Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Στα “σκαριά” το Deal των Mirage 2000-9: Συμφωνία μεταξύ συμμάχων ΗΑΕ και Ελλάδας

Πόσο πιθανό είναι να πουληθούν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελλάδα, τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-9 που διαθέτει η μεσανατολική χώρα; Το θέμα δεν είναι νέο.

Σύμφωνα με το Forbes, τον περασμένο χρόνο σημειώθηκε αξιοσημείωτη άνοδος στον αριθμό των χωρών που επέλεξαν να αγοράσουν μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη για τις αεροπορικές τους δυνάμεις και  σημείωναν, ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπάρχει περίπτωση να πουλήσουν μεταχειρισμένα Μιράζ στην Ελλάδα.

Πραγματικά, μια πιθανή μεγάλη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ συμμάχων είναι στα «σκαριά», καθώς ο Πρόεδρος των ΗΑΕ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν συζήτησε πρόσφατα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την πώληση των μαχητικών Dassault Mirage 2000-9 των ΗΑΕ. Να σημειώσουμε ότι το Mirage 2000-9 είναι η καλύτερη έκδοση Mirage στον κόσμο.

Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι η ΠΑ επιζητά ικανοποιητικό αριθμό αεροσκαφών  πέρα από  μαχητικά Rafale,  για την «λάντζα» των αναχαιτίσεων από την στιγμή που αποσύρονται τα MIrage 2000EGM/BGM. Και χρειάζεται επειγόντως επιπλέον μαχητικά, ειδικά από την στιγμή  που άρχισαν σε παρτίδες να αποσύρονται προς εκσυγχρονισμό τα F-16 Block 50/52 και Adv, μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Να υπενθυμίσουμε, ότι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν δει από κοντά και εξετάσει τα Mirage 2000-9 στα ΗΑΕ και είχαν συντάξει έκθεση σχετικά με την κατάστασή τους. Η οποία έλεγε, ότι βρίσκονταν σε άριστη κατάσταση και είχαν βάλει και λίγες ώρες πτήσης.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε ότι η αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, θα συμπληρώσει τη σχεδιαζόμενη συμφωνία αγοράς αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-35, η οποία έχει επιβραδυνθεί λόγω των ανησυχιών της Ουάσιγκτον για τη σχέση του Άμπου Ντάμπι με την Κίνα.

Η Γαλλία, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει συμφωνία πώλησης 60 μαχητικών Rafale στα ΗΑΕ, πριν από δέκα περίπου χρόνια, είχε δηλώσει πρόθυμη να εγκρίνει την πώληση των 60 περίπου Mirage 2000-9 που η Αεροπορία της αραβικής χώρας διατηρούσε σε υπηρεσία, σε τρίτες χώρες. Όχι όμως στην Ελλάδα, με την οποία έτσι ή αλλιώς τα ΗΑΕ δεν είχαν έρθει ακόμα «κοντά».

 Αυτά τότε. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν, καθώς υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ανεξαρτησία κάποιας από τις δύο χώρες.

Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συμβάλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, κυριαρχίας, ενότητας, προστασίας και εδαφικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και των ΗΑΕ, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατόν. 

Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής έχει χαρακτηριστικά συμφωνίας τύπου SOFA (Status of Forces Agreement), βασικός σκοπός των οποίων είναι η διευκόλυνση της στάθμευσης και μεταστάθμευσης στρατιωτικών δυνάμεων και η χρήση των σχετικών υποδομών.

Από την άλλη, έχουμε την  μεγάλη αμυντική συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας. Η συμφωνία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, εάν υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη κι αν αυτή είναι στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (π.χ. Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ).

Το πόσο σίγουρο το θεωρούν στην Τουρκία την πιθανή αγορά των Mirage 2000-9 από την Ελλάδα, είναι ότι στο πρόσφατο παρελθόν η τουρκική Milliyet, έγραψε,  «τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) διαθέτουν τουλάχιστον 60 μεταχειρισμένα αεροσκάφη Mirage 2000-9, με σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά με τα ελληνικά Mirage 2000-5Mk.2, αλλά σε πολύ καλή κατάσταση».

«Τα Mirage 2000-9 θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές απευθείας κρούσης, προσβολή στόχων επιφάνειας και ηλεκτρονική επιτήρηση/επέμβαση σε περίπτωση πιθανής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης», έγραφαν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...