Ο οργανισμός για συνεργασία κοινού εξοπλισμού (OCCAR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψε ένα συμβόλαιο με μία κοινοπραξία, την οποία συντονίζει η Naviris και αποτελείται από την ιταλική Fincantieri, την γαλλική Naval Group, την ισπανική Navantia και άλλες εταιρείες από την Ελλάδα, την Δανία και την Νορβηγία.
Αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κορβέτας Περιπολίας (EPC), πλέον γνωστό ως Αρθρωτή και Πολλαπλών Ρόλων Κορβέτα Περιπολίας (MMPC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πλησιάζουμε στην Απόκτηση της Νέας Κορβέτας
Η συνολική αξία της πρώτης φάσης εκτιμάται πως θα κοστίσει 87 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είναι γνωστό πως θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF). Από αυτά τα 87 εκατομμύρια ευρώ τα 60 εκατομμύρια θα επενδυθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας υπό την μορφή επιχορηγήσεων, ενώ τα εναπομείναντα 27 εκατομμύρια θα καταβάλουν τα κράτη μέλη που αποφάσισαν να υποστηρίξουν το πρόγραμμα. Αυτές οι χώρες είναι φυσικά η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Δανία και η Νορβηγία.
Ο οργανισμός OCCAR θα διαχειριστεί την πλήρη πορεία του προγράμματος.
Την ίδια ημέρα οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών εταιρειών υπέγραψαν επίσης μία συμφωνία κοινοπραξίας, ο σκοπός της οποίας είναι η διαγράμμιση της ολοκλήρωσης του προγράμματος και να μεγιστοποιήσει τις συνεργασίες μεταξύ των ευρωπαϊκών ναυπηγείων.
Με διάρκεια 24 μηνών, το πρώτο συμβόλαιο της ευρωπαϊκής κορβέτας περιπολίας σκοπεύει να παράσχει τον αρχικό σχεδιασμό αυτού του σκάφους επόμενης γενιάς, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος PESCO.
Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κορβέτας Περιπολίας (EPC) θα απαρτίζεται από δύο κύριες εκδόσεις: μία έκδοση Πολλαπλών Ρόλων και Μεγάλου Βεληνεκούς (Long Range Multipurpose) και μία έκδοση Πλήρους Μάχης και Πολλαπλών Ρόλων (Full Combat Multipurpose). Και οι δύο εκδόσεις αναμένεται να διαθέτουν καινοτόμα συστήματα, τα οποία θα αποτελέσουν προϊόν συνεργασίας των τριών κύριων ευρωπαϊκών εταιρειών κατασκευής πλοίων: της Naval Group, της Fincantieri και της Navantia. Οι εταιρείες θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις επιχειρησιακές ανάγκες κάθε διαφορετικού πολεμικού ναυτικού.
«Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κορβέτας Περιπολίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία. Θα συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή κυριαρχία στα σκάφη δεύτερης κατηγορίας, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή βιομηχανία, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και μειώνοντας τις καθυστερήσεις. Με το να αναπτύξουν μαζί μία νέα και καινοτόμα κλάση κορβετών, οι τέσσερεις εταιρείας σκοπεύουν να διασφαλίσουν και να αυξήσουν την ευρωπαϊκή κυριαρχία» σημείωσαν οι εταίροι.