Σύμφωνα με τον Χανς Κρίστενσεν, επικεφαλής του ινστιτούτου SIPRI για θέματα πυρηνικών στο fas.org (Federation of American Scientists), αναφέρεται ουσιαστικά, ότι μοίρα της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και η Ελλάδα συνολικά ως ένοπλες δυνάμεις, ανήκει στις 7 χώρες που που αποτελούν την εναέρια δύναμη πυρηνικής κρούσης της συμμαχίας για αποστολές με πυρηνικά όπλα, με την χώρα μας να διατηρεί ειδική εφεδρική αεροπορική δύναμη για τον σκοπό αυτόν.
“Το μυστήριο σχετικά με το ποια είναι η 7η χώρα στην αποστολή ανταλλαγής πυρηνικών του ΝΑΤΟ έχει πλέον επιλυθεί, είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν φιλοξενεί πυρηνικά (αποσύρθηκαν από τον Άραξο το 2001) και δεν διαθέτει ενεργή δεσμευμένη μονάδα, αλλά διαθέτει εφεδρική αεροπορική μονάδα σε ρόλο έκτακτης ανάγκης”, αναφέρει ο ίδιος.
Για το θέμα δεν έχουμε καμία επίσημη ανακοίνωση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, και αναμένουμε ανακοίνωση, για την επιβεβαίωση ή την διάψευση του εν λόγω ειδικού, σχετικά με την συμμετοχή της χώρας μας σε πιθανά σενάρια τρόμου μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, διότι περί αυτού πρόκειται.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα αποτελεί μέρος της δύναμης πυρηνικής κρούσης του ΝΑΤΟ
Υπενθυμίζουμε ότι την περίοδο του αποκαλούμενου Ψυχρού Πολέμου, η ελληνική πολεμική Αεροπορία διέθετε μια ειδική μοίρα αεροσκαφών, που είχε μια απόρρητη αποστολή, σε περίπτωση κρίσης ΝΑΤΟ-ΕΣΣΔ να κτυπήσει δια μέσου του Εύξεινου Πόντου.
Οι Έλληνες πιλότοι ήταν πολύ συχνά σε επιφυλακή, ανάλογα την ευρύτερη κατάσταση των δύο συνασπισμών, ενώ αξιολογούνταν συχνά από Αμερικανούς αξιωματικούς λαμβάνοντας πάντα τα εύσημα.
Μάλιστα λέγεται ότι οι Έλληνες πιλότοι προορίζονταν για πιθανές αποστολές μέρα και νύχτα, ενώ οι Τούρκοι μετά από έλεγχο είχαν αξιολογηθεί και θα δρούσαν σε κάθε πιθανό σενάριο μόνο την ημέρα.
Στην Ευρώπη το ΝΑΤΟ είχε δεσμεύσει συγκεκριμένα αεροσκάφη σε ειδικές μοίρες των χωρών μελών της συμμαχίας εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα.
Τι συμβαίνει σήμερα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνεχείς μετακινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και των Τριών κλάδων έχουν επαναφέρει σενάρια της εποχής του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη.
Ειδικά μετά την ανάληψη της ηγεσίας των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία από τον συγκεκριμένο Ρώσο Πτέραρχο Σεργκέι Σουροβίκιν με πολύ "βαριά" προϋπηρεσία στην Συρία, η συμμαχία ενέτεινε τα σχέδια αποτροπής της Ρωσίας στην Ευρώπη, καθώς είναι υπαρκτό ο κίνδυνος διάχυσης του πολέμου προς άλλες κατευθύνσεις, ενώ το ίδιο ισχύει και με την Κίνα και την Ταιβάν.
Οι Αμερικανοί έχοντας έτοιμα τα σχέδια από την δεκαετία του 1960, πιθανότατα έχουν ενεργοποιήσει πλάνα ακόμα και για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με την Μόσχα, μοιράζοντας συγκεκριμένους στρατιωτικούς ρόλους σε χώρες της Ευρώπης.
Πρόκειται σίγουρα για τρομερά σενάρια που φέρνει στην επιφάνεια ένας ακόμη πιο άγριος πόλεμος, κάτω από την απειλή της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από την Ρωσία, μετά τις ήττες στο πεδίο των μαχών.