Ένα χρόνο μετά την κατασκευή της Φρεγάτας ΚΙΜΩΝ, η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες (FDI) που παρήγγειλε η Ελλάδα, η Φρεγάτα ΝΕΑΡΧΟΣ, η δεύτερη ελληνική μονάδα επιφανείας, θα εγκαταλείψει την αίθουσα κατασκευής του ναυπηγείου Naval Group στη Λοριάν, και θα πέσει στην θάλασσα.
Εκτός από τεχνικούς περιορισμούς της τελευταίας στιγμής ή κακές καιρικές συνθήκες που θα εμπόδιζαν αυτόν τον ευαίσθητο ελιγμό, η επιχείρηση έχει προγραμματιστεί για τις 19 Σεπτεμβρίου, αναφέρει η ιστοσελίδα Mer et Marine.
Φ/Γ F602 ΝΕΑΡΧΟΣ: Ο Νέαρχος υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία. Ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην αρχή της εκστρατείας του, περιλάμβανε 150 με 160 πολεμικά πλοία, κυρίως τριήρεις (από τις οποίες 29 ήταν Αθηναϊκές) και δεκάδες μεταγωγικά. Ξεκινώντας ο Νέαρχος από τον Υδάσπη ποταμό, έπλευσε στις ακτές του Περσικού κόλπου και έφτασε στις εκβολές του Ευφράτη ποταμού.
Τα χαρακτηριστικά της Belharra
Η φρεγάτα FDI HN διαθέτει δυνατότητες συνεχούς ελέγχου του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων.
Εξοπλίζεται με προηγμένο ραντάρ SeaFire, αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυροβόλο 76 χιλιοστών και σύστημα RAM 21 πυραύλων για την προστασία του σκάφους από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. Παράλληλα, διαθέτει σόναρ Captas-4 καθώς και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R.
Το «οπλοστάσιο» της FDI HN περιλαμβάνει πυραύλους Exocet που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε μεγάλη απόσταση, ενώ η φρεγάτα συνδυάζει πληθώρα υπερσύγχρονων τεχνολογιών που εξασφαλίζουν οι συνεργασίες της Naval Group με τις εταιρείες Thales και MBDA.
Η όλη φάση θα λάβει χώρα λίγες μέρες μετά την έναρξη των θαλάσσιων δοκιμών της γαλλικής φρεγάτας Amiral Ronarc'h, επικεφαλής του προγράμματος FDI, πέντε μονάδες της οποίας θα κατασκευαστούν για τη Γαλλία.
Η Ελλάδα θα αποκτήσει το ισχυρότερο Πολεμικό ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο ανώτερο και από το Τουρκικό ΠΝ
Στόχος η δημιουργία δύο Στόλων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ενόψει και εξορύξεων.
Η νέα Δομή του Πολεμικού Ναυτικού μας έχει στόχο την δημιουργία δύο Στόλων. Ένας με έδρα τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και ο Στόλος της Κρήτης με έδρα τη Σούδα.
Ο Στόλος της Σαλαμίνας, θα επιτηρεί το Αιγαίο ενώ τα πλοία από τον Ναύσταθμο της Σούδας θα αναλάβουν την επιτήρηση στην Α. Μεσόγειο, μίας πολύ επιφορτισμένης περιοχής.
Οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν άμεσα. Κι ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία δύο Στόλων. Αιγαίου και Μεσογείου, με τον πρώτο να έχει έδρα την Σαλαμίνα και τον δεύτερο την Σούδα.
Μάλιστα, η πρόβλεψη είναι να μπορεί να υποδέχεται και πολεμικά πλοία μεγάλου εκτοπίσματος, ακόμη και αεροπλανοφόρου.
Αυτά τα σχέδια θα εκτοξεύσουν την ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού μας ακυρώνοντας στην πράξη τα σχέδια για την παράνομη τουρκική " Γαλάζια Πατρίδα" την οποία ούτε ξέχασε, ούτε φυσικά ακύρωσε το τουρκικό καθεστώς.