Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Η απόκτηση των Α-10 Warthog από τις ΗΠΑ και τα οφέλη για την Ελλάδα από την χρήση τους είτε για την κατάρριψη drone είτε κατά τεθωρακισμένων του εχθρού

Είναι γνωστό ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε  πως η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την απόσυρση από την επιχειρησιακή υπηρεσία 21 επιθετικών αεροσκαφών A-10 Thunderbolt II.

Αυτή η είδηση σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για ολόκληρο τον στόλο των Α-10 των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Στρατηγό  Brown, Αρχηγό του Επιτελείου των ΗΠΑ, αφού αυτός θα πρέπει να αποσυρθεί  εντελώς μέσα σε πέντε έως έξι χρόνια.

Ο λόγος για την απόσυρση του αεροσκάφους με το παρατσούκλι «Warthog» ήταν η αδυναμία του να επιβιώσει ενάντια στις σύγχρονες αντιαεροπορικές άμυνες, ενώ είναι επίσης ένα αεροσκάφος μίας αποστολής, πολύ χαμηλότερο από τις τρέχουσες επιχειρησιακές προσδοκίες που γέρνουν τη ζυγαριά στην απόκτηση αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων."

Η απομάκρυνση των Warthogs από την επιχειρησιακή υπηρεσία ήρθε, ημέρες πριν από την παρουσίαση της πρότασης προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η χρήση του A-10 Warthog για κατάρριψη εχθρικών drone

Ωστόσο έγκριτο Γαλλικό ΜΜΕ δίνει μια άλλη εκδοχή χρήσης του εν λόγω αεροσκάφους σε άρθρο με τίτλο, "Το επιθετικό αεροσκάφος A-10 Warthog θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μαχητικό για την κατάρριψη εχθρικών drone", αναφέροντας:

"Σχεδιασμένο να φέρει το πυροβόλο GAU-8 Avenger Gatling 30 mm, ικανό να εκτοξεύει έως και 3.900 βλήματα το λεπτό και να επιδεικνύει πολύ υψηλή ικανότητα ελιγμών σε χαμηλή ταχύτητα και χαμηλό ύψος, το επιθετικό αεροσκάφος A-10 Thunderbolt II ή Warthog, είναι ένα αεροσκάφος, με αποστολή να εξοντώσει τα εχθρικά τεθωρακισμένα.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος έδειξε την έκταση των δυνατοτήτων του κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Desert Storm 1991, που διεξήχθη για την απελευθέρωση του Κουβέιτ από τον Σαντάμ.

Στη συνέχεια, το Warthog χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης στις επίγειες δυνάμεις κατά τη διάρκεια επεμβάσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Έκτοτε έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ λέει ότι θέλει να τα αποσύρει από την υπηρεσία, προκειμένου να βρει δημοσιονομικά περιθώρια για τη χρηματοδότηση άλλων προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου αυτού του F-35, αν και  το Κογκρέσο ήταν πάντα αντίθετο μέχρι τώρα.

Το Warthog «είναι πάνω από σαράντα ετών. Ήταν ένα υπέροχο αεροπλάνο εκείνη την εποχή. Και μας έχει εξυπηρετήσει καλά. Το υπερασπίζομαι εδώ και καιρό, αλλά δεν τρομάζει την Κίνα», υποστήριξε ο Frank Kendall, ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης αυτή την εβδομάδα. «Εξακολουθεί να έχει περιορισμένη χρησιμότητα, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε σε πράγματα που θα είναι πιο αποτελεσματικά έναντι της απειλής», πρόσθεσε.

Το A-10 Warthog μπορεί να μην είναι πλέον κατάλληλο για τρέχουσες απειλές, που χαρακτηρίζονται από μια ενίσχυση των δυνατοτήτων άρνησης πρόσβασης αλλά προφανώς εξακολουθεί να είναι κατάλληλο για ορισμένα θέατρα επιχειρήσεων.

Η αμερικανική CENTCOM, η αμερικανική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, διαθέτει τώρα μια μοίρα Warthogs.

Παρά την ανακοινωθείσα απόσυρσή τους, τα A-10 Warthogs που διατίθενται στην CENTCOM των ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί, με την ιδέα να γίνουν «βομβαρδιστικά».

Πράγματι, χάρη σε μια ενημέρωση λογισμικού, αυτά μπορούν πλέον να μεταφέρουν έως και 16 βόμβες GBU-39B. Αυτή η διαμόρφωση δοκιμάστηκε πρόσφατα από την 422η Μοίρα Δοκιμών και Αξιολόγησης στην αεροπορική βάση Nellis στην Νεβάδα.

Προφανώς, είναι θέμα να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, καθώς ο Στρατηγός Grynkewich ανέφερε τη δυνατότητα να ανεβάσει τη φέρουσα ικανότητα του A-10 στις 24 GBU-39B.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον επικεφαλής του AFCENT, το Warthog θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την κατάρριψη εχθρικών drones, αν και δεν διαθέτει ραντάρ για αυτό.

Μπορούμε να σκεφτούμε «να χρησιμοποιήσουμε ένα δίκτυο αμερικανικών και συμμαχικών ραντάρ για την καθοδήγηση επιθετικών αεροσκαφών προς τους στόχους τους. Χρησιμοποιώντας το υπέρυθρο στόχασμά του, το Warthog θα είναι σε θέση να εμπλέξει ένα drone με κατευθυνόμενους με λέιζερ πυραύλους ή ρουκέτες», δήλωσε ο Στρατηγός Grynkewich.

«Είμαστε στην πειραματική φάση αλλά, εννοιολογικά, πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές υποσχέσεις εδώ», είπε. «Το A-10 θα αιωρείται με πιο αργή ταχύτητα, κάτι που είναι πλεονέκτημα όταν αντιμετωπίζετε ένα drone. Πιστεύουμε ότι αυτή η επιπλέον χωρητικότητα θα μπορούσε να μας προσφέρει κάτι πραγματικά συναρπαστικό», κατέληξε.

Η λύση των Α-10 Warthog 

Oι ΗΠΑ είδαν την Ελλάδα ως  χώρα αγκυροβόλιο,  για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους σε μια πολυτάραχη γεωγραφική περιοχή που απαρτίζεται από την Ανατολική Ευρώπη-Βαλκανική-ΝΑ Μεσόγειο-Μ. Ανατολή-Β. Αφρική.

Για το σκοπό αυτό ενεργοποιούν νέες στρατιωτικές βάσεις τους στην Ελλάδα, την οποία και εξοπλίζουν, ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα-επιθετικότητα.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται γενικότερα ότι η χώρα μας θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία στην παρούσα φάση και να αποκτήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα τα οποία αποσύρονται από την υπερδύναμη, για ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας. 

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και το αμερικανικό αεροσκάφος A-10 Warthog. 

Αποστολή του είναι  η παροχή μάζας  πυρών  εγγύς αεροπορικής υποστήριξης εναντίον εχθρικών  ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠΑ, αρμάτων μάχης και εχθρικών χερσαίων δυνάμεων, αλλά και η κατάρριψη εχθρικών drone.

Αυτό φωτογραφίζει τις τουρκικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες στον Έβρο, αλλά και την τουρκική Ταξιαρχία πεζοναυτών, τις  αεροκίνητες  δυνάμεις και μηχανοκίνητες -τεθωρακισμένες ακολουθείσες των πρώτων αποβατικών κυμάτων τουρκικές δυνάμεις που θα "κατεβούν" στα νησιά μας για να τα καταλάβουν, καθώς και τα πολυάριθμα τουρκικά UAV, UCAV.

Όπως αντιλαμβανόμαστε τυχόν απόκτηση έστω και μονοψήφιου αριθμού A-10  από την Ελλάδα θα αναβάθμιζε κατακόρυφα την αποτρεπτική μας ισχύ σε Έβρο και νησιά, αποτελώντας το φόβο και τρόμο των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων και των Τουρκικών drone.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...