Σκοπιανό

Εκλογές και δημοψήφισμα συζητούν στο συμβούλιο-θρίλερ πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια - Ξεσηκώθηκαν οι Σκοπιανοί εθνικιστές

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ πραγματοποιείται τώρα στα Σκόπια στην οποία εξετάζεται το πλαίσιο για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Ζάεφ πιέζεται για άμεση προκήρυξη εκλογών και δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας ενώ το πλήθος απέξω "κοχλάζει" κυριολεκτικά. Διαφωνεί μόνο ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, του DUI, Αλί Αχμέτι.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, Αλί Αχμέτι.

Η συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και σε αυτήν θα παραβρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρεται ότι η σύσκεψη ξεκίνησε στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) και μετά το πέρας της δεν προβλέπονται δηλώσεις προς τον Τύπο.

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν το θέμα της ονομασίας και στις θέσεις που έχουν εκφράσει για το ζήτημα αυτό οι πολιτικοί αρχηγοί της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος ανήκει στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτικός και συνιστά στον νέο πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις του στο θέμα του ονόματος.

Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος τους προσεχείς μήνες, μία αισιοδοξία την οποία σε μεγάλο βαθμό βασίζει στη βελτίωση του κλίματος και στις εντατικές συναντήσεις μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.

Στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, από αλβανικής πλευράς συμμετέχει ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, ο Αλί Αχμέτι, ο οποίος σε δηλώσεις το τελευταίο διάστημα επισημαίνει συνεχώς την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο θέμα του ονόματος το συντομότερο δυνατό, προκειμένου η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο Αλί Αχμέτι εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και φέρεται να διαφωνεί με το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ σχετικά με τη λύση που θα μπορούσε να προωθηθεί στο θέμα του ονόματος.

Πάντως το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος υποστηρίζεται τόσο από το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, όσο και από το κυβερνών κόμμα του Ζάεφ.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται πραγματικός ξεσηκωμός στα Σκόπια από εθνικιστικές οργανώσεις πίσω από τις οποίες ευρίσκεται σίγουρα  η Μόσχα που ελέγχει τον πρόεδρο της χώρας και η οποία δεν επιθυμεί καμία ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ σε καμία περίπτωση.

Μετά το ελληνικό μεγαλειώδες συλλαλητήριο φαίνεται ότι ξύπνησαν και οι Σκοπιανοί για αυτό και σήμερα σε μια πρόβα τζενεράλε πριν το μεγάλο συλλαλητήριο, δεκάδες οργανώσεις της αντιπολίτευσης και Σκοπιανοί εθνικιστές διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στο κοινοβούλιο της χώρας κατά της πολιτικής του Ζάεφ για το όνομα και την συμφωνία με την Ελλάδα, αναφέρει πρακτορείο ειδήσεων στην ΠΓΔΜ .  

Οι σκοπιανοί ετοιμάζουν νέες  διαμαρτυρίες ακόμα πιο μαζικές,  στις οποίες ο "λαός της χώρας θα έχει το λόγο να εκφράσει τις απόψεις  του  με ηχηρό τρόπο σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα".

Όπως ανέφερε η κ. Mihajlovska ( πρόεδρος εθνικιστικής οργάνωσης)  όλες οι ενώσεις των Σκοπιανών πολιτών θα δημιουργήσουν  συνασπισμό ενότητας με όλους τους εθνικιστές πολίτες , προκειμένου να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να επιβάλουν τον  εντελώς δίκαιο αγώνα τους  για τη διατήρηση της μακραίωνης ταυτότητας, της ιστορίας, του πολιτισμού ,  και του ονόματος της χώρας.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά της σκοπιανής κυβέρνησης μπροστά στο Κοινοβούλιο, και κατά του αντι-συνταγματικού   νόμου  για την αλβανική γλώσσα .

Η σημερινή διαμαρτυρία, όπως ανέφεραν , είναι μια παγκόσμια προειδοποιητική διαμαρτυρία, λόγω της επιταχυνόμενης υλοποίησης των «αντι-μακεδονικών" πολιτικών σε συνεργασία με άλλα μεγάλα κέντρα εξουσίας από  δύση και ΗΠΑ.

Κατηγόρησαν την όλη διαδικασία συζητήσεων με την Ελλάδα για το όνομα και τόνισαν ότι ο «μακεδονικός λαός» εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, καταλήγει   σκοπιανό ΜΜΕ .

« Η κυβέρνηση Ζάεφ έκανε κατάχρηση  της δεδομένης νομιμότητας και χρησιμοποιεί το δικαίωμα του εκλογικού σώματος για να αποφασίσει κατά του δικού της λαού και μιας χώρας που είναι μοναδικό  παράδειγμα στον κόσμο.

Από τη σημερινή διαμαρτυρία θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι ο μακεδονικός λαός ποτέ δεν θα συμβιβαστεί ποτέ  με αυτή την κατάσταση και  απαιτεί να σταματήσουν όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ενώ η συμφωνία ήδη περιφέρεται στους μακεδόνες και το μακεδονικό κράτος.

Όλες αυτές οι ενέργειες καταπατούν προηγούμενες αποφάσεις, νόμους,  κανονισμούς,  συμβάσεις και εμφανίζονται από την σημερινή  εξουσία, την οποία δεν αναγνωρίζουμε και την κηρύττουμε  άκυρη», δήλωσε η Anne Bubinkova Mihajlovska πρόεδρος του συλλόγου» Μακεδονική Αναγέννηση».

Η κατάσταση σύμφωνα με πηγές θα γίνει  ακόμα πιο σοβαρή , εφόσον οι Σκοπιανοί οι οποίοι γαλουχήθηκαν εδώ και 75 χρόνια ότι είναι «Μακεδόνες», δεν πρόκειται να  αποδεχτούν τις ελληνικές αιτιάσεις για την ονομασία και εκτιμάται πως οποιαδήποτε συμφωνία  υπογράψει ο Ζάεφ δεν θα είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να την  υλοποίηση κιόλας.    

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια θα έχουμε  απόψε Σάββατο στην οποία θα εξετασθεί το πλαίσιο για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, Αλί Αχμέτι.

Η συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και σε αυτήν θα παραβρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον  echedoros-a.gr,  το  σλαβικό εθνικιστικό δημιούργημα: «Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο»- WMC , καταδικάζει τη δήλωση του προέδρου της Κύπρου , Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος κατηγορεί την Ψευδομακεδονία για αλυτρωτισμό!

 Το WMC επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται για ‘μακεδονικό’ αλυτρωτισμό, αλλά για την Κατοχή της Μακεδονίας από τους Έλληνες και τη γενοκτονία  εναντίον του «μακεδονικού» λαού από τους βαλκανικούς πολέμους 1912-13 μέχρι σήμερα!

Ο αλυτρωτισμός δεν είναι παρά αγάπη για την πατρίδα, εκεί από όπου οι «Μακεδόνες»- Σλάβοι, εκδιώχθηκαν και υπέστησαν εθνοκάθαρση!

 

 Το WMC θυμίζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που στις 5 Δεκεμβρίου 2011, αποφάσισε ομόφωνα ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995 μεταξύ της Ψευδομακεδονίας και της Ελλάδας!

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε τις κατηγορίες της Αθήνας για την ύπαρξη «μακεδονικού» αλυτρωτισμού!

 Το WMC επισημαίνει ότι ο δεκαεξάκτινος χρυσοκίτρινος ήλιος σε κόκκινο φόντο αντιπροσωπεύει τη σύνθεση όλων των Μακεδόνων, δεν έχει καμία σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας!

Εμείς συγχωρούμε αλλά δεν ξεχνάμε!

Ζητάμε συγνώμη και αποζημιώσεις για τις ζημιές στη ζωή και την περιουσία των βιαίως εξόριστων «Μακεδόνων» - Σλάβων, και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των αρχαιολογικών ανασκαφών σε κατεχόμενα εδάφη από τους Έλληνες από το 1912,  που είναι μέρος της ‘Μακεδονίας’.

Απαιτούμε την επιστροφή των δικαιωμάτων των πολιτών, των δικαιωμάτων τους, των ιδιοκτησιών και των κληρονομιών τους, των βιαίως διωκόμενων «Μακεδόνων» από το κατεχόμενο τμήμα της ‘Μακεδονίας του Αιγαίου’ από το 1912!

 Παρ’ όλα αυτά και μετά από όλα αυτά, οι «Μακεδόνες» (Σλάβοι Σκοπίων) πιστεύουν ότι ο πολιτισμός και η ιστορία της Μακεδονίας δεν είναι αποκλειστική, αλλά μέρος της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας όλων των βαλκανικών λαών, ως σύγχρονα πολιτικά έθνη τα οποία βασίζονται στη «μακεδονική» ταυτότητα, ανεξάρτητα από τις διαφορές στην ανάγνωση της ιστορίας από την άποψη της σημερινής γεωπολιτικής, ακόμη και ανεξάρτητα από τις διαφορές μεταξύ των σύγχρονων  τρεχουσών γλωσσών ως προϊόν σύγχρονων πολιτικών εθνών!

Οι «Μακεδόνες» (Σλάβοι Σκοπίων),  δίνουν το χέρι για ιστορική συμφιλίωση με τους Έλληνο- Μακεδόνες, προτείνουν οι κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Αθήνας να συνάψουν συμφωνία για διαρκή ειρήνη και φιλικές σχέσεις μεταξύ της Ψευδομακεδονίας και της Ελλάδας που θα αντικαταστήσει την  «μακεδονική»-ελληνική Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου του 1995!

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ