Την ώρα που η Ελλάδα αγωνιά με το τί γίνεται με τις διαθεσιμότητες ιπτάμενων μέσων της όπως τα ελικόπτερα Super Puma, που τόσο αναγκαία είναι αυτή την περίοδο με τις πλημμύρες να έχουν σαρώσει τη Θεσσαλία, αλλά και τα C-130 καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ροή ανταλλακτικών και άλλα πολλά, στην γειτονική Τουρκία που έχουν τελειοποιήσει σε πολλά επίπεδα την αντιγραφή εξωχώριας τεχνολογίας, παρουσίασαν εγχώριο ατρακτίδιο σκόπευσης για τα μαχητικά F-16 και όχι μόνο…
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας Görgün είπε: «Το ASELPOD, το πιο αιχμηρό εθνικό τεχνολογικό μάτι μας, συνεχίζει να αναπτύσσεται. Οι πιο προηγμένες τεχνολογίες του κόσμου, υπό τη διοίκηση των καλύτερων πιλότων μαχητικών στον κόσμο, ενισχύουν τη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας μας».
Σύμφωνα με τη δήλωση της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), οι 14ες δοκιμές αποδοχής πεδίου παραγωγής σειριακής παραγωγής ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν επιτυχώς στο πλαίσιο του έργου που ξεκίνησε η Προεδρία για την κάλυψη των αναγκών της Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας και πραγματοποιήθηκαν από την ASELSAN.
Ο Πρόεδρος της SSB, Haluk Görgün, σε ανάρτησή του στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε: «Το ASELPOD, το πιο αιχμηρό εθνικό τεχνολογικό μάτι μας, συνεχίζει να αναπτύσσεται. Οι πιο προηγμένες τεχνολογίες του κόσμου, υπό τη διοίκηση των καλύτερων πιλότων μαχητικών στον κόσμο, ενισχύουν τη δύναμη των Πολεμική Αεροπορία. Στην ανάπτυξη του συστήματος ASELPOD, το οποίο αναλαμβάνει ένα από τα πιο κρίσιμα καθήκοντα στα μαχητικά αεροσκάφη. Συγχαίρω το προσωπικό και τους υπεργολάβους της ASELSAN που το δημιούργησαν».
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή του συστήματος, το οποίο έχει παραδοθεί σε φίλες και συμμαχικές χώρες σε μεγάλους αριθμούς, σε νέες χώρες.
«Πολλές λειτουργίες του ASELPOD, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά και σε εθνικό επίπεδο, εκτελούνται λειτουργικά σε επίπεδο ίσο ή πέρα από ισοδύναμα προϊόντα. Το σύστημα μπορεί να εκτελέσει με επιτυχία λειτουργίες παρακολούθησης και στόχευσης στόχων με τους προηγμένους αλγόριθμους επεξεργασίας εικόνας» αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.