Την Τρίτη 8 Απριλίου 2025, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Lockheed Martin με επιτελείς της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).
Σκοπός ήταν η παρουσίαση των πυραύλων PAC-3, κατά πάσα με έμφαση στην προηγμένη έκδοση PAC-3 MSE, και του συστήματοςIntegrated Air and Missile Defense.
Οι πύραυλοι PAC-3 χρησιμοποιούν τεχνολογία «hit-to-kill» για την αναχαίτιση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων κρουζ, υπερηχητικών όπλων και αεροσκαφών.
Με βεληνεκές έως 80 χλμ., ύψος εμπλοκής 24 χλμ, διαθέτουν ερευνητή ραντάρ και πολεμική κεφαλή θραυσμάτων 8,2 κιλών. Η έκδοση PAC-3 MSE επεκτείνει το βεληνεκές στα 120 χλμ. και το ύψος στα 36 χλμ., με ισχυρότερο κινητήρα στερεού καυσίμου, μεγαλύτερα πτερύγια ελέγχου και διαστάσεις 5,3 μ. μήκος και 290 χιλ. διάμετρο.
Η Πολεμική μας Αεροπορία είναι εξοπλισμένη με έξι πυροβολαρχίες Patriot, που ανήκουν στην 350 Πτέρυγα Κατευθυνομένων Βλημάτων, με 36 εκτοξευτές M-901, δύο Κέντρα Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC), έξι Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και έξι ραντάρ AN/MPQ-65.
Τα συστήματα διαθέτουν βλήματα MIM-104A και MIM-104D PAC-2 GEM.
Η εκτίμηση είναι ότι μια αγορά αμερικανικής κατασκευής αντιπυραυλικών συστημάτων PAC-3 MSE θεωρείται μια πολύ ακριβή πρόταση για το μπάτζετ του ΥΠΕΘΑ, αν και μιλάμε για ένα τρομερό σύστημα με απίστευτες δυνατότητες.
Όπως είναι λογικό, αυτό που έχει εντυπωσιάσει περισσότερο από κάθε άλλο τους ξένους είναι το πρόγραμμα Achille's Shield, δηλαδή η Ασπίδα του Αχιλλέα, στο οποίο οι Ισραηλινοί φέρονται να έχουν προτεραιότητα, τόσο λόγω μικρού κόστους συστημάτων όσο και αποτελεσματικότητας.
Η Ασπίδα του Αχιλλέα είναι ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα που ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας. Αποτελεί την πολυαναμενόμενη αντιαεροπορική «ομπρέλα» που θα προστατεύει το Αιγαίο και μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας από εισερχόμενες εναέριες απειλές.
Στο νέο δόγμα αποτροπής, η «ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΕΑ» με τα 5 επίπεδα της, θα προστατεύει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Με αυτόν τον τρόπο ο σύγχρονος στόλος των νέων φρεγατών και των αεροσκαφών 4,5ης και 5ης γενιάς απελευθερώνονται από τα στενά όρια της χωρικής υπεράσπισης και αξιοποιούνται πλήρως οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες, που περιλαμβάνουν και τα στρατηγικά τους όπλα.
Η «ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ» αποτελεί μία γενική προσέγγιση μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης εχθρικών εναέριων, θαλάσσιων και υποθαλάσσιων απειλών με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης, μέσα από έναν πολυεπίπεδο θόλο 5 επιπέδων: αντιαεροπορικής, αντιβαλλιστικής, anti-drone, αντιπλοϊκής και ανθυποβρυχιακής προστασίας.
Με τα νέα πυραυλικά συστήματα Πυροβολικού επιτυγχάνεται η δραστική αύξηση του βεληνεκούς και η δυνατότητα πληγμάτων σε στρατηγικό βάθος, με ακρίβεια. Εκτοξεύουν διάφορα πυρομαχικά ανάλογα με την φύση και την αξία του στόχου. Ταυτόχρονα θα διαθέτουν και αντιπλοϊκές ικανότητες.
Το αυξημένο βεληνεκές παρέχει την δυνατότητα επικάλυψης ενίσχυσης και υποστήριξης με πυρά γειτονικών περιοχών. Αυτό σημαίνει την ευχερή δυνατότητα υποστήριξης απομακρυσμένων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων καθώς και αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ των κυρίων νήσων.