Η αλήθεια είναι πάντα δύσκολη και κυρίως δυσνόητη, για να γίνει άμεσα κατανοητή από όλους. Στην περίπτωση όμως της συνδυασμένης (από αέρος και θαλάσσης) ουκρανικής επίθεσης κατά του αγκυροβολίου του ρωσικού στόλου του Ευξείνου Πόντου, το δίδαγμα είναι άμεσο στην ελληνική πλευρά και σημαίνει συναγερμό στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας.
“Οφείλουμε να πράξουμε τα πάντα στην κυριολεξία” ώστε να μην δεχθούμε παρόμοιο αιφνιδιαστικό κτύπημα από την πλευρά της Τουρκίας σε κανένα μικρό ή μεγάλο αγκυροβόλιο μας ειδικά στο Αιγαίο, αφού ακόμα και ο Ναύσταθμος της Σαλαμίνας, είναι μέσα στο “ουκρανικό σενάριο επίθεσης” των “γειτόνων μας”, παρ’ όλη τη μεγάλη απόσταση από τα μικρασιατικά παράλια σε περίπτωση πιθανής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.
Οι εξελίξεις τρέχουν και ο πόλεμος της Ουκρανίας αποτελεί “διδακτορικό” για όλες τις χώρες, ειδικά για Ελλάδα και Τουρκία.
Οι Τούρκοι ετοιμάζουν εδώ και καιρό σενάρια επιθετικών ενεργειών “επίθεσης τύπου Σεβαστούπολη”
Σύμφωνα με πληθώρα άρθρων μας και αμυντική ιστοσελίδα σε κοινωνικό δίκτυο η Τουρκία:
Έχει αναπτύξει πολλών τύπων UAV, οι οποίοι εξοπλισμένοι με μικρούς πυραύλους τύπουUMTAS, ενώ πρόσφατα απέκτησαν και ναυτική έκδοση αυτών των οχημάτων για επιχειρήσεις από το μινι αεροπλανοφόρο Anadolu, το οποίο (σημαίνει ότι μπορούν να επιχειρήσουν και πίσω από την ελληνική άμυνα όπως για παράδειγμα από το λιβυκό έδαφος).
Πρόσφατα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ολοκλήρωσαν ένα ενιαίο δυκτιοκεντρικό σύστημα αντιμετώπισης παράκτιων και θαλάσσιων απειλών μαζί με ραντάρ, ECM, σε συνδυασμό με κινητά τροχοφόρα οχήματα με πυραύλους ATMACA και άλλα συστήματα, με τα οποία δύνανται να εξαπολύσουν συνδιασμένες επιθέσεις κορεσμού πυραύλων και από τις Τρεις διαστάσεις, ακόμα και από υποβρύχια μη επανδρωμένα συστήματα.
Ανέπτυξαν μερικούς τύπους τουρκικών USV εξοπλισμένα με τορπίλες πυραύλους και πολυβόλα, ενώ ορισμένα από αυτά θα ενισχυθούν με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κινούμενα σε “κοπάδια” των 5-10 σκαφών.
Η Τουρκία απέκτησε αυτή τη δυνατότητα για πρώτη φορά με την άφεση ηχοσημαντήρων από μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα με την ονομασία MARLIN στην Πορτογαλία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.
Αυτά θα αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για κάθε πολεμικού πλοίο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Αναπτύσσουν μικρά υποβρύχια όπως το STM-500, ενώ συνεχίζουν την έρευνα σε UUV(ειδικά υποβρύχια οχήματα).
Ο υποβρύχιος πόλεμος και η μαζική χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων και στις Τρεις διαστάσεις θα είναι τα όπλα με τα οποία οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν οτιδήποτε.
Για αυτόν τον λόγο οφείλουμε να τρέξουμε στην κυριολεξία όχι μόνο να τους προλάβουμε αλλά και να τους προσπεράσουμε κάποια στιγμή.
Τι πράττει η ελληνική πλευρά όλο αυτό διάστημα για αυτού του τύπου τα σενάρια
Η Ελλάδα έχει αναπτύξει μέσω ιδιωτικής εταιρείας το προηγμένο ανθυποβρυχιακό σύστημα ISR Nereid, ενώ στον τομέα των μη επανδρωμένων ναυτικών σκαφών και υποβρυχίων είναι ακόμη όλα τα σε πρώιμο στάδιο.
Στον τομέα των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων ήμαστε ακόμη στο στάδιο των δοκιμών ( ΑΤΧΥΤΑΣ-ΣΑΡΙΣΑ) και υπολειπόμαστε κατά πολύ των Τούρκων που έχουν φτάσει να κατασκευάσουν το στρατηγικό UCAV AKINCI.
Αυτή είναι η αλήθεια και δυστυχώς μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς.
Επειδή όμως ήμαστε πολυμήχανος λαός, οφείλουμε να διαβάζουμε άμεσα όλες τις επιχειρήσεις και τον τρόπο πολέμου στην Ουκρανία, και να βγαίνουν άμεσα συμπεράσματα από την ηγεσία μας ώστε να κινούμαστε ανάλογα.
Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας, την εποχή της ελληνικής εθνικοαπελευθερωτικής επαναστάσεως (1821) το κρυφό μας όπλο στην τότε Οθωμανική “ Γαλάζια Πατρίδα”, ήταν τα ελληνικά πυρπολικά, μία κατασκευή με ρωσική τεχνογνωσία σύμφωνα με την ιστορία.
Σήμερα ένας ανάλογος στολίσκος από υπερταχύπλοα πλοιάρια εξοπλισμένα με τα κατάλληλα όπλα, θα μπορούσε να διαλύσει κάθε τουρκική φιλοδοξία για κυριαρχία στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.
Μιλάμε για ταχύπλοα που θα κινούνται με την ασύλληπτη ταχύτητα των 110 χλμ την ώρα, με RCS πολύ μικρό, εξοπλισμένα με πυραύλους NSM ( Naval strike Misile), σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας μικρού ή μεσαίου βεληνεκούς και πυροβόλο ταχείας βολής, προσαρμοσμένα στο σκαρί τους, θα άλλαζε όλα τα σχέδια των νεο-Οθωμανών στο Αιγαίο.
Πολλοί θεωρούν ότι ένα τέτοιο πλοιάριο που θα κινούνταν με αυτές τις ασύλληπτες ταχύτητες, δεν μπορούσε να κάνει οτιδήποτε στο περιβάλλον του Αιγαίου αφού θα απαιτούσε πιο "'ήρεμα νερά σε κλειστές θαλάσσιες περιοχές.
Εκτιμάται ότι μπορούμε να συναρμολογήσουμε-κατασκευάσουμε σκάφος αυτού του τύπου με όποια ταχύτητα θεωρείται ως η ενδεικνυόμενη για το περιβάλλον των νησιών του Αιγαίου, δημιουργώντας μια ελληνικού τύπου διαμόρφωση αυτού του σκάφους, λαμβάνοντας υπόψιν ότι σήμερα τα ταχύπλοα που διαθέτουμε φτάνουν και ξεπερνούν πιθανόν τους 55 κόμβους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ένα τέτοιο σκάφος θα ήταν ένας τρομερά δύσκολος στόχος τόσο για τα τουρκικά επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UCAV), όσο και για τα μεγαλύτερα και βαρύτερα πολεμικά πλοία τους.
Τα πλοιάρια αυτά δρώντας μαζί με άλλα παρόμοια, αλλά και μεμονωμένα, θα μπορούσαν να εντοπίζουν, με την βοήθεια ελληνικών UAV ( διασύνδεση LINK-16), τις θέσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων σε κάθε γωνιά του ελληνικού Αιγαίου πελάγους, και σε χρόνους πραγματικά άπιαστους θα μπορούσαν ( σε περίπτωση κρίσεων ακόμη και συρράξεων) να τα πλησιάζουν και να τα αντιμετωπίζουν προκαλώντας τον όλεθρο.
Επίσης κάθε τουρκική προσπάθεια επί οποιασδήποτε μικρονήσου, βραχονησίδας από τουρκικές δυνάμεις, θα αντιμετωπίζονταν σε χρόνους απίστευτους, και θα τελείωναν με την εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων.
Σε κάθε περίπτωση ένας τέτοιος στόλος ελληνικών σύγχρονων “πυρπολικών” μαζί με τα υπό κατασκευή ελληνικά UAV, UCAV, μπορεί να διαλύσει την τουρκική “ Γαλάζια Πατρίδα”, και να διασπείρει τον τρόμο και τον πανικό στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, και γενικά στις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος Ερντογάν, χωρίς να εμπλακεί η ελληνική πολεμική αεροπορία και κυρίως οι μελλοντικές πανάκριβες Φρεγάτες μας τύπου Belhara.