Εντονη κινητικότητα εντός της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και διεθνών δρώντων καταγράφεται τις τελευταίες ώρες μετά την πρόσκληση-μυστήριο του προέδρου της Σερβίας προς τον Α.Τσίπρα λίγο μετά την σύνοδο Σερβίας-Ρωσίας κατά την οποία αποφασίστηκαν συμφωνίες-μαμούθ μεταξύ Β.Πούτιν-Α.Βούτσιτς τις οποίες και καταγράψαμε από την πρώτη στιγμή στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ (Δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ και ΕΔΩ).
Ετσι ο Α.Τσίπρας μόνο για οικογενειακές γιορτές δεν πάει στο Βελιγράδι. Εκεί αναμένεται να του παρουσιαστεί όλη η ρωσοσερβική πρόταση η οποία συνοψίζεται σε μία και μόνο φράση:
"Μην δεχτείς λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων".
Επιπλέον θα ζητηθεί η διαμεσολάβηση της Ελλάδας στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, το άλλο μεγάλο "αγκάθι" στην περιοχή.
Μόλις πριν λίγα 24ωρα η Ρωσία συμφώνησε να μπει ως εγγυήτρια της Σερβίας στο θέμα του Κοσόβου μετατρέποντας ξεκάθαρα την αντιπαράθεση από Αλβανία-Σερβία σε Ρωσία-ΗΠΑ.
Eτσι Ρώσοι και Σέρβοι επαναφέρουν ανανεωμένη και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα την "Στρατηγική Μιλόσεβιτς" για το σχέδιο διαμοιρασμού των Σκοπίων καθώς καμία από τις δύο χώρες δεν θέλει ολική περικύκλωση από το ΝΑΤΟ.
Ηδη η κίνηση της Βουλγαρίας λειτουργεί ως καταλύτης εξελίξεων στα Βαλκάνια. Η Σόφια έχει «υιοθετήσει» τις σκοπιανές δυνάμεις ενεργώντας προπαρασκευαστικά στην ένταξη τους τόσο στο ΝΑΤΟ.
Δεκάδες μέλη του Συντάγματος Ειδικών Επιχειρήσεων των σκοπιανών ενόπλων δυνάμεων των Σκοπίων ς (ARM) επισκέφθηκαν πρόσφατα την 68η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων της Βουλγαρίας στο Πλόβντιβ, για την προετοιμασία κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που σχεδιάζονται για το 2018.
Επιπλέον, συμφωνήθηκε ανάμεσα στα δύο γενικά επιτελεία η κοινή εκπαίδευση και στρατιωτικών πιλότων.
Η Βουλγαρία συμφώνησε επίσης να παράσχει εργαστηριακή ανάλυση αεροπορικών καυσίμων για τον σκοπιανό στρατό και να εκπαιδεύσει οδηγούς αρμάτων μάχης T-72A ενώ Σκοπιανοί μηχανικοί της μοναδικής επιλαρχίας των Σκοπίων εκπαιδεύονται στο βουλγαρικό κέντρο εκπαιδεύσεων τεθωρακισμένων στο Σλίβεν.
Όλα αυτά όμως υπό το πρίσμα της πρόσφατης αναγνώρισης από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, της σχισματικής και αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονικής» Εκκλησίας, κάτι που πυροδοτεί αλυσιδωτές εκκλησιαστικές, διπλωματικές και πολιτικές αντιδράσεις στη Βαλκανική, εν όψει και του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ.
Αν η Ελλάδα αρνηθεί και προχωρήσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τότε αν δεν ξεσπάσει πόλεμος στην περιοχή τους επόμενους μήνες μέχρι τον Ιούνιο, είναι μονόδρομος μια "πυρηνική Σερβία" όπως αυτό έχει προβλεφθεί στα επιχειρησιακά σχέδια εδώ και χρόνια.
«Οι πυρηνικές κεφαλές μας αποσύρθηκαν από όλες τις ξένες χώρες και επέστρεψαν στο έδαφος της Ρωσίας. Αυτό, ωστόσο, μπορεί εύκολα να αλλάξει.
Η Ρωσία δικαιούται να προβεί σε αμοιβαία κίνηση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να «μετακινήσει» τα πυρηνικά της όπλα σε όλο τον κόσμο, στα Βαλκάνια ακόμη και κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ», δήλωσε Ρώσος διπλωμάτης.
Η περιοχή αυτή αφορά μέρος κοντά στον σερβικό ποταμό Ντρίνα αλλά και τα Βόρεια της Σερβίας, προκαλώντας «ανησυχία» στην Συμμαχία λόγω του εύρους του θανατηφόρου βεληνεκούς των ρωσικών πυραύλων .
Το non-paper της Κυβέρνησης που ξάφνιασε
Με non paper ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής, παραμονή Χριστουγέννων, η κυβέρνηση που θα περάσει τις γιορτές ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με την ενημέρωση αυτή ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Σερβία για «ολιγοήμερες διακοπές» μετά από πρόσκληση του προέδρου της χώρας Αλεξάντερ Βούτσιτς.
Στο ίδιο non paper διευκρινίζεται ότι ο πρωθυπουργός αναχώρησε την Κυριακή για το Βελιγράδι, όπου και θα περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων μαζί με την οικογένειά του.
Το non paper έχει ως εξής:
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, να τον φιλοξενήσει με την οικογένειά του για ολιγοήμερες διακοπές στη Σερβία αναχώρησε σήμερα για ιδιωτική επίσκεψη στο Βελιγράδι, όπου και θα περάσει οικογενειακώς τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Και λίγο από...Ιστορία - Η πρόταση Μιλόσεβιτς στον Κ.Μητσοτάκη
Ο Μιλόσεβιτς είχε προτείνει σύνορα με την Ελλάδα στη τότε Ελληνική κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Το φθινόπωρο του ’91 υπήρχαν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Σερβίας-Ελλάδας.
.... "Ήμασταν με δυο πρέσβεις στο Βελιγράδι, τρώγαμε βράδυ στο σπίτι του, όταν ξαφνικά μου ζήτησε να αποσυρθούν οι πρέσβεις, απέσυρε κι εκείνος τους δικούς του, και με πήγε είχε ένα μεγάλο κλειδί θυμάμαι στην τσέπη, και άνοιξε – εκείνο ήταν ουσιαστικά το δωμάτιο των επιχειρήσεων.
Από την πρώτη ματιά ήταν εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι εκεί μέσα είχε καταστρώσει τους χάρτες εν όψη των λεγομένων μετακινήσεων πληθυσμών που ήθελε να κάνει και που αργότερα έγιναν παγκοσμίως γνωστές το θυμάστε ως "εθνοκαθάρσεις".
Ήταν σαφές ότι μετακινούσε Σερβικούς κυρίως πληθυσμούς εν όψη του γεγονότος ιδίως ότι επεδίωκε να γίνει η μεγάλη Σερβία. Αφού μου ανέλυσε όλο τον προγραμματισμό που σκεφτόταν να κάνει, ξαφνικά γύρισε και μου λέει θέλω να πας πίσω στον πρωθυπουργό σου και να του πεις δύο πράγματα.
Πρώτον εν όψη του γεγονότος ότι ζουν κυρίως γύρω από την περιοχή του Τέτοβο, γύρω στους 100.000 Σέρβους θα σας ενδιέφερε να μετακινήσουμε αυτούς τους Σέρβους προς τα σύνορα τα ελληνικά, ούτως ώστε να μπορεί η Ελλάδα να συνδέεται απ’ ευθείας στα σύνορά της με τη Σερβία;
Και δεύτερον, θα θέλατε επειδή εγώ πρόκειται να δώσω μια λωρίδα γης του Κοσσυφοπεδίου στους Αλβανούς, στην Αλβανία, ώστε να μετακινηθούν προς τα εκεί πληθυσμοί μουσουλμανικοί του Κοσσυφοπεδίου ώστε επιτέλους να πάρουμε – θυμάμαι την έκφρασή του – λίγο αέρα στην Πρίστινα, όπου πάνω από τα 90% του πληθυσμού σας θυμίζω είναι μουσουλμάνοι στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, εφόσον λοιπόν εμείς θα τους δώσουμε ένα κομμάτι γης σας ενδιαφέρει εσάς να ζητήσει από τους Αλβανούς σε ανταπόδοση να σας δώσουν ένα κομμάτι γης αντίστοιχο στη βόρειο Ήπειρο;"...