Ο Μαυρωτάς επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ
(Νεότερη ενημέρωση)
Τις δεύτερες σκέψεις που επικρατούν στο Ποτάμι αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαίωσε με την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος ξεκαθάρισε ότι η πλειοψηφία του Ποταμιού θεωρεί θετικό το περιεχόμενο της Συμφωνίας, ωστόσο είπε ότι το πολιτικό πλαίσιο που γίνεται η συζήτηση έχει αλλάξει με ευθύνη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Την ίδια ώρα πληροφορίες από την Σεβαστουπόλεως αναφέρουν ότι τα δύο σενάρια που εξετάζει το Ποτάμι ενόψει της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι είτε υπερψήφιση είτε αποχή.
Ο ίδιος δε χαρακτήρισε «χτύπημα κάτω από την ζώνη» την «υφαρπαγή Δανέλλη» από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Θεωρούμε και θα το συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες ότι η Συμφωνία είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με περισσότερα θετικά στοιχεία και γι αυτό την στηρίζουμε, προκειμένου να αλλάξουμε το ντε φάκτο δεδομένο με το μονοπώλιο της χρήσης του όρου Μακεδονία» είπε αρχικά υπενθυμίζοντας την αρχική στάση του Ποταμιού για να προσθέσει όμως στην συνέχεια: «Το πιο αρνητικό κομμάτι είναι η εργαλειοποίηση της Συμφωνίας που έγινε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Χάθηκαν τα επιχειρήματα μέσα σε αναθέματα. Χάθηκε ο διάλογος μεσα στο μπούλινγκ».
«Η Συμφωνία δεν είναι αρκετή για να μπει ως φερετζές στις ανεπάρκειες της κυβέρνησης. Η αποσκίρτηση Δανέλλη δίνει τροφή περι σεναρίων δανεισμού βουλευτών. Το Ποτάμι δεν πρόκειται να αφήσει περιθώρια ερμηνειών και σεναρίων για πως θα γίνει ο Καμμένος στη θέση του Καμμένου» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, για να επισημάνει: «η ψήφος εμπιστοσύνης θα μπορούσε να περάσει με σχετική πλειοψηφία. Δεν ήταν απαραίτητη η υφαρπαγή Δανέλλη, αν όντως στόχος σας ήταν να ψηφίσετε την Συμφωνία. Όμως είναι χτύπημα κάτω από την ζώνη η υφαρπαγή Δανέλλη. Δυστυχώς από τα "θα σας ταράξουμε νομιμότητα" πήγατε στο θα σας ταράξουμε στη σκοπιμότητα. Αλλάζει πλέον το πολιτικό πλαίσιο. Αλλάζει η στάση μας; Κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον και θα βρούμε τον τρόπο να το εκφράσουμε με καθαρό τρόπο».
(Αρχικό κείμενο)
Σχέδια διαδικασιών-εξπρές για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή ακόμα και πριν από την διεξαγωγή του συλλαλητηρίου, που οργανώνεται την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα, απεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου.
Σενάρια για την επίσπευση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στη Βουλή ενώ είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.
Αυτό που διαρρέεται στα πηγαδάκια του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία την Πέμπτη στις αρμόδιες Επιτροπές με στόχο να κυρωθεί η Συμφωνία από την Ολομέλεια στις 18 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τις διαρροές, την σχετική ανακοίνωση θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πιθανότατα, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Πάντως, για την ώρα το Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει άγνοια και διαψεύδει τα σχετικά σενάρια σημειώνοντας ότι δεν έχει πάρει ακόμη στα χέρια του την ρηματική διακοίνωση από τα Σκόπια.
ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Τον επανακαθορισμό της στάσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις προκαλεί το προβληματικό κλίμα που έχουν πυροδοτήσει οι συνέργειες Μεγάρου Μαξίμου και «πρόθυμων βουλευτών».
Υπο αυτά τα δεδομένα το Ποτάμι θέτει σε νέο γύρο διαβούλευσης την τελική στάση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έχει εξοργίσει την Σεβαστουπόλεως που πλέον αποσύρει την θετική ψήφο που εως τώρα έδινε στο νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο προκειμένου με δημοκρατικές διαδικασίες να καθοριστεί εάν θα στηριχθεί η Συμφωνία ή όχι.
Υπενθυμίζεται ωστόσο πως ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 πως «οι εισηγήσεις που έχουμε στο πολιτικό συμβούλιο με την εξέλιξη αυτή αλλά και τα μηνύματα από τη βάση είναι προς την κατεύθυνση να μην στηρίξουμε (σ.σ. Συμφωνία Πρεσπών) οποτε είναι κάτι που θα επανεκτιμήσουμε».
«Η συμφωνία έχει θετικά και αρνητικά. Αυτό (σ.σ. η στήριξη του Δανέλλη στην κυβέρνηση) είναι ένα κομματάκι στα αρνητικά στο πλαίσιο με το οποιο έρχεται η Συμφωνία των Πρεσπών. Θα το δούμε αν θα πάμε με ένα καθαρό "ναι" στη συμφωνία των Πρεσπών, έχει δυσκολέψει η κατάσταση» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του στην συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Ξεκαθάρισε πως δεν παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενώ σε μια αποστροφή ειπε «Ακούω να λενε ότι αν δεν πάρει ο Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα ολοκληρώσει αυτά που λεει και δεν θα ολοκληρώσει την Συμφωνία Πρεσπών».
Πάντως, εάν το Ποτάμι αλλάξει στάση και δεν στηρίξει την συμφωνία τότε η κυβέρνηση χάνει τρία «ναι» και δυσκολεύεται να την κυρώσει.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Γενικός ξεσηκωμός επικρατεί στη Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας για το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα. Φορείς, σύλλογοι και πολίτες έχουν αρχίσει να οργανώνονται και να δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, ενώ ήδη έχουν κλειστεί λεωφορεία από κάθε σπιθαμή της χώρας για κάθοδο στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η συμμετοχή στο συλλαλητήριο αναμένεται να είναι τεράστια. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι υπάρχει κάλεσμα από πατριώτες να βγουν αγρότες με τα τρακτέρ τους και να κλείσουν τα σύνορα.
Στον χορό των κινητοποιήσεων, με καταλήψεις, αναμένεται να μπουν και οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς το προηγούμενο διάστημα είχαν πραγματοποιήσει καταλήψεις και πορείες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Την ίδια ώρα η Επιτροπή Aγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας έστειλε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ελλάδας καλώντας τους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της 20ής Ιανουαρίου.
«Ελληνίδες μαθήτριες, Ελληνες μαθητές, εσείς που με τις κινητοποιήσεις σας πριν από δύο μήνες διατρανώσατε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης την αγνή σας αγάπη για την Ελλάδα, εσείς που αποδείξατε ότι είστε ικανοί να πιάσετε στα χέρια σας τις τύχες αυτού του τόπου και να αναδείξετε όπως της πρέπει αυτή την “όμορφη και παράξενη πατρίδα”, εσείς που μας κάνατε τους πανέλληνες να συγκινηθούμε και να νιώσουμε περήφανοι για το ότι η φύτρα αυτού του έθνους δεν μπορεί ποτέ να εκλείψει, αλλά περνάει από γενιά σε γενιά και μεγαλουργεί.
Προς εσάς, αγαπητά μας παιδιά, απευθυνόμαστε, την άνοιξη της ζωής και του τόπου μας, και υποκλινόμενοι μπροστά στην αγνότητα των αισθημάτων και του δυναμισμού σας σάς καλούμε: Δώστε μας την πνοή σας, την αύρα σας, τον παλμό σας. Πιάστε τον ρυθμό για την πατρίδα μας, τη Μακεδονία μας, και δώστε τον σε όλους τους Ελληνες την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 2 μ.μ. στο Σύνταγμα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιτροπή.
Εναν διαφορετικό τρόπο βρήκαν για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία των Πρεσπών, απέναντι σε βουλευτές των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ομάδες διαμαρτυρόμενων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών κόλλησαν αφίσες με τα πρόσωπα τοπικών βουλευτών των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικά σημεία πόλεων.
Οι αφίσες έχουν τα πρόσωπα των βουλευτών και το ερώτημα «Εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία μας;». Όπως αναφέρει το thestival οι εμπνευστές αυτής της καμπάνιας τονίζουν ότι η δράση τους θα συνεχιστεί και σήμερα το βράδυ.
Δείτε αφίσες από την Πέλλα, την Ιερισσό και την Κατερίνη:
Το ερωτημα στη Θεοδώρα Τζάκρη
«Εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία μας;»