Πολεμικό Ναυτικό

Πιάνει δουλειά στην Ελλάδα η Naval Group: Αύξηση της βιομηχανικής ναυτικής δραστηριότητας

Στις 20 και 21 Ιουνίου 2022, η Naval Group διοργάνωσε τη δεύτερη διοργάνωση του «R&D Partners Day» στην Αθήνα, με σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του Naval Group και των Ελλήνων εταίρων, μέσω πρωτοβουλιών Ε&Α και ευρωπαϊκών έργων.

Η Naval Group είναι ένας σημαντικός βιομηχανικός εταίρος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και αναπτύσσει περαιτέρω τις συνεργασίες Ε&Α με την ελληνική βιομηχανία, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ινστιτούτα για να υποστηρίξει την ανάπτυξη των μελλοντικών πολεμικών δυνατοτήτων του Ελληνικού Ναυτικού.

Η δεύτερη έκδοση του R&D Partners Days, επιβεβαιώνει τη σημασία του Naval Group να προσδιορίσει, να δομήσει και να ενισχύσει συνεργασίες με Έλληνες εταίρους σε τεχνολογίες αιχμής σε διάφορους τομείς όπως τα μη επανδρωμένα οχήματα (UxV), η τεχνητή νοημοσύνη, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η αποθήκευση και η παραγωγή ενέργειας, επαυξημένη πραγματικότητα, I-maintenance και eco-conception.

Συνεργασίες με Έλληνες ακαδημαϊκούς εταίρους

Η Naval Group έχει υπογράψει συνεργασίες με τρία κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια: το Εθνικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ερευνητικό Κέντρο Forth. Αυτές οι συνεργασίες οδήγησαν σε γόνιμες ακαδημαϊκές ανταλλαγές, μεταξύ του Εθνικού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ENSTA Bretagne για την ανάπτυξη εργασιών σε σύνθετο υλικό.

Συνεργασία σε ευρωπαϊκά έργα

Από την πρώτη έκδοση των R&D Partners Days τον Ιούνιο του 2021, η Naval Group και οι συνεργάτες της απάντησαν σε πολλές ευρωπαϊκές κλήσεις, όπως το πρόγραμμα Modular Multirole Patrol Corvette στο οποίο απάντησε με έξι ελληνικές εταιρείες: Terra Spatium, IDE, ISD, FEAC Engineering, Prisma. Ηλεκτρονική και Υδρός.

Δύο έργα Horizon Europe βραβεύτηκαν επίσης σε σύνθετο υλικό: Ithaca και Joining MAMA, για τα οποία ο Όμιλος έχει συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ορισμένοι Έλληνες εταίροι μοιράστηκαν την εμπειρία τους, σχετικά με συνεχιζόμενα επιτυχημένα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το USSPS (Μη επανδρωμένες ημι-σταθερές πλατφόρμες θαλάσσιας επιτήρησης), το MIRICLE (Εκκαθάριση κινδύνου ναρκών για την Ευρώπη) και το PANDORA. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί επίσης στον τομέα του κυβερνοχώρου, ο οποίος αποτελεί σημαντικό τομέα συνεργασίας για τη Naval Group.

Η GDDIA (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών) παρουσίασε επίσης, την πολιτική καινοτομίας της. Ακολούθησαν ανταλλαγές για μελλοντικές συνεργασίες σε καινοτόμους τομείς, χάρη στην υποστήριξη και τον συντονισμό του ΣΕΚΠΥ (Ένωση Ελλήνων Αμυντικών Κατασκευαστών) και της HASDIG (Hellenic Aerospace Security & Defense Industries Group).

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το capital.gr, τους Έλληνες βιομηχανικούς εταίρους της συγκέντρωσε η Naval Group στις 30 Ιουνίου 2022, παρουσία της Αυτού Εξοχότητας του Γάλλου Πρέσβη στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, για την υπογραφή συμβάσεων συνεργασίας, ως μέρος του σχεδίου της Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής για τις  φρεγάτες FDI για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ως μέρος  του προγράμματος των φρεγατών FDI για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, η Naval Group σχεδίασε ένα ισχυρό πλάνο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής για την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων στην ελληνική βιομηχανία, διατηρώντας θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και δημιουργώντας μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη στην Ελλάδα, αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «Εκτός του προγράμματος  των φρεγατών, η Naval Group δεσμεύεται να οικοδομήσει ισχυρές και μακροπρόθεσμες συνεργασίες για την υποστήριξη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και της ανάπτυξης των ναυτικών πολεμικών δυνατοτήτων της Ελληνικής Βιομηχανίας».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφηκαν στις 30 Ιουνίου, 4 συμβάσεις με την EMMIS για την προμήθεια ηλεκτρικών μετασχηματιστών, με τη MEVACO για τον μηχανολογικό εξοπλισμό, με τη STELMA για εργασίες βαφής και με τη VIKING HELLAS για την προμήθεια φουσκωτών σκαφών σταθερής γάστρας.

Επιπλέον, η Naval Group προχώρησε σε συμφωνίες  για αποκλειστικές συνομιλίες  με τις εταιρείες AKMON, INTRACOM, MILTECH, PRISMA και SCYTALYS.

«Σήμερα, γιορτάζουμε ένα νέο ορόσημο στη στρατηγική μας συνεργασία, με την Ελλάδα», δήλωσε ο Executive Vice-President Development της Naval Group, Alain Guillou και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας μας με τους εταίρους μας στην ελληνική βιομηχανία. Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, για την επίτευξη ναυτικής υπεροχής στη περιοχή, αλλά και την ικανότητα της ελληνικής βιομηχανίας να προετοιμάσει ενεργά το μέλλον του  ναυτικού πολέμου».

Από την πλευρά του ο David Quancard, Executive Vice-President Operation and Performance της Naval Group ανέφερε: «Στη Naval Group, είμαστε πεπεισμένοι ότι η συμφωνία εταιρικής σχέσης αποτελεί βασικό και στρατηγικό μοχλό για την επίτευξη των πολύπλοκων προγραμμάτων που υλοποιούμε. Είμαστε υπερήφανοι που υπογράφουμε σήμερα συμβόλαια και συνεργασίες με τους Έλληνες εταίρους μας. Καθώς η προμήθεια των φρεγατών είναι σε καλό δρόμο, γνωρίζουμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα είναι το πρώτο από τα πολλά για τα οποία θα εργαστούμε μαζί».

Ο Patrick Maisonnave δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω να υλοποιούνται τα πρώτα συμβόλαια μεταξύ Γάλλων και Ελλήνων κατασκευαστών, μετά την απόκτηση από την Ελλάδα των φρεγατών FDI της Naval Group, οπλισμένων με πυραύλους της MBDA. Αυτές οι συμβάσεις δίνουν μορφή στο όραμα του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που συμμερίζεται ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, για μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών. Αυτό το σημαντικό βήμα, θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τις εταιρείες των χωρών μας και για τα Ναυτικά μας».

Αύξηση της βιομηχανικής ναυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα

Πέρα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα φρεγατών, όλες οι εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες θα ενσωματωθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group και θα έχουν, τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλους μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητές τους καθώς και το πιθανό οικονομικό τους όφελος και την προβολή τους στην παγκόσμια ναυτική αγορά.

Χάρη στη μακροχρόνια παρουσία της στην Ελλάδα, η Naval Group κατάφερε να εντοπίσει πολλές εταιρείες υψηλής ειδίκευσης και καινοτομίας και να αναπτύξει μαζί τους ισχυρές σχέσεις. Έως σήμερα, έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 80 έργα και ο Όμιλος έχει αρχίσει να συνεργάζεται με περισσότερες από 50 προεπιλεγμένες ελληνικές εταιρείες.

Το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής της Naval Group, θα συμβάλει έτσι στην κατασκευή του FDI HN αλλά και στη δημιουργία ενός ισχυρού ναυτικού βιομηχανικού οικοσυστήματος. Η δομημένη και μακροπρόθεσμη συνεργασία που προτείνει η Naval Group, θα ενισχύσει την παραγωγή στην Ελλάδα αλλά και τη δυνατότητα αντιμετώπισης αναγκών που θα προκύψουν στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ