Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Γαλλικό "Topgun": Νέοι ορίζοντες ανοίγονται για τους Έλληνες πιλότους των Rafale

Νέοι ορίζοντες ανοίγονται για τους Έλληνες πιλότους των Rafale, καθώς όπως έγινε γνωστό η Air & Space Force δημιούργησε ένα γαλλικό "Topgun", με τον σχηματισμό "QWI" για πιλότους Rafale.

Η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία καλλιεργώντας στενούς δεσμούς με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία, όπως αποδεικνύεται από την Άσκηση Atlantic Trident και, κυρίως, τις επιχειρήσεις που διεξάγει από κοινού μαζί τους, η Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη (AAE) της Γαλλίας μόλις δημιούργησε έναν τέτοιο σχηματισμό. Αυτός πράγματι ξεκίνησε στις 30 Μαΐου, στην αεροπορική βάση 118 στο Mont-de-Marsan, με τέσσερις πιλότους Rafale (συμπεριλαμβανομένου ενός από το Γαλλικό Ναυτικό) και έναν αξιωματικό πλοηγού οπλικού συστήματος (NOSA).

Αυτή η εκπαίδευση, που ονομάζεται "QWI Rafale", παρέχεται από το "Weapons School" (ή École d'armes) και τα εξειδικευμένα κέντρα του Centre d'Aerien Expertise Militaire (CEAM) της ΑΑΕ, με στόχο τη "δημιουργία ενός δικτύου τακτικών εμπειρογνωμόνων εντός των μονάδων μάχης».

Έτσι, για έξι «εντατικές» εβδομάδες, οι εκπαιδευόμενοι θα παρακολουθήσουν θεωρητικά μαθήματα, συνεδρίες προσομοιωτών και φυσικά πτήσεις. Αυτή η εκπαίδευση στοχεύει, εξηγεί η CEAM, «να τελειοποιήσουν τις γνώσεις και την κυριαρχία τους στο οπλικό τους σύστημα και να εμβαθύνουν τις τακτικές, τις τεχνικές και τις διαδικασίες των αποκαλούμενων εμπλοκών «κορυφής του φάσματος». Στο τέλος, θα αποκτήσουν το προσόν «QWI», το οποίο θα τους δώσει την «αξιοπιστία και τη νομιμότητα που απαιτούνται για να μεταδώσουν στη μονάδα τους όλα όσα έχουν μάθει».

Να αναφέρουμε ότι το CEAM/AWC ( Κέντρο Αεροπορικού Πολέμου / Κέντρο Αεροπορικού Πολέμου) δημιουργήθηκε το 2015, με τη συγχώνευση του Κέντρου Στρατιωτικής Αεροπορικής Εμπειρίας και του Κέντρου Τακτικής Αεροπορίας (CENTAC-Air) της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας  (CFA) . 

Αυτό  είχε χαρακτηριστεί, εκείνη την εποχή, ως «μείζονα μεταρρύθμιση» από τον στρατηγό Denis Mercier, τότε Αρχηγό του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας, στο βαθμό που επρόκειτο να συγκεντρώσει, υπό την ίδια διοίκηση, «όλους τους παράγοντες της καινοτομίας, είτε ενεργούν στον τομέα του εξοπλισμού, του δόγματος ή της εκπαίδευσης».

Να υπενθυμίσουμε ότι στο Πενταπόσταγμα, σε άρθρο μας αναφέραμε : Αρχηγός Γαλλικού ΓΕΑ: Εντυπωσιαστήκαμε από τους 'Έλληνες πιλότους των Rafale- Οφείλεται στην μόνιμη επιχειρησιακή τους εμπλοκή.

Η αναβαθμισμένη συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας, στοχεύει στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας στην περιοχή της Ν/Α Μεσογείου με κοινές αποστολές και προβολή ισχύος για εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου" ανέφερε σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Αρετή και Τόλμη" ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και Διαστήματος της Γαλλίας, General Stephane Mille.

Δεδομένου ότι δήλωσε,   "η διαλειτουργικότητα των αεροσκαφών μας είναι κάτι που επιδιώκουμε προφανώς με τους Έλληνες αλλά και γενικά με τους συμμετέχοντες στην Tiger Meet", διαφαίνεται ότι στο άμεσο μέλλον , μόλις ολοκληρωθεί η παραλαβή όλων των αεροσκαφών των Rafale καθώς επίσης και η εκπαίδευση των Ελλήνων ιπταμένων, η συμμετοχή σε αυτήν την κορυφαία εκπαίδευση για τα Ελληνικά γεράκια είναι εξασφαλισμένη.

Συγκεκριμένα   ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και Διαστήματος της Γαλλίας, General Stephane Mille, ανέφερε:

Η διαλειτουργικότητα των αεροσκαφών μας είναι κάτι που επιδιώκουμε προφανώς με τους Έλληνες αλλά και γενικά με τους συμμετέχοντες στην Tiger Meet" ,ενώ για το επίπεδο των Ελλήνων πιλότων στα Rafale είπε: Ειλικρινά εντυπωσιαστήκαμε από το επίπεδο των Ελλήνων πιλότων που ήρθαν στη Γαλλία για να μετεκπαιδευτούν στα Rafale. Νομίζω πως το οφείλουν στην μόνιμη επιχειρησιακή τους εμπλοκή, που τους χαρίζει ένα πνεύμα που τους επιτρέπει να προσαρμόζονται αρκετά γρήγορα, κι έπειτα αρκετοί από αυτούς είχαν μεγάλη εμπειρία στα Mirage. Αυτό τους προσέφερε μια βάση για να μετεκπαιδευτούν στα Rafale.

Πέρα από αυτό εντυπωσιαστήκαμε πραγματικά από το βαθμό προσωπικής αφομοίωσης καθενός από τους πιλότους που είχαν το ζήλο να επιδοθούν σε αυτήν την μετεκπαίδευση. Αυτό επέτρεψε, να γίνει μια αρκετά σύντομη μετεκπαίδευση και συγχαρητήρια σε όλους τους πιλότους που την παρακολούθησαν. 

Εστίασε ιδιαίτερα στην υπογραφείσα προ μηνών Συμφωνία Αθήνας-Παρισίου. "Πιστεύω πως η συμμετοχή της Αεροπορίας σε περιοχές αστάθειας, είναι αναγκαιότητα είτε πρόκειται για την Μεσόγειο είτε για οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη. Πρέπει η Αεροπορία να δεσμεύεται για να διασφαλίσει την σταθερότητα σε ορισμένες περιοχές. Και σε αυτό το πλαίσιο, η δουλειά που μπορούμε να κάνουμε ανάμεσα στην Γαλλική και την Ελληνική αεροπορία είναι προφανώς, κοινές αποστολές, προβολή ισχύος για να δείξουμε ότι είμαστε παρόντες για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου σε αυτές τις περιοχές" τόνισε και πρόσθεσε: 

"Ακούμε τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ ιδίως για την ενίσχυση των ανατολικών περιοχών του ΝΑΤΟ και από τις 24 Φεβρουαρίου συγκεκριμένα, η Γαλλική αεροπορία έχει δεσμευτεί αποκλειστικά για αποστολές ενίσχυσης της εναέριας παρουσίας στην Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, κυρίως αναπτύσσοντας Mirage-2000 στα κράτη της Βαλτικής εκτελώντας συνεχώς αποστολές από τα Rafale που απογειώνονται από την Γαλλία και έρχονται για αποστολές κατά μήκος των συνόρων του ΝΑΤΟ, αναπτύσσοντας αεροσκάφη ανεφοδιασμού, αεροσκάφη Διοίκησης και Ελέγχου, αεροσκάφη αναγνώρισης, ό,τι μπορούμε να δώσουμε την ευκαιρία στο ΝΑΤΟ να έχει την καλύτερη επίγνωση της καταστάσεως στην Ανατολική Πτέρυγα".

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν θέματα που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο Αεροποριών, τόσο στον τομέα των επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης, όσο και σε αυτόν της υποστήριξης αεροπορικών μέσων ομοίου τύπου.  

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...