Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο και βίντεο το μεσημέρι του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου προσγειώθηκε στην Ελευσίνα στην 112η Πτέρυγα Μάχης το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό C-17 Globemaster, το οποίο μετέφερε τα δύο πρώτα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα και με βίντεο από το gvlacom.
Μαζί τους ταξιδεύει και εξειδικευμένο προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Sikorsky το οποίο σε συνεργασία με τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού θα συναρμολογήσουν και θα ελέγξουν τα ελικόπτερα πριν αυτά πετάξουν από την Ελευσίνα στη νέα τους Βάση στο Κοτρώνι Μαραθώνα.
Ταυτόχρονα με τα Romeo θα μεταφερθούν στην Ελλάδα και αριθμός ανταλλακτικών, όπως προβλέπει η συμφωνία απόκτησης των υπερσύγχρονων ελικοπτέρων.
Έτσι σταδιακά και με την άφιξη των υπόλοιπων τεσσάρων ελικοπτέρων έως τα τέλη του 2024 αναμένεται να έχει συγκροτηθεί η 1η Μοίρα Romeo του Πολεμικού Ναυτικού με τα πιο σύγχρονα παγκοσμίως ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου. Εκτός από τα ανταλλακτικά για τα ελικόπτερα σταδιακά θα φτάσει το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα και ο οπλισμός των ελικοπτέρων στον οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ρουκέτες και βλήματα Hellfire.
Τι σημαίνει για το Πολεμικό Ναυτικό τα νέα ελικόπτερα
Η παρουσία των ελικοπτέρων αυτών αποτελεί μεγάλη ενίσχυση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα προβείς σε όλες τις απαραίτητες δοκιμές το επόμενο διάστημα για να τα καταστήσει πλήρως επιχειρησιακά.
Τα ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού θα προστεθούν στα 11 υπάρχοντα S-70B/B6 Seahawk στη βάση ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι.
Η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει το ναυτικό ελικόπτερο του U.S. Navy ΜΗ-60R. Στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί με 9 ΜΗ-60R. Το 2023, η Ισπανία και η Νορβηγία παρήγγειλαν συνολικά 14 ελικόπτερα MH-60R.
Η Ελλάδα παρήγγειλε τα ελικόπτερα MH-60R σε δύο φάσεις. Τα τέσσερα παραγγέλθηκαν τον Ιούλιο του 2020 και τρία ακόμη τον Απρίλιο του 2021 μέσω διακρατικής συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την αμερικανική κυβέρνηση.
Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα Romeo θεωρούνται «πολυεργαλεία μάχης» και θα αντικαταστήσουν μέρος των πεπαλαιωμένων ΑΒ-212. Έχουν υψηλού επιπέδου τεχνολογικά συστήματα, ειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, έχουν δυνατότητες και κατά στόχων επιφανείας, ενώ μπορούν να εκτελέσουν και δευτερεύουσες αποστολές, όπως έρευνας και διάσωσης, διοικητικής μέριμνας, μεταφοράς και εκκένωσης προσωπικού.
Στην έκδοση που είχε τότε παρουσιαστεί το MH-60R έφερε δύο πυραύλους τύπου NSM – «Naval Strike Missiles» αποτέλεσμα της συνεργασίας των εταιρειών Raytheon και Kongsberg Defense and Aerospace.
Επίσης διαθέτει χαρακτηριστικά stealth , καθώς «πετά» αρκετά κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και εξελιγμένους αισθητήρες και ραντάρ για τον ακριβή εντοπισμό και στόχευση της απειλής, σε δύσκολες συνθήκες.
Τα τέσσερα ΜΗ-60 RΟΜΕΟ, που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά και παρωχημένης τεχνολογίας ελικόπτερα ΑΒ-212 του ΠΝ, αναμένεται να αυξήσουν αισθητά την αποτρεπτική ισχύ των ναυτικών μας δυνάμεων, καθώς είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα ανθυποβρυχιακού, ηλεκτρονικού πολέμου και πολέμου επιφανείας. Σημειώνεται, ότι την τρέχουσα χρονική περίοδο, μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, επιλέγουν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα για το Πολεμικό τους Ναυτικό.