Με αφορμή ρωσικό αντιαεροπορικό Pantsir-S που κλάπηκε στην Λιβύη το 2020, οι Τούρκοι φέρονται να δημιούργησαν σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EW), το οποίο τοποθέτησαν σε UAVκαι UCAV που διαθέτουν ήδη, κάτι το οποίο μας αφορά άμεσα, λόγω των παραβιάσεων τουρκικών εναέριων μέσων στο Αιγαίο.
Ρωσικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν λοιπόν, ότι η Τουρκία έχει δημιουργήσει ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου για την καταπολέμηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Pantsir, το οποίο ως γνωστόν διαθέτει και η ελληνική πολεμική αεροπορία.
Στην Κρήτη αυτά τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα προστατεύουν τους ελληνικούς πυραύλους S-300, από μελλοντικές πιθανές επιθέσεις τουρκικών μη επανδρωμένων τουρκικών οχημάτων όλων των τύπων, κατά κύριο λόγο.
Ο τουρκικός στρατός κατέλαβε τουλάχιστον ένα πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Pantsir-S στη Λιβύη, και με την βοήθεια είτε εταιρειών από την Ρωσία, είτε των Κινέζων μαζί με Τούρκους ειδικούς, αναφέρεται ότι δημιούργησε ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου σχεδιασμένο για τα επιθετικά UCAV τύπου Akinci και Bayraktar TB2, τα οποία είναι πλέον ικανά να καταστείλουν πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Pantsir-S.
Μιλάμε για το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Mini ET Pod, το οποίο, δοκιμάστηκε με επιτυχία, όπως αναφέρει το τουρκικό κανάλι Telegram Club.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το τουρκικό συγκρότημα ηλεκτρονικού πολέμου δημιουργήθηκε μετά από μελέτη ενός από τα κατεχόμενα συστήματα αεράμυνας Pantsir-S που είχαν καταληφθεί προηγουμένως από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης το 2020.
Ωστόσο, το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η Τουρκία δημιούργησε επίσης το σύστημα KARETTA GNSS. το οποίο είναι ικανό να αντιμετωπίσει τον εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου που καταστέλλει τη λειτουργία του GPS.
«Η μονάδα ηλεκτρονικού πολέμου Karetta αναπτύχθηκε από την ASELSAN μετά από μελέτη του συστήματος αεράμυνας Pantsir.
Το μίνι σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου σχεδιάστηκε για να τοποθετηθεί στον εξωτερικό σταθμό φορτίου Αρ. 4 του Bayraktar TB2 UAV.
Το Mini ET Pod, το οποίο έχει υψηλή ισχύ εξόδου, μπορεί να εκτελέσει παρεμβολές θορύβου σε ορισμένες ζώνες συχνοτήτων έναντι ανίχνευσης και φωτισμού ραντάρ.
Η εξουδετέρωση αρμενικής συστοιχίας πυραύλων S-300 από τουρκικά UAV BAYRAKATR και τα σχέδια της Άγκυρας για την Κρήτη
Από χθες αναφέρθηκε η είδηση, ενώ δημοσιεύτηκαν και εικόνες, από τις στιγμές που ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν κατέστρεψε αρμενικές θέσεις και συστήματα αεράμυνας S-300, κάνοντας χρήση Bayraktar TB2 και drone καμικάζι Harop.
Πρόκειται για μία τακτική στην οποία συμμετείχαν ή παρείχαν τις συμβουλές τους Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι είχαν αφιχθεί νωρίτερα στο Μπακού, όπως έγινε και τον πόλεμο των δύο χωρών πριν μερικούς μήνες γαι το Ναγκόρνο/Καραμπάχ.
Εμείς υπενθυμίζουμε σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ότι τουρκικές πηγές είχαν αναφέρει ότι η πρόσφατη κοινή αεροπορική συνεργασία Αζέρων και Τούρκων, είχε πολλά σενάρια, ένα εκ των οποίων αφορούσε άμεσα την ελληνική πλευρά.
Ο Τούρκος ειδικός αναφέρει ότι “ φαίνεται ότι η τουρκική αεροπορία δοκιμάζει τα F-16 της εναντίον των S-300 PMU στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ένα βαθύ χτύπημα εναντίον ενός τρομοκρατικού στρατοπέδου στην Ευρώπη που προστατεύεται από παρόμοιους πυραύλους.
Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δοκιμάζει αυτή τη στιγμή αρκετούς νέους λοβούς ηλεκτρονικού πολέμου (πιθανότατα MEHPOD & EHPOD) στο Αζερμπαϊτζάν κατά των συστημάτων αεράμυνας S-300 PMU. Στην άσκηση μετέβησαν 4 τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη γεμάτα με νέα τουρκικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου EW”, καταλήγει ο ίδιος.
Τέτοιους πυραύλους διαθέτει η Ελλάδα, και τα οποία σχέδια της Άγκυρας πιθανότατα μας αφορούν άμεσα, απαντώντας στο σενάριο της προσομοίωσης επίθεσης κατά συστοιχιών ρωσικών πυραύλων αυτού του τύπου, που διαθέτουμε ήδη στην Κρήτη.
Το μεγάλο το ντέρτι της Άγκυρας για τους ελληνικούς πυραύλους S-300 στην Κρήτη, (κάτω από την οποία υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα ενώ διέρχεται και το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο) είναι γνωστό και είανι πολύ μεγάλο.
Είναι κάτι παραπάνω από εφικτό να έχουν εφοδιάσει οι ”γείτονες” μας, τα επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τους με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, για το σενάριο ( πιθανής ελληνοτουρκικής στρατιωτικής κρίσης) κατά των ρωσικής κατασκευής πυραύλων μας στο νησί της Κρήτης.
Άλλωστε και ο μαρτυρικός θάνατος του Έλληνα Σμηναγού Κ.Ηλιάκη το 2006, αφορούσε προσπάθεια τουρκικών F-16 , να φωτογραφίσουν τις θέσεις των ελληνικών συστημάτων, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ.