη χώρα που κύρωσε το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ. Προχωρούμε προς μία εγγυημένη επιτυχία. Είναι πιο εύκολο να είμαστε με συμμάχους. Με υπερηφάνεια να λέμε ότι είμαστε ΝΑΤΟ!» έγραψε ο Ζόραν Ζάεφ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα τεχνητό κρατίδιο βρήκε το "δρόμο" του για το ΝΑΤΟ στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση του οποίου επέβαλε τη ΣΥμφωνία των Πρεσπών στον ελληνικό λαό.

Οι σφοδρές αντιδράσεις, οι δεκάδες κινητοποιήσεις και οι χιλιάδες κόσμου που "έφαγαν" χημικά από το αριστερό καθεστώς, δεν έχουν καμία σημασία για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τα διεθνή συμφέροντα είναι πολλά και για αυτό προωθήθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών και από τη Δύση. Το εθνικό συμφέρον, βέβαια, που θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για τους Έλληνες πολιτικούς, ήταν ανύπαρκτο κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων και ψήφισης της Συμφωνίας.

Τώρα, οι Σκοπιανοί, με ιδιαίτερα μαθήματα "μακεδονικών", οργανώσεις όπως το "Ουράνιο Τόξο" και με συνεχείς αναφορές σε Μακεδονία, ενορχηστρώνουν το σχέδιο των επόμενων διεκδικήσεων, ελπίζοντας πως θα βρουν μια κυβέρνηση τόσο αδιάφορη, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανησυχία προκαλεί η πιθανή ατζέντα του επόμενου κύματος διεκδικήσεων, που θα συνοδεύονται από την πάγια τακτική προπαγάνδας. "Μακεδονική μειονότητα", αλλοίωση της ιστορίας, "ενοποίηση" της "Βόρειας Μακεδονίας" με τη "Νότια". 

Αυτά, φυσικά, θα έπρεπε να τα έχει προβλέψει η ελληνική πολιτική ηγεσία. Ίσως και να το έκανε... Αλλά ποιος νοιάζεται για το Έθνος;

H κύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι το πρώτο θέμα της ειδησεογραφίας των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων.

https://twitter.com/Zoran_Zaev/status/1093970262918393863

Τι λέει ο ξένος τύπος

Το Associated Press τονίζει ότι η ψήφος του ελληνικού κοινοβουλίου οδηγεί πλέον στην επίσημη αλλαγή του ονόματος της χώρας από ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία, διευθετώντας μια διαμάχη για την ονοματοδοσία μιας χώρας που η Ελλάδα θεωρούσε ως μια εν δυνάμει απειλή.

«Νοιώθω ότι διατελέσαμε το πατριωτικό μας καθήκον…Κάναμε αυτό που ήταν σωστό». Το πρακτορείο Reuters περιλαμβάνει στο τηλεγράφημά του την δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στη βουλή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλείται τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της βουλής: «Θέλω να καλωσορίσω την Βόρεια Μακεδονία, μια χώρα φίλη της Ελλάδας, μια χώρα που πρέπει να είναι ένας σύμμαχος στις προσπάθειές μας για την εγκαθίδρυση ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa αναφέρει ότι η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Με οριακή πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, υπογραμμίζοντας πως η χΠΓΔΜ που μετονομάσθηκε πρόσφατα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις της Συμμαχίας . Εκτεταμένη αναφορά κάνει και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τονίζοντας ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου δίνεται τέλος σε μια 28χρονη διαμάχη για την ονομασία της βαλκανικής χώρας.

Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρεται επίσης στον χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως «εθνική ήττα» από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Al Jazzera επισημαίνει στον τίτλο της είδησης που μεταδίδει ότι η κύρωση του πρωτοκόλλου θα εξομαλύνει τις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών και θα «στερεώσει την Μακεδονία στη σφαίρα της δυτικής επιρροής».

Την είδηση αναμεταδίδουν στους ιστοτόπους τους μεταξύ άλλων, η Washington Post και ο Independent.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που συμφώνησε για τη συμμετοχή του μικρού Βαλκανικού κράτους της Βόρειας Μακεδονίας στην αμυντική συμμαχία, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ της μελλοντικής Βόρειας Μακεδονίας. 153 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. 140 βουλευτές καταψήφισαν», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει:

«Τις επόμενες ημέρες, η ΠΓΔΜ θα ενημερώσει όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις χώρες για την αλλαγή της ονομασίας της σε Βόρεια Μακεδονία. Αυτό προβλέπει η συμφωνία που οι δύο χώρες υπέγραψαν το καλοκαίρι του 2018 και ενέκριναν τα δύο κοινοβούλια επιλύοντας μια διαμάχη δεκαετιών”.

Το Spiegel σημειώνει ότι η χώρα θα εκλέξει επίσης νέο πρόεδρο στις 21 Απριλίου. Ο νυν πρόεδρος Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE , δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία. Ο νέος αρχηγός του κράτους θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα εκπροσωπήσει τη ΠΓΔΜ από την αρχή της θητείας του με το νέο της όνομα Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνει το περιοδικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ