Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα αμερικανικά μαχητικά F-35 είναι γνωστό, καθώς από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, κατόπιν εντολής της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έστειλε στην αμερικανική κυβέρνηση επιστολή αιτήματος για επιστολή αποδοχής (LoR for LoA), με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί για το κόστος και τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών.
Σύμφωνα με τον Γκρέγκορι Ούλμερ, εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Lockheed Martin Aeronautics, η Ελλάδα θα αποκτήσει την πλέον προηγμένη έκδοση F-35A Block 4 Technology Refresh 3 (TR3).
Οι αναβαθμισμένες ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου του μαχητικού, βρέθηκαν εξαρχής στο στόχαστρο της Αθήνας, καθώς το F-35 θα κληθεί να επιχειρήσει σε περιβάλλον σύγχρονων απειλών.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η διαμόρφωση TR-3 δίνει στο αεροσκάφος 25 φορές μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ σε σχέση με τα F-35 που βρίσκονται τώρα σε υπηρεσία. Χάρη σε αυτή, το μαχητικό μπορεί να εκπέμπει και να λαμβάνει δεδομένα γρηγορότερα, καθιστώντας το ικανό να αποκαλύπτει περισσότερες απειλές σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Ο όρος «Joint Strike Fighter (JSF)» στο όνομα του προγράμματος F-35, χρησιμοποιήθηκε επειδή προβλεπόταν να είναι μια ενιαία πλατφόρμα που παρέχει όλους τους ρόλους επίθεσης και κυριαρχίας αέρα ταυτόχρονα και συλλέγει και μοιράζεται δεδομένα και πληροφορίες πεδίου μάχης για κοινές επιχειρήσεις.
Γιατί η «λίστα Δένδια» δεν περιλαμβάνει τα F-35;
Το εύλογο ερώτημα γιατί η «λίστα Δένδια» δεν περιλαμβάνει τα F-35, προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έδωσε ο ΥΕΘΑ στη Βουλή.
Τον προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για τα εξοπλιστικά και όλες τις λεπτομέρειες που τα αφορούν, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στην απάντησή του στην Βουλή προς τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Μπιάγκη.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην απάντησή του τα στοιχεία αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ, σχετικά με τις αναθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη χρονική περίοδο 2019-2022 σε κύρια εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και τα ιεραρχημένα κατά προτεραιότητα εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ, έχουν όπως στους συνημμένους πίνακες, «τους οποίους σας επισυνάπτουμε για την ενημέρωσή σας».
Ο κ. Δένδιας, συνοδεύει την απάντησή του στην Βουλή με τον πλήρη κατάλογο των εξοπλιστικών προγραμμάτων όπως έχουν ιεραρχηθεί και έτσι όλοι έχουν πρόσβαση στις λεπτομέρειες των εξοπλιστικών.
Σύμφωνα με το belisarius21.wordpress, στην απάντηση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, παρατίθεται πίνακας (Παράρτημα Γ’) με τα «ιεραρχημένα κατά προτεραιότητα εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ» και με τίτλο: «ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΕΡΑΡΧΗΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ(ΤΩΝ) ΜΕ Α/Α 1-101 ΤΟΥ ΤΠΕΔ 23-26 ΠΡΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ».
Το ερώτημα που προκύπτει από τον κατατεθειμένο πίνακα, είναι γιατί δεν περιλαμβάνει τη διακηρυχθείσα πρόθεση για απόκτηση 20 αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ, ενώ είναι γνωστό ότι έχει κατατεθεί σχετική Επιστολή Αιτήματος προς την αρμόδια αμερικανική Στρατιωτική Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας (DSCA) και αναμένεται Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής από την αμερικανική πλευρά, μαζί με τον προσδιορισμό του οικονομικού τιμήματος.
Επισημαίνεται ότι στην καταχώριση με Αύξοντα Αριθμό 8 του Πίνακα υπάρχει το αντικείμενο προμήθειας:
«ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ Α/Φ Τ-6Α ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗ ΠΤΗΣΕΩΝ ΑΥΤΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΕ ΗΠΑ (FMS) LOA QAY», το καθεστώς της στη στήλη «ΕΞΕΛΙΞΗ» αναφέρεται ως εξής: «21/2/22 αποστολή LOR αναμονή LOA» και στη στήλη «ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ» αναφέρεται: «Εκτιμάται ότι δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι 31 Δεκ 23 καθόσον δεν έχει παραληφθεί LOA από τις ΗΠΑ».
Με άλλα λόγια, πρόκειται για διαδικαστικά παρόμοια περίπτωση με αυτή των αεροσκαφών F-35, συνεπώς δεν μπορεί να προβληθεί διαδικαστικός λόγος για την απουσία της σκοπούμενης (ή εξεταζόμενης;) προμήθειας από τον κατατεθειμένο πίνακα.
Η επιστολή διευκρινίζει ότι, ο πίνακας δεν περιλαμβάνει «απόρρητες» πληροφορίες και εξοπλιστικές προθέσεις και προγραμματισμό των Γενικών Επιτελείων, (προκύπτει άλλωστε από την ελλειπτική σειρά αυξόντων αριθμών ΤΠΕΔ στον πίνακα), αλλά θα ήταν φαιδρό να χαρακτηριστεί ως απόρρητη η πρόθεση αποκτήσεως αεροσκαφών F-35.
Ως εκ τούτου, τίθεται το ερώτημα: γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται η προγραμματιζόμενη προμήθεια F-35 στις πληροφορίες που κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων;
Τονίζεται ότι, η Βουλή των Ελλήνων είναι το πλέον ισχυρό και θεσμικά αρμόδιο όργανο λογοδοσίας της εκτελεστικής εξουσίας στην Ελληνική Πολιτεία.
Μπορεί κανείς να υποθέσει διαφόρους λόγους για την παράλειψη αυτή, εξαιρώντας με βεβαιότητα την περίπτωση του λάθους. Όμως θα ήταν προτιμότερο να διευκρινίσει επισήμως το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, τους λόγους απουσίας του προγράμματος F-35 από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, παρά να διατυπώσει ο καθένας τις δικές του υποθέσεις.
Μόνον μην απαντηθεί ότι το πρόγραμμα της απόκτησης F-35 έχει χαρακτηριστεί «απόρρητο», διότι θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτική γελοιότητα των τελευταίων δεκαετιών. Και τα ερωτήματα θα επιταθούν για την προσχηματική «εξαφάνιση» του προγράμματος.