Πολεμικό Ναυτικό

Ξεκίνησε η κατασκευή των Γαλλικών υποβρυχίων 3ης γενιάς SNLE-3G

Το νέο όπλο, στη φαρέτρα των στρατηγικών δυνάμεων στης Γαλλίας ακούει στο όνομα SNLE-3G, καθώς ξεκίνησε η κατασκευή της νέας γενιάς πυρηνικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων, που μαζί με τα αμερικανικά κλάσης ‘Columbia’ και τα βρετανικά κλάσης ‘Dreadnought’, θα αποτελέσουν, την πυγμή της πυρηνικής αποτροπής της Δύσης στα επόμενα χρόνια.

Το πρώτο από τα τέσσερα προγραμματισμένα SNLE 3G, πρόκειται να τεθεί σε υπηρεσία το 2035 και θα πρέπει να είναι σε θέση, να μεταφέρει έως και 16 στρατηγικούς βαλλιστικούς πυραύλους από το έδαφος στο έδαφος.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που μοιράζονται όλα τα παραπάνω υποβρύχια, είναι το εξαιρετικά μικρό ίχνος ηχητικής υπογραφής που τα καθιστά, ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν στα βάθη των ωκεανών.

Τα γαλλικά υποβρύχια, αναμένεται να έχουν επίπεδο θορύβου πολύ μικρότερο από το ωκεάνειο περιβάλλον τους, καθιστώντας τον εντοπισμό τους από εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο.

Σε συνδυασμό με μια σειρά νέων τεχνολογιών που θα ενσωματώνουν, τα υποβρύχια αυτά αναμένεται, να εξασφαλίσουν την επιβιωσιμότητά τους απέναντι στις μελλοντικές απειλές.

Η απόκρυψη, είναι η επιτομή της φύσης των υποβρυχίων. Αν συνδυάσουμε αυτό το χαρακτηριστικό, με ένα φορτίο διηπειρωτικών πυραύλων με πυρηνική κεφαλή, κατανοούμε το επίπεδο της επικινδυνότητάς τους για τον εχθρό και το ειδικό τους βάρος, για την άμυνα και την αποτροπή.

Καθώς, όμως, η τεχνολογία στα συστήματα σόναρ εξελίσσεται, τόσο τα νεώτερα υποβρύχια πρέπει να γίνονται όλο και πιο αθόρυβα.

Προορισμένα να ενταχθούν σε υπηρεσία από το 2035, τα νέα γαλλικά υποβρύχια, ενσωματώνουν τελευταία τεχνολογία στους τομείς του σόναρ και τους μη ακουστικούς αισθητήρες.

Οι αλλαγές αυτές, έχουν γνώμονα το γεγονός, ότι αναφέρονται σε όλο το φάσμα των απειλών για τα μέσα του 21ου αιώνα.

Το πρόγραμμα του νέου υποβρυχίου ονομάζεται SNLE-3G, (Sous-marin nucléaire lanceur d’engins – 3rd generation) και η νέα κλάση, που δεν έχει λάβει ονόματα ακόμα, προορίζεται να αντικαταστήσει την παρούσα κλάση πυρηνοκίνητων (SSBN) ‘Le Triomphant’.

Υπεύθυνος για τη ναυπήγησή τους είναι και πάλι ο όμιλος Naval Group.

Περιγραφή 


Το κύτος του υποβρυχίου, καλύπτεται εξ ολοκλήρου από ανηχωϊκές πλάκες (που εξασφαλίζουν μικρή ανακλαστικότητα του ήχου).

Αυτές είναι κατασκευασμένες, από πολυμερές που βοηθά στην απορρόφηση των ηχητικών κυμάτων των ενεργών σόναρ, ενώ μειώνουν και το επίπεδο του ήχου που εκπέμπει το ίδιο το υποβρύχιο.

Με την πρώτη ματιά, το υποβρύχιο έχει ίδιο περίπου μέγεθος με την κλάση ‘Le Triomphant’, πρόκειται ωστόσο, για εντελώς νέο σχέδιο με δέκα επιπλέον μέτρα μήκος.

Κυριώτερος λόγος, για την ελαφρά αυτή επιμήκυνση είναι τα χαρακτηριστικά απόκρυψης. Τα επιπλέον μέτρα μήκους, βρίσκονται στο μηχανοστάσιο, που θα φιλοξενεί ακόμα πιο αθόρυβους κινητήρες.

Οι καινοτομίες προέρχονται σε ένα βαθμό, από τα τελευταίας τεχνολογίας πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια της κλάσης ‘Suffren’, του Γαλλικού Ναυτικού.

Η νέας γενεάς κεραία σόναρ ALRO, χρησιμοποιεί οπτική τεχνολογία και αποτελεί μέρος του πακέτου ακουστικού εξοπλισμού, που είναι γνωστό ως ALICIA.

Το σύστημα ALICIA της Thales (Analyse, Localisation, Identification, Classification Intégrées et Alertes), συνδυάζει μια σειρά αισθητήρων υψηλής ακρίβειας που τροφοδοτούν με στοιχεία, το σύστημα επεξεργασίας δεδομένων SYCOBS 3.0.

Σε αυτά περιλαμβάνεται, μια σειρά σόναρ πλευρικής σάρωσης και ένα νέο σόναρ πλώρης. Δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πληροφορίες για το νέο σόναρ, αλλά πιστεύεται, πως πρόκειται για μια τεχνολογία που έχει προχωρήσει πέρα από τα συμβατικά κυλινδρικά.

Το ALICIA, θα είναι ικανό να εντοπίσει στόχους, εξαιρετικά χαμηλής ηχητικής υπογραφής (Ultra-Low Frequency – ULF).

“Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, είναι στην διαχείριση της μεγάλης ποσότητας πληροφοριών που θα συλλέγονται από τους αισθητήρες, καθώς ο όγκος των πληροφοριών, θα ξεπερνά κατά πολύ εκείνον που συλλέγονται από τα σημερινά σκάφη”, δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος SNLE-3G.

Η απάντηση, βρίσκεται και πάλι στην τεχνητή νοημοσύνη, που θα βοηθά το πλήρωμα να κατηγοριοποιεί και να αναγνωρίζει τις επαφές.

Άλλες αναβαθμίσεις, αφορούν στον εξελιγμένο αντιδραστήρα, που θα βασίζεται στον δοκιμασμένο K15. Ο νέος, θα είναι πιο ασφαλής και βελτιωμένων χαρακτηριστικών, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις για περισσότερη ενέργεια.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη κλάση ‘Le Triomphant’ ,το νέο υποβρύχιο SNLE-3G, ενσωματώνει ένα εξελιγμένο σύστημα επεξεργασίας και ένα σύστημα μάχης, που μπορεί να αναβαθμιστεί και να ανανεωθεί, ένα κρίσιμο συστατικό για να παραμείνει το πλοίο στην αιχμή της εξέλιξης.

Κάθε νέα κλάση πλοίων, θα αποτελεί παράδειγμα για την ανάπτυξη και εξέλιξη των μονάδων που θα ακολουθήσουν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...