Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Πληγώθηκαν οι Γάλλοι: Η Ελλάδα με προοπτική προμήθειας των Constellation ακυρώνει την αγορά νέων FDI και Κορβετών μέσω PESCO

Μεγάλη δυσαρέσκεια επικρατεί στο Παρίσι, όπως φαίνεται, για την απόφαση της χώρας μας να παραλάβει δωρεάν LCS freedom και την εισαγωγή μας στο πρόγραμμα Constellation στις ΗΠΑ.

Ο λόγος είναι προφανής και αφορούσε τις φιλοδοξίες των Γάλλων αλλά και των υπολοίπων Ευρωπαίων, για το πρόγραμμα Κορβετών της PESCO που θα πάει πολύ αργότερα ή θα ακυρωθεί, και στο οποίο συμμετέχουμε εδώ και Τρία χρόνια.        

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Οι αποφάσεις για το εξοπλιστικό πακέτο από τις ΗΠΑ, κινδυνεύει επίσης να οδηγήσει την Αθήνα να αποκηρύξει ορισμένα προγράμματα που ήταν ωστόσο απαραίτητα, και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, όπως η κατασκευή στολίσκου κορβετών ( PESCO) ή πρόσθετες φρεγάτες FDI για το Ελληνικό Ναυτικό”, αναφέρει μεγάλο γαλλικό αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το ίδιο αναρωτιέται “Θα εξοπλιστούν σύντομα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με F-35 και φρεγάτες Constellation;

Αυτό μπορούμε να καταλάβουμε από τις ανακοινώσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με αξιοσημείωτες προόδους στην προμήθεια αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Εκτός από την άδεια που δόθηκε για την απόκτηση 40 F-35A έναντι 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Ουάσιγκτον θα πρόσφερε επίσης στην Αθήνα να ενταχθεί στο πρόγραμμα φρεγατών της κλάσης Constellation με στόχο την δυνατότητα ναυπήγησης έως και 7 πλοίων για το Ελληνικό Ναυτικό στα ελληνικά ναυπηγεία.

Όσο ελκυστικές και αν φαίνονται αυτές οι ανακοινώσεις, θα είναι δύσκολο και περιοριστικό να εφαρμοστούν για την Ελλάδα, αφού η Άγκυρα έχει τα μέσα για να αποκτήσει 120 F-16V που υποσχέθηκε η Ουάσιγκτον ή τις φρεγάτες και τα αντιτορπιλικά του προγράμματος MILGEM.

Αυτό το πακέτο κινδυνεύει να οδηγήσει την Αθήνα να εγκαταλείψει ορισμένα προγράμματα που ωστόσο είναι απαραίτητα, αλλά διαπραγματεύονται με τους Ευρωπαίους, όπως η κατασκευή στολίσκου κορβετών ή πρόσθετες φρεγάτες FDI για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη της Ουάσιγκτον στο νέο πρόσωπο που δείχνει ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι περιορισμένη, ενώ, την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει ισχυρή υποστήριξη στο Κογκρέσο, τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία.

Για να διατηρήσουν το στρατιωτικό status quo στο Αιγαίο και να μειώσουν τους κινδύνους κλιμάκωσης μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού στρατού, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φανταστεί μια στρατηγική που φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, αποτελεσματική και, πάνω απ' όλα, πολύ ευνοϊκή για την Ελλάδα.

Πράγματι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για να επιτρέψουν στην Αθήνα να αποκτήσει πολύ σημαντικά στρατιωτικά μέσα, που αφορούν από 40 F-35A έως επτά φρεγάτες κλάσης Constellation, ενώ υποστηρίζουν τον ελληνικό στρατό με οχήματα μάχης Bradley, ή κορβέτες LCS, ακόμη και άμεση οικονομική βοήθεια, και εάν η Αθήνα συμφωνήσει θα μεταφερθεί μέρος του ρωσικού εξοπλισμού της Ελλάδος στην Ουκρανία”, καταλήγει το ίδιο μεταξύ άλλων.

Η Γαλλία έχει τα δικά της σχέδια, τόσο στην αμυντική βιομηχανία της ΕΕ, όσο κυρίως στην δική της, αφού ανέμενε πρόσθετες παραγγελίες από την χώρα μας.

Οι ΗΠΑ όμως, πήραν και εδώ την μπουκιά από το στόμα των Γάλλων, όπως είχαν κάνει και με την συμφωνία με την Αυστραλία, αφού τα συμφέροντα είναι απλά τεράστια.

Η χώρα μας οφείλει να εκμεταλλευθεί την συγκυρία και να στήσει μια υποτυπώδη ελληνική αμυντική βιομηχανία, που θα παράγει τα βασικά προϊόντα για τις ανάγκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ενώ οφείλουμε να ξεκινήσουμε την ναυπήγηση ελληνικών μικρών μη επανδρωμένων σκαφών και υποβρυχίων για το Αιγαίο.       

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ