Λίγες μέρες μετά τη θετική είδηση για την αναβάθμιση των Apache από το Ισραήλ, έχουμε μια ακόμα θετική εξέλιξη, καθώς σε τροχιά υλοποίησης περνάει η απόκτηση των νέων ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, που αναμένεται να αναβαθμίσουν τις δυνατότητές του.
Οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν φτάσει σε ένα σημείο που τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν σηκώνουν περαιτέρω αναβολές και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται η επόμενη διετία να είναι καθοριστική για την ανάπτυξη και αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Ελλάδας στον αμυντικό τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του defence review, έχει υπογραφεί ο σχετικός φάκελος ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R, ενός μικρού πακέτου εκσυγχρονισμού των ελικοπτέρων S-70 Aegeanhawk καθώς και προμήθειας ανταλλακτικών για τα προαναφερθέντα ελικόπτερα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η επόμενη ημέρα για τα ελικόπτερα του ΠΝ μεταβαίνοντας από τα ΑΒ212 στα MH-60R καθώς και η περαιτέρω αξιοποίηση των υφιστάμενων S-70 Aegeanhawk. Η όλη διαδικασία υλοποιείται μέσω του γνωστού FMS από τα προγράμματα των P-3B Orion και F-16 Viper.
Όπως αναφέρα, χθες, αργά το απόγευμα εγκρίθηκαν δια περιφοράς από το 2ο ΚΥΣΕΑ δύο πολύ σημαντικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, που πλέον θα αλλάξουν σημαντικά υπέρ της χώρας μας τις επιχειρησιακές ικανότητες στο Αιγαίο.
Πλέον, εγκρίθηκε και τυπικά η απόκτηση της Ελλάδας τεσσάρων υπερσύγχρονων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου και η αναβάθμιση των 11 υφιστάμενων Aegean Hawk (γνωστών κι ως Bravo).
Το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύεται, αποκτώντας τέσσερα ολοκαίνουργια ελικόπτερα ΜΗ-60 RΟΜΕΟ μέσω διακρατικής συμφωνίας (G2G = Government to Government) Ελλάδας - ΗΠΑ, με τη διαδικασία των FMS (Foreign Military Sales). Τα τέσσερα ΜΗ-60 RΟΜΕΟ, που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά και παρωχημένης τεχνολογίας ελικόπτερα ΑΒ-212 του ΠΝ, αναμένεται να αυξήσουν αισθητά την αποτρεπτική ισχύ των ναυτικών μας δυνάμεων, καθώς είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα ανθυποβρυχιακού, ηλεκτρονικού πολέμου και πολέμου επιφανείας. Σημειώνεται, ότι την τρέχουσα χρονική περίοδο, μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, επιλέγουν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα για το Πολεμικό τους Ναυτικό.
Οι Αμερικανοί μας προσφέρουν τα τέσσερα ελικόπτερα στην τιμή των τριών. Κι αυτό διότι η Ελλάδα κατάφερε να μπει την κατάλληλη στιγμή στην «ουρά» μιας συμφωνίας της Ινδίας για την αγορά μεγάλου αριθμού ελικοπτέρων. Το κόστος της προμήθειας υπολογίζεται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ (G to G) και διαδικασίας Foreign Military Sales (FMS).
Η απόκτηση των τεσσάρων ελικοπτέρων θα αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του στόλου ελικοπτέρων του ΠΝ, αφού θα αντικατασταθεί μέρος των πεπαλαιωμένων ΑΒ-212. Τα «Romeo» έχουν υψηλού επιπέδου τεχνολογικά συστήματα και ειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αλλά έχουν δυνατότητες και κατά στόχων επιφανείας. Και βέβαια θα μπορούν να εκτελέσουν με επιτυχία και δευτερεύουσες αποστολές, όπως έρευνας και διάσωσης ή κάθετης μεταφοράς φορτίων στα πλοία του ΠΝ.
Μάλιστα, οι Αμερικανοί τόνιζαν πέρυσι ενόψει της πώλησης των ελικοπτέρων στην Ελλάδα πως «τα ελικόπτερα MH-60R θα ενισχύσουν την ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμένει διαλειτουργικό με τις ΗΠΑ» και ότι θα «βελτιώσουν την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές».
Τα MH-60R είναι ελικόπτερα πολλαπλού ρόλου, τα οποία αναπτύχθηκαν προς αντικατάσταση των SH-60B και SH-60F του Αμερικανικού Ναυτικού. Ως ελικόπτερα πολλαπλού ρόλου μπορούν να εκτελέσουν αποστολών ανθυποβρυχιακού πολέμου, επιχειρήσεις πολέμου επιφανείας, έρευνας και διάσωσης, αποστολές παροχής πυρών υποστήριξης σε αποβατικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επιτήρησης και υποστήριξης επικοινωνιών και αποστολές ανεφοδιασμού και μεταφοράς προσωπικού. Για τις αποστολές ανεφοδιασμού το ελικόπτερο διαθέτει εξωτερικό γάντζο, με ικανότητα μεταφοράς φορτίου βάρους 6.000 λιβρών (2.718 κιλών).