Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: «EUNOMIA 2022»: Δύο γαλλικά Rafale και έξι ελληνικά F-16 πέταξαν στην Κύπρο, αναφέραμε ότι ολοκληρώθηκε η τετραμερής αεροναυτική άσκηση «EUNOMIA-3/2022», με την πραγματοποίηση της τελικής φάσης σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λεμεσού, στην οποία συμμετείχαν πλωτά και πτητικά μέσα, καθώς και ομάδες ειδικών επιχειρήσεων από την Ιταλία, την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Γαλλία.
Τονίζαμε δε ότι, την τελική φάση παρακολούθησαν, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο επιχειρησιακός διοικητής των γαλλικών δυνάμεων της Μεσογείου, αντιναύαρχος Gilles Boidevezi, ο υπαρχηγός του Αρχηγείου Στόλου του ΠΝ της Ελλάδας, υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης, καθώς και ο διοικητής της 1ης Ναυτικής Διοίκησης του Ιταλικού ΠΝ, υποναύαρχος Lorenzano Di Renzo, ως εκπρόσωποι των κρατών που συνθέτουν την Τετραμερή Συνεργασία.
Σύμφωνα με την στήλη "Βηματοδότης" της γνωστής εφημερίδας "το Βήμα" «Έξι ελληνικά F-16 και δύο γαλλικά Rafale πέταξαν στην Κύπρο».
Με τσαμπουκά, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, έξι μαχητικά F-16 (και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης) της Πολεμικής Αεροπορίας, συμμετείχαν μαζί με γαλλικά Rafale που είχαν τις βάσεις τους στην Ιορδανία στην άσκηση «Ευνομία» στην Κύπρο, αφήνοντας ισχυρότατο αποτύπωμα, για άλλη μια φορά, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η άσκηση ήταν καλά σχεδιασμένη και σε αυτήν πήραν μέρος στρατιωτικές δυνάμεις από την Κύπρο, Ιταλία και Γαλλία. Τα ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης, πέταξαν φτερό με φτερό με τα γαλλικά Rafale, πραγματοποίησαν μαζί αποστολές κοντά στη Λεμεσό, ενώ φρεγάτες της Ιταλίας και της Ελλάδος περιπολούσαν στην περιοχή.
Μαζί τους και ένα «αόρατο» υποβρύχιο τύπου Παπανικολής. Ανάμεσα στα σενάρια της άσκησης ήταν και ανακατάληψη πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Να αναφέρουμε επίσης, τις ειδικές αποστολές που είχαν οι κομάντος των Ειδικών Δυνάμεων από την Ελλάδα και την Κύπρο στη διάρκεια της άσκησης.
Σύμφωνα με την Εθνική Φρουρά, τα σενάρια που εκτελέστηκαν περιελάμβαναν μεταξύ άλλων αεροναυτικές επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, αντιαεροπορικές - ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, εκτέλεση γυμνασίων προχωρητικών ελιγμών και επικοινωνιών, εκτέλεση πυρών επιφανείας καθώς και Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) υπό το συντονισμό του ΚΣΕΔ.
Κατά τη διεξαγωγή της άσκησης, συμμετείχαν η ελληνική φρεγάτα "Σαλαμίς", η ιταλική φρεγάτα "Libeccio", με τα οργανικά τους ελικόπτερα, υποβρύχιο του ΠΝ της Ελλάδας, το ΠΑΘ "Ιωαννίδης" από την Εθνική Φρουρά, Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών από Ελλάδα και Κύπρο, ελικόπτερο AW-139 και UAV της Εθνικής Φρουράς, ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών, τύπου Rafale της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας (ΠΑ) καθώς και αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης EWAC και 6 αεροσκάφη τύπου F-16, της Πολεμικής Αεροπορία της Ελλάδας.
Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, με την ολοκλήρωση της τελικής φάσης, αφού συνεχάρη τους συμμετέχοντες, σημείωσε ότι πέραν των μηνυμάτων σε στρατηγικό επίπεδο, η άσκηση συνέβαλε στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, καθώς και της ικανότητας να συντονίζουν κοινές δράσεις σε διεθνή ύδατα, με τη σχεδίαση και διεξαγωγή ευρέως φάσματος αεροναυτικών επιχειρήσεων.
Η διεξαγωγή της άσκησης "Eunomia", για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αποτελεί επιβεβαίωση της διακηρυχθείσας πρόθεσης, δέσμευσης και ικανότητας της Ιταλίας, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας, για συνεργασία με στόχο τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και θαλάσσιας ασφάλειας, καθώς και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα.