Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Η Ελλάδα μέσω της PESCO ετοιμάζει μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα κατά των τουρκικών σχεδίων

Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, Ρουμανία συμμετέχουν στο πρόγραμμα της PESCO (Unmanned Surface Vehicle– USV) αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος (Autonomous Underwater Vehicle – AUV), με προοπτική που αφορά τον ενεργειακό και αμυντικό τομέα, ειδικά εφόσον υλοποιηθεί ο αγωγός East Med.

Το έργο, σύμφωνα με την PESCO, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός διαλειτουργικού εξειδικευμένου αρθρωτού συστήματος για αμυντικές υποβρύχιες παρεμβάσεις πλήρους φάσματος σε εκστρατευτικό περιβάλλον.

Η μονάδα DIVEPACK θα ενσωματώσει ένα ευρύ φάσμα υλικού καταδύσεων και μη επανδρωμένων υποβρυχίων οχημάτων, που θα λειτουργεί από εξειδικευμένο προσωπικό, σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο δυνατοτήτων.

Η φιλοσοφία "plug-and-play" της ανοιχτής αρχιτεκτονικής προσαρμόσιμης αποστολής θα διευκολύνει την ευελιξία της απόκρισης στο πλαίσιο των επιχειρήσεων CSDP της ΕΕ και θα παρέχει μια ικανότητα ταχείας αντίδρασης, εφαρμόσιμη σε ένα ευρύ φάσμα υποβρύχιων πολεμικών σεναρίων, τόσο στη ανοικτή θάλασσα όσο και περιοχές στις ακτές, ελλείψει αποστολών Ειδικών Δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας πρόσφατα σε ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή είχε αναφέρει : «Διθέσια υποβρύχια σε αποστολές Ειδικών Δυνάμεων» και «Τουρκικά μη επανδρωμένα σκάφη με αντιπλοϊκούς πυραύλους» ανέφερε στις 4/3/2022 ότι «το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας (ΥΠΕΘΑ), δια των Γενικών Επιτελείων, παρακολουθεί τη διεθνή και εγχώρια αγορά αναφορικά με τα υποβρύχια οχήματα των Ειδικών Δυνάμεων αντιστοίχων δυνατοτήτων και τα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV) αντίστοιχων δυνατοτήτων και αξιολογεί την καταλληλότητα αυτών για χρήση από τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), η δε τυχόν πρόσκτηση τους εξετάζεται στο πλαίσιο της εγκεκριμένης από το ΚΥΣΕΑ Δομής Δυνάμεων των ΕΔ 2020-2034 και σε συνάρτηση με τις επιχειρησιακές προτεραιότητες και τις διατιθέμενες πιστώσεις.

Περαιτέρω στοιχεία δεν δύνανται να αποδεσμευθούν μέσω της παρούσας διαδικασίας, καθόσον εμπίπτουν στην κατηγορία του «ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ», επειδή άπτονται του εθνικού αμυντικού σχεδιασμού και της δομής δυνάμεων των ΕΔ», κατέληξε.

Ο πόλεμος στην νέα έκφανση του έχει ήδη ένα άλλο μέτωπο, το οποίο αφορά ανθυποβρυχιακά (ASW) drones.
Πρόκειται για μη-επανδρωμένα υποβρύχια στο πεδίο των ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με ενεργειακά σχέδια, πλατφόρμες εξορύξεων κά.

“Ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε νέους τομείς, όπως τον κυβερνοχώρο αλλά και αυτό που ονομάζεται «πόλεμος του βυθού», ο οποίος είναι ένας νέος πόλεμος και αφορά το πρόβλημα της ασφάλειας των υποβρυχίων καλωδίων, μέσω των οποίων διέρχονται οι επικοινωνίες.

Υπάρχουν επίσης αγωγοί τροφοδοσίας για την μεταφορά ενέργειας. Πρέπει επομένως να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την ανάπτυξη ενός υβριδικού υποβρυχίου πολέμου, ο οποίος δεν θα περιλαμβάνει πλέον μόνο υποβρύχια, αλλά και πιθανές ενέργειες σαμποτάζ με ειδικές συσκευές  εγκατεστημένες στον βυθό της θάλασσας”, είχε δηλώσει και ο Γάλλος Α/ΓΕΝ  σύμφωνα με άρθρο μας, η χώρα του οποίου συμμετέχειστο εν λόγω πρόγραμμα της PESCO .

 Η είδηση εδώ είναι ότι σύντομα και μετά την κατασκευή αγωγών φυσικού όπως αυτού του East Med, καθώς και της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ σε Κύπρο-Ελλάδα και Αίγυπτο μέσω ειδικού καλωδίου, θα έχουμε ένα νέο είδος πολέμου που θα αφορά την ασφάλεια όλων αυτών των σχεδίων.

Για αυτό όπως όλα δείχνουν θα έχουμε μια νέα διοίκηση υποβρυχίου πολέμου που θα αποτελείται από ειδικά υποβρύχια οχήματα, επανδρωμένα και μη, και δύτες-κομάντο για να αντιμετωπίσουν πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες από άτομα ή κράτη που  θα επιχειρήσουν να σαμποτάρουν κάθε έργο αυτού του τύπου στο οποίο δεν θα συμμετέχουν.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ