Σκοπιανό

Χάος στα Σκόπια: Ο Ιβάνοφ "σούταρε" Ζάεφ και Ντιμιτρόφ - Ετοιμάζει διάγγελμα

Χάος στα Σκόπια. 120 δευτερόλεπτα κράτησε η συνάντηση του προέδρου της ΠΓΔΜ με τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ της χώρας. Ο Σκοπιανός πρόεδρος ρώτησε Ζάεφ και Ντιμιτρόφ αν έχουν συμφωνήσει με την Ελλάδα για το όνομα.

Όταν απάντησαν θετικά, τους είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνάντηση.

Όπως αναφέρει το Makfax, ο Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ προσπάθησαν να παρουσιάσουν στον Ιβάνοφ το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, ωστόσο ο πρόεδρος Ιβάνοφ τους σταμάτησε πριν καν ξεκινήσουν και αποχώρησε από τη συνάντηση!

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος των Σκοπίων αρνήθηκε να συζητήσει με τον Ζάεφ και τον Ντιμιτρόφ τα οφέλη της συμφωνίας για το μέλλον της ΠΓΔΜ.

Από την αρχή είχε προκαλέσει εντύπωση το ότι η συνάντηση ήταν... εξπρές, καθώς ο Ζάεφ και ο Ντιμιτρόφ έφτασαν, με αστυνομική συνοδεία, στην προεδρική κατοικία στις 10:03 τοπική ώρα (11:03 ώρα Ελλάδος) και έφυγαν από αυτή στις 10:09.

Κατά τις ίδιες πηγές, το απόγευμα αναμένεται διάγγελμα του προέδρου των Σκοπίων

Χθες ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ άφησε σαφείς αιχμές κατά του Ζόραν Ζάεφ για τις δηλώσεις του, στις οποίες ο κ. Ζάεφ είπε ότι η πιθανή απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές της «Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’» για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Σχολιάζοντας ακριβώς αυτή τη δήλωση, από το γραφείο του Σκοπιανού προέδρου ανέφεραν ότι «είναι μια απέλπιδα προσπάθεια χειραγώγησης του κοινού και υποκίνησης των «Μακεδόνων» πολιτών μετά από πιθανή ψηφοφορία με δημοψήφισμα».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Οι στρατηγικές δεσμεύσεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ είναι σαφώς καθορισμένες και δεν μπορούν να μεταβληθούν. Η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος (σ.σ.: «Δημοκρατία της Μακεδονίας») και η εξεύρεση λύσης που δεν θα προκαλέσει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας δεν στρέφονται καθόλου κατά της ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».

Μάλιστα, ο Ιβάνοφ καταφέρεται εναντίον του Ζάεφ και για τον τρόπο που γίνονται οι συζητήσεις, λέγοντας ότι «είναι μη σοβαρό και ανεύθυνο ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να επιλύεται τηλεφωνικά και με προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών».

Απαντώντας, δε, στην έκκληση του Ζάεφ η συμφωνία να υποστηριχθεί από όλους τους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, ο κ. Ιβάνοφ σχολίασε ότι για μια τέτοια συμφωνία «απαιτείται ευρεία εθνική συναίνεση, ώστε να εξευρεθεί λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια του «μακεδονικού» λαού».

Επιστροφή στην εποχή Τίτο από Ζάεφ : «Στεκόμαστε με υπερηφάνεια μπροστά στον Κύριλλο και Μεθόδιο και στον Γκότσε Ντέλτσε

Οι πανηγυρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Ελλάδα, μαρτυρούν περίτρανα πως ο περιβόητος «αλυτρωτισμός» των γειτόνων, δεν εξαλείφεται αλλά απλά μπαίνει σε νέο... πλαίσιο, όπως ήταν την εποχή του Τίτο και ενιαίας Γιουγκοσλαβίας όπου δεν υπήρχε καμία αναφορά και σύνδεση στην αρχαία Μακεδονία.

Στο μήνυμα του, που αναρτήθηκε στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, ο πρωθυπουργός Ζάεφ, μίλησε ευθέως για δικαίωση της “μακεδονικής” γλώσσας, του “μακεδονικού” λαού, του “Μακεδόνα” και της “Μακεδόνισσας”, που πλέον αναγνωρίζονται από την Ελλάδα, αλλά οριοθετώντας ταυτόχρονα τον νέο “αλυτρωτικό” δόγμα της χώρας, που ξεκινάει από τον ... Κύριλλο και Μεθόδιο, που θεωρούνται ασφαλώς Σκοπιανοί και όχι Έλληνες, έως τον Βούλγαρο Κομιτατζή Γκότσε Ντέλτσεφ.

“ Μακεδονική γλώσσα, ο μακεδονικός λαός, ο Μακεδόνας, η Μακεδόνισσα προστατεύονται και ενισχύονται, μια για πάντα. Στεκόμαστε με υπερηφάνεια μπροστά στον Κύριλλο και Μεθόδιο, ον Κλήμεντ και τον Ναούμ, τον Κρστε Πέτκοβ Μισιρκοβ, τον Γκότσε Ντέλτσεφ, τον Μπλάζε Κονέσκι,, τον Κότσο Ρασίν” αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα του πρωθυπουργού των Σκοπίων, που αναρτήθηκε στο facebook, που ουσιαστικά οριοθετεί τη νέα ιστοριογραφία των γειτόνων, που ναι μεν θ' απορρίπτει τα περί καταγωγής τους από τους αρχαίους Μακεδόνες αλλά θα μιλάει ευθέως για Σλάβους του μεσαίωνα που στο διάβα των αιώνων εξελίχθηκαν σε εθνότητα με δικαιώματα στο γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας.

Πρόκειται για την ιστοριογραφία που είχε παραχθεί και υιοθετηθεί επί Τίτο και τα πρώτα χρόνια ίδρυσης των Σκοπίων ως ομοσπονδιακού κράτους εντός της Γιουγκοσλαβίας.

Ουσιαστικά επιβεβαιώνονται όσοι υποστηρίζουν πως η αναγνώριση από την Ελλάδα της εθνότητας και της γλώσσας ως “μακεδονικής” αντί να ακυρώνει τον σκοπιανό αλυτρωτισμό, ουσιαστικά επικυρώνει και με ελληνική βούλα.

Η “μακεδονική” ταυτότητα είναι το όχημα του αλυτρωτισμού, εξίσου αν όχι περισσότερο από την ονομασία της χώρας,

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...