Θα τολμήσει να ρίξει την κυβέρνηση ο Π. Καμμένος ή όλα γίνονται για την καρέκλα; Ο ΥΠΑΜ χθες σε δηλώσεις του, είπε πως δεν δέχεται καμιά ονομασία που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία. Ούτε νέα, ούτε άνω, ούτε κάτω, ούτε πέρα, ούτε δώθε.
Προφανώς ο υπουργός έφαγε τέτοιο κράξιμο και φοβήθηκε το… πατριωτικό ξύλο που θα έτρωγε. Επιπλέον οι δημοσκοπήσεις που είδα το φως της δημοσιότητας, το οδήγησαν σε αλλαγή πλεύσης.
Καμία ονομασία με τη λέξη «Μακεδονία»
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τη γείτονα για το ζήτημα της ονομασίας κορυφώνονται, οι Βορειολλαδίτες παίρνουν σαφή θέση κατά της οποιασδήποτε χρήσης της λέξης «Μακεδονία» με ποσοστό που αγγίζει το 60%. Το 15% προκρίνει τη χρησιμοποίηση του όρου «Μακεδονία» με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ το 16,1% δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει το ζήτημα.
Το υψηλότερο ποσοστό απόρριψης της χρήσης της λέξης «Μακεδονία» συναντάται στην Κεντρική Μακεδονία (61,8%), ενώ το χαμηλότερο στην Ήπειρο (45,5%). Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τη χρήση του όρου με γεωγραφικό προσδιορισμό (15,4% και 20,2% αντίστοιχα). Στη Δυτική Μακεδονία «όχι» στη χρήση του όρου λέει το 60,7% των πολιτών και στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη το 58,1%.
Αυτή τη φορά ο Π. Καμμένος έβαλε κόκκινη γραμμή να μην υπάρχει καμιά λέξη Μακεδονία. Επομένως τρία είναι τα τινά:
Ή θα κάνει μεγαλοπρεπή κυβίστηση, όπως έκανε με τα μνημόνια, είτε δεν θα υπάρξει συμφωνία, αν οι Σκοπιανοί δεν αποδεχθούν να μην υπάρχει πουθενά η λέξη Μακεδονία (κάτι πολύ πιθανό), είτε θα αλλάξουν οι Σκοπιανοί τα πάντα στο Σύνταγμά τους, θα πάψουν να λέγονται όπως λέγονται, θα αποδεχθούν τον όρο Βαρντάρσκα και όλα θα μπουν στη θέση τους, ενώ ο Τσίπρας θα καταγράψει μια μεγάλη νίκη.
Τι άλλο μπορεί να κάνει ο Καμμένος; Θα αντιδράσει και θα ζητήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Ρίχνει το μπαλάκι στο συμβούλιο για να κερδίσει ο ίδιος χρόνο, να δει πώς θα πάνε οι διαπραγματεύσεις και να έχει και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο.
Τι είπε ο Καμμένος για τα Σκόπια στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ
Ζήτησα σε αυτή την πολιτική μας συνάντηση να ξεκαθαρίσουμε μαζί και το θέμα που αφορά την επικαιρότητα, το Σκοπιανό. Γιατί αυτή τη στιγμή εκτός από τον άξονα σταθερότητας που δημιουργούμε προς το Νότο, η Ελλάδα καλείται παράλληλα να παίξει ένα σημαντικότατο ρόλο προς το Βόρεια, προς τα Βαλκάνια.
Ήδη έχουμε δημιουργήσει μαζί με την Κύπρο διμερείς και τριμερείς σχέσεις με χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Έχουμε δέσει πάλι τις σχέσεις μας με τη Σερβία καταφέρνουμε να συμφωνήσουμε με την Αλβανία σε σχέση με την ΑΟΖ και η Ελλάδα μετατρέπεται σε ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων.
Είναι λοιπόν η ώρα να λυθεί και το θέμα των Σκοπίων. Θα πρέπει να καταλάβουν οι βόρειοι γείτονές μας ότι η μόνη τους ελπίδα είναι να δεχθούν μία λύση η οποία δεν θα πληγώνει την Ελλάδα. Η μόνη τους πόρτα για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ είναι να έρθουν δίπλα μας για να τους βοηθήσουμε, να τους παρέχουμε ασφάλεια και επενδύσεις. Σε αυτή τη νέα αρχή της Ελλάδας να είναι κοντά.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η Μακεδονία και το όνομα της Μακεδονίας είναι ένα. Δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσουμε στην παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας…
…Από το συνέδριό μας, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είπαμε ότι δεν υποχωρούμε από τον ελληνικό όρο «Μακεδονία» και βεβαίως ο ελληνικός όρος «Μακεδονία» είναι και το «new» Μακεδονία, και το «upper» Μακεδονία και το «κάτω» Μακεδονία και το «πλάι» Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Επιθυμούμε λύση ναι, και θα κάνουμε τα πάντα για να τους πείσουμε, αλλά υπάρχουν σλαβικοί όροι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τους οποίους αποδεχόμαστε, όπως το «Βαρντάρσκα» και το οποίο ουσιαστικά είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός που είχαν πριν αρχίσουν οι ιστορικές τους ανατροπές.
Και επειδή πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, θέλω να κάνω μία ιστορική αναφορά και να ξεκαθαρίσουμε και τη θέση μας σχετικά με το Βουκουρέστι και τα υπόλοιπα.
https://www.youtube.com/watch?v=fSzAkVzrWj8
Την ίδια στιγμή, καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, που προέρχονται από σύμμαχο χώρα, αναφέρουν ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών σε ό,τι αφορά την ονομασία, αλλά υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα στα υπόλοιπα ζητήματα, που έχουν σχέση με τα αλυτρωτικά σύμβολα, με τα ιδεολογήματα περί «διαμελισμένης Μακεδονίας», με το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων κλπ.
Ανοικτό επίσης παραμένει το θέμα των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα των Σκοπίων, όπου σε βασικά άρθρα υπάρχει αναφορά σε αλυτρωτικές βλέψεις, που στρέφονται έμμεσα και κατά της Ελλάδος.