Πολεμικό Ναυτικό

Φρεγάτες ΠΝ: Οι Ιταλοί κατέθεσαν την πρόταση για τις Fremm στο ΥΕΘΑ

Η ναυμαχία των «μνηστήρων» για τις νέες φρεγάτες του Ελληνικού στόλου έχει φουντώσει για τα καλά, με τους Ιταλούς να είναι το επόμενο τετ α τετ που είχε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφέρει to hellasjournal. com

Εκπρόσωποι της εταιρίας Fincantieri & Leonardo, σύμφωνα με πληροφορίες είδαν τον Έλληνα υπουργό για να καταθέσουν τη δική τους πρόταση την οποία ανέμεναν στο Ελληνικό Επιτελείο και δεν είναι άλλη από τέσσερις Ιταλικές φρεγάτες πολλαπλού ρόλου Fremm.

  • Οι Ιταλοί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναφέρθηκαν στις φρεγάτες που είναι η αιχμή του δόρατος του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού όπου τους παρέχουν δυνατότητες τόσο ανθυποβρυχιακού πολέμου αλλά και άμυνας περιοχής.

Την ερχόμενη εβδομάδα, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργού και προφανώς μετά το ταξίδι του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη 20 Απριλίου, όπου μαζί με το Νίκο Δένδια θα υπογραφεί η συμφωνία για την παραχώρηση της Ελληνικής συστοιχίας Patriot στο Ριάντ, ο υπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό πρεσβευτή ώστε να συζητηθεί το θέμα της ενδιάμεσης λύσης.

  • Ήδη η Ιταλική πλευρά εδώ και καιρό έχει εμφανιστεί πρόθυμη να συζητήσει το Ελληνικό αίτημα της ενδιάμεσης λύσης, με παλαιότερες φρεγάτες κλάσης Maestrale.

Οι συγκεκριμένες φρεγάτες έχουν ενταχθεί στον Ιταλικό στόλο από το 1982 μέχρι το 1985. Οι τέσσερις από τις οκτώ που διαθέτουν οι Ιταλοί τους έχουν γίνει εκσυγχρονισμός μέσης ζωής πριν από έντεκα χρόνια.

Η Ελληνική πλευρά δεν απεμπολεί τα όσα είχαν συμβεί με την Ιταλία και την Αίγυπτο, με τις μεταχειρισμένες φρεγάτες Fremm, που άλλαξαν χέρια, χωρίς η Ελλάδα να προλάβει να αντιληφθεί τι είχε χάσει. Και γι’ αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται να δούμε στο άμεσο μέλλον να συζητείται η επανάληψη αυτού ακριβώς του σκηνικού ανάμεσα στους Ιταλούς και την Ελληνική πλευρά.

Και ο Γερμανός πρέσβης στο ΥΠΕΘΑ 

Λίγες ώρες νωρίτερα την Τετάρτη, ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα Έρντ Ράιχελ μαζί με στελέχη της εταιρίας ThyssenKrupp είχαν τετ α τετ με το Νίκο Παναγιωτόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Α-200 & Α-300 είναι η γερμανική πρόταση, με τις νέες ΜΕΚΟ να θεωρούνται από το ΠΝ αξιόπιστα καράβια καθώς ήδη τα γνωρίζουν από την ύπαρξη των τεσσάρων νεότερων φρεγατών του Ελληνικού στόλου.

Εκεί ακριβώς στηρίχτηκαν και τα επιχειρήματα των Γερμανών προς την Ελληνική πλευρά, ότι δηλαδή γνωρίζονται από το παρελθόν με την Ελλάδα, υπάρχει γνώση και για τα ναυπηγεία όπως και η τεχνογνωσία για το τι ακριβώς ζητά το Πολεμικό Ναυτικό.

  • Το πιο σημαντικό ίσως δέλεαρ για το Πολεμικό Ναυτικό είναι η πρόταση των Γερμανών για την ενεργοποίηση της option των δυο επιπλέον υποβρυχίων τύπου 214.

Τα στελέχη της εταιρίας ThyssenKrupp συνάντησαν και τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και επενδύσεων, Θεόδωρο Λάγιο με τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν το νέο νομικό πλαίσιο που διέπει τα εξοπλιστικά προγράμματα στην χώρα μας.

 

Την Παρασκευή παίρνουν την σκυτάλη οι Ολλανδοί…

Την Παρασκευή το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού και του υπουργείου εστιάζεται στην επίσκεψη των Ολλανδών οι οποίοι έχουν φέρει εκτός από τις νέες φρεγάτες SIGMA και την άκρος δελεαστική πρόταση, αντί μεταχειρισμένων πλοίων ενδιάμεσης λύσης, τη ναυπήγηση νέων ελαφρύτερων φρεγατών.

Την ίδια στιγμή δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητες και οι επαφές που είχε ο Α’ ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο Α’ ΓΓΕΘΑ συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Στρατηγό Τhierry Carlier, Διευθυντή της Γαλλικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και τον Υποναύαρχο Nicolas Vaujour, Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Γαλλικού Ναυτικού ενώ αργότερα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του Στρατηγό Francois Lecointre.

Άλλωστε στη Τουλόν βρίσκονται ήδη στελέχη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εξετάζοντας τις δυο φρεγάτες ενδιάμεσης λύσης που προτάθηκαν από τη Γαλλία.

Τόσο η αντιαεροπορική φρεγάτα Jean Bart, όσο και η ανθυποβρυχιακή Latouche- Treville, δίδονται στην Ελλάδα δωρεάν και οι Γάλλοι εφόσον προχωρήσει η συμφωνία για τις φρεγάτες Belh@ra, λένε στο Πολεμικό Ναυτικό, να μεταβούν στελέχη του στη Γαλλία και μέσα σ’ ένα 6μηνο να έχουν μάθει τις δυο φρεγάτες ώστε εντός του 2022 να υψώσουν τη γαλανόλευκη.

Πάντως για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα περιμένουν στο υπουργείο και στο Πολεμικό Ναυτικό και την απάντηση των Αμερικανών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ