Πολεμικό Ναυτικό

Στρατηγική η συνεργασία Ελλάδας-Ινδίας- Μήνυμα φρεγάτας ΕΛΛΗ με το ινδικό INS SUMEDHA νότια της Κρήτης (Εικόνες)

Στην κορυφή της γεωπολιτικής ατζέντας των Ινδών έχει βρεθεί η Ελλάδα, με τις δύο χώρες να μετατρέπονται με ταχύτατους ρυθμούς σε στρατηγικοί εταίροι. Κοινά συμφέροντα, ευνοϊκή γεωγραφία και ιστορικοί δεσμοί αιώνων, σχηματίζουν ένα συμμαχικό παζλ με πλεονεκτήματα που εκτείνονται από τον τομέα του εμπορίου, μέχρι την άμυνα και τη διπλωματία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας ΕΛΛΗ με το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης INS SUMEDHA του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας, στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση, κατά την διάρκεια της οποίας εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και προσαπονηώσεων ελικοπτέρου, αποτελεί συνέχεια σειράς δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχαν από κοινού οι ΕΔ Ελλάδας και Ινδίας. Επιπλέον επισημαίνεται η συμμετοχή για πρώτη φορά της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Πολυεθνική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» με Αεροσκάφη Su-30, με την οποία επισφραγίστηκε η στενή συνεργασία των ΕΔ των δύο Χωρών.

Η δραστηριότητα συνέβαλε στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και επιχειρησιακής ετοιμότητας, καθώς και στην αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας και της συναντίληψης μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων και εντάσσεται στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας.

Μετά την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη χώρα μας, έχει υπάρξει ένας πυρετός ενεργειών μεταξύ Αθήνας και Νέου Δελχί, οδηγώντας στην πολυσυζητημένη Ινδοευρωπαϊκή οδό -πρωταγωνιστικό ρόλο στην οποία θα έχει η Ελλάδα- αλλά και σε έναν αμυντικό συντονισμό υψηλού επιπέδου για την αντιμετώπιση κοινών απειλών.

«Στόχος είναι να διπλασιάσουμε το διμερές εμπόριο με την Ινδία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Ινδό ομόλογό του στα τέλη του περασμένου μήνα. Όπως τόνισε «Ελλάδα και Ινδία προσηλωμένες στο διεθνές δίκαιο».

«Έχουμε φιλικούς δεσμούς με την Ελλάδα», είπε ο Ινδός πρωθυπουργός με τη σειρά του και συνέχισε αναφέροντας ότι «ενισχύουμε τις αμυντικές βιομηχανίες Ελλάδας και Ινδίας», εξηγώντας το πλαίσιο συνεργασίας των δυο χωρών. Όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος, είναι «τεράστιες οι δυνατότητες του διμερούς εμπορίου».

Η ινδοευρωπαϊκή οδός εμπορίου και μεταφορών, που συμφωνήθηκε από μία σειρά χωρών στην πρόσφατη Σύνοδο των G-20 χρησιμοποιεί ως πύλη εισόδου της στην ΕΕ την Ελλάδα, με το τελευταίο σκέλος αυτής να είναι Ισραήλ, ΝΑ Μεσόγειος, Ελλάδα, ΕΕ, αφήνοντας εκτός την Τουρκία.

Με τον τρόπο αυτό και παρόλη την αμφισβήτηση του από τους Τούρκους λόγω του γεγονότος ότι μένουν εκτός του εν λόγω project, η Ελλάδα θα αποτελεί την πύλη εισόδου της ΕΕ για λογαριασμό της "Ινδοευρωπαϊκής διαδρομής".

Πλέον, η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο και οι άριστες σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ, αποτελούν αληθινό θησαυρό και παρακαταθήκη για το μέλλον.

Το Αιγαίο αγορεύεται σε Αρχιπέλαγος παγκόσμιας γεωπολιτικής σημασίας για τα συμφέροντα Ινδίας, Ισραήλ, ΕΕ και ΗΠΑ, κάτι το οποίο πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν στις συνομιλίες με τους Τούρκους για την εξομάλυνση των σχέσεων που έπονται.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ