Αντιμέτωπους τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο φέρνει η ονοματοδοσία της ΠΓΔΜ καθώς και η προειδοποίηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη που έθεσε ζήτημα δεδηλωμένης εφόσον ο κ. Καμμένος δεν στηρίξει την επιλογή της κυβέρνησης στο θέμα του ονόματος.
Το Μέγαρο Μαξίμου – σύμφωνα με το «Βήμα» – αιφνιδιάστικε με την άμεση κίνηση του κ. Καμμένου που δίνει αγώνα επιβίωσης και έχει αναγάγει σε μείζον το θέμα ελπίζοντας ότι μέσω αυτού θα παραμείνει στο παιχνίδι της εξουσίας.
Ο βασικός στόχος του είναι, στη σκιά των πολύ αρνητικών δημοσκοπήσεων για τους ΑΝΕΛ να μην φυλλορροήσει κι άλλο το κόμα του λόγω των εξελίξεων στο εθνικό θέμα.
Ο πρωθυπουργός τον στήριξε σε δύσκολες στιγμές ως ανταπόδωση της διατήρησης της συμμαχίας, όμως το Σκοπιανό είναι πιο σύνθετο και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το κόμμα των ΑΝΕΛ καθώς ο κύριος όγκος του κόμματος βρίσκεται στη Βόρειο Ελλάδα. Ο κ. Καμμένος με αφορμή τα σενάρια περί «νέας Μακεδονίας» οχυρώνεται πίσω από το βέτο Καραμανλή του 2008, προβάλοντας την απόφαση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγώντου “ 92, όταν αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί χρήση του όρου «Μακεδονία».
Στο Μέγαρο Μαξ’ίμου γνωρίζουν το πρόβλημα και θα προσπαθήσουν να το επιλύσουν μέσω βουλής, καθώς αυτή τη στιγμή από την Προδρία της Δημοκρατίας, δεν τίθεται θέμα σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αν και τίποτα δεν αποκλείεται. Δεν είναι τυχαία κίνηση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά (τον εκθείασε ο Πάνος Καμμένος) να θέσει το θέμα της πλειοψηφίας των βουλευτων και όχι των κομμάτων, μιλώντας για πλειοψηφία ευθύνης.. Μόνο που αυτή τη στιγμή στη Βουλή δεν υπάρχει αυτή η πλειοψηφία, καθώς η ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη δηλώνουν κατηγορηματικά «οχι» με ότι αυτό σημαίνει για τον πρωθυπουργό και τις επόμενες κινήσεις του.
Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια αριστερή πιστοποίηση εν μεσω μνημονιακών πολιτικών. Εξάλλου σε αυτή τη μάχη έχει δίπλα του την αριστερή πτέρυγα του κόμματος , την ομαδα των «53» και άλλους παράγοντες. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι λύση του Σκοπιανού με σύνθετη ονομασία επιθυμούν στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, Σία Αναγνωστοπούλου, κ.α.
Είναι ενδεικτικό ότι ένα άρθρο – διακήρυξη που δημοσιεύθηκε προ του βέτο του Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008 το υπεγραφαν περισσότερα από 200 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας η Ελλάδα να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με την συνταγματική της ονομασία δηλαδή ως «Μακεδονία». Μεταξύ των προσώπων που την υπέγραφαν ηταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Κώστας Γαβρογλου, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος και άλλοι, ενώ ο Στέλιος Κούλογλου είχε δηλώσει σε εφημερίδα των Σκοπίων: «Σας αποκαλώ Μακεδονία». Επίσης σε προεκλογικές περιόδους είχε ειπωθεί πολλάκις ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.