Το σύνολο των Ελλήνων είναι εξοργισμένο με την Συμφωνία των Πρεσπών. Ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με τις επιλογές του Α. Τσίπρα, καθώς δεν μπορούν να ανεχθούν τον τρόπο με τον οποίο εκχωρήθηκε η Μακεδονία μας στους Σκοπιανούς.
Η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε αλλά και όπως καταγράφει νέα δημοσκόπηση έχει προκαλέσει κλίμα πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό και τριγμούς στις πολιτικές ισορροπίες.
Η δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής αποτυπώνει το πολιτικό κλίμα των ημερών μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ένα κλίμα που πολώνεται ακόμη περισσότερο από τα όσα συμβαίνουν στη Βουλή, με τις προθέσεις για αλλαγή του Κανονισμού ώστε να «σωθούν» ΑΝΕΛ και Ποτάμι.
Οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται μεν του Αλέξη Τσίπρα με 30% έναντι 19%, αλλά δεν… νικά τον «Κανέναν» που έχει 37%. Από 1% λαμβάνουν η Φώφη Γεννηματά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως σε ό,τι αφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι «μάλλον αρνητικές / αρνητικές γνώμες» είναι στο 53% και οι «θετικές / μάλλον θετικές» στο 43%.
Οι αντιδράσεις για τον ΠτΔ είναι τεράστιες. Όπως είχε αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν λίγες ημέρες, το δημοτικό συμβούλιο Βισαλτίας, αποφάσισε πως δεν προτίθεται να ανακηρύξει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη του Δήμου Βισαλτίας, ούτε φυσικά και να αναλάβει τα έξοδα παραμονής του, κατά την επικείμενη επίσκεψη του στις επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Νιγρίτας, στις 21 Φεβρουαρίου.
Όπως είναι φυσικό μετά το συγκεκριμένο αποτέλεσμα η επίσκεψη ματαιώθηκε, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αρνήθηκε την απόδοση της συγκεκριμένης τιμής στον κ. Παυλόπουλο λόγω της στάσης που κράτησε στη Συμφωνία των Πρεσπών.
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
«Καμπανάκι» για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να αποτελέσουν οι απαντήσεις στο ερώτημα «Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης; Θετική ή αρνητική;». Το 70% απαντά «αρνητική», το 29% «θετική».
Ούτε να… πουν το «Βόρεια Μακεδονία»
Εντυπωσιακά, τουλάχιστον, είναι και τα όσα προκύπτουν από τη δημοσκόπηση σε ό,τι έχει να κάνει στο πως θα αντιμετωπιστεί η πΓΔΜ μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το 69% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση θεωρεί αρνητική εξέλιξη την ψήφιση της Συμφωνίας και μόλις το 25% την κρίνει θετική. Αίσθηση προκαλεί η απάντηση στο ερώτημα «Εσείς προσωπικά πως θα αποκαλείτε στο εξής τη γειτονική χώρα; Βόρεια Μακεδονία ή Σκόπια;». Το 71% απαντά «Σκόπια», το 24% απαντά «Βόρεια Μακεδονία», το 3% «άλλο» και το 2% «Δεν ξέρω / Δεν Απαντώ».
Η οργή πλέον είναι τεράστια, το μόνο σίγουρο είναι πως πλέον αλλάζει πολιτικός χάρτης.