Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να συμμετάσχει στην μεγάλη διεθνή αεροπορική άσκηση που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα με την ονομασία ΗΝΙΟΧΟΣ-2022, προσομοιώνοντας επιχειρήσεις εναντίον συστημάτων αεράμυνας, αεροπορικές επιδρομές και επιχειρήσεις διάσωσης, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, και αυτό όπως και να γίνει αλλάζει τα δεδομένα αυτήν την χρονική στιγμή.
Επτά άλλες χώρες θα συμμετάσχουν στην άσκηση Ηνίοχος φέτος, και αυτές είναι: Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Σλοβενία και Αυστρία.
Η άσκηση θα ξεκινήσει στις 28 Μαρτίου και έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τις 8 Απριλίου.Η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Αυστρία, τα Σκόπια, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, το Κουβέιτ, η Κροατία, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία θα στείλουν παρατηρητές στην άσκηση.
Σύμφωνα με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, η άσκηση αποσκοπεί στην προσομοίωση ποικίλων σεναρίων, όπως αποφυγή επιθέσεων από πυραύλους εδάφους-αέρος, χτυπήματα σε χερσαίους στόχους, έρευνα και διάσωση και προστασία ή επίθεση σε αερομεταφερόμενο στόχο.
Όλα τα εναέρια σενάρια θα διεξαχθούν σε μεγάλο βαθμό κατά μήκος των ελληνικών ακτών και πάνω από την Α.Μεσόγειο, με την συμμετοχή δεκάδων αεροσκαφών από κάθε χώρα.
Η ισραηλινή αντιπροσωπεία περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη F-16, αεροσκάφη ανεφοδιασμού Boeing 707 και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και επιτήρησης Gulfstream G550, ανακοίνωσε η ελληνική πλευρά, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες για λόγους ασφαλείας.
“Τα προηγούμενα χρόνια, το Ισραήλ χρησιμοποίησε τις εναέριες ασκήσεις στην Ελλάδα για να εξασκηθεί στο ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-300 στην Κρήτη, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης από το Ιράν και τη Συρία.
Δεν ήταν σαφές το εάν το σύστημα αυτό θα συμπεριληφθεί στη φετινή άσκηση.
Η άσκηση στην οποία το Ισραήλ συμμετέχει ετησίως από το 2015, πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενης έντασης και στη Μέση Ανατολή, μετά την εκτόξευση δώδεκα βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν σε αυτό που ισχυρίστηκε ότι ήταν ένα ισραηλινό «στρατηγικό κέντρο» κοντά στο προξενείο των ΗΠΑ στην πόλη Ερμπίλ του βόρειου Ιράκ.
Αυτή η επίθεση θεωρήθηκε ότι ήταν μια απάντηση στους θανάτους δύο διοικητών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό”, αναφέρει η εφημερίδα Timesofisrael.com .
Σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι του Channel 12, “το Ισραήλ και τα άλλα συμμετέχοντα έθνη, θα εφαρμόσουν στον ΗΝΙΟΧΟ-2022, σενάρια από τον ουκρανικό πόλεμο κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Αν και κανένα από τα συμμετέχοντα έθνη δεν συνορεύει με τη Ρωσία, το κανάλι ανέφερε ότι η άσκηση θα καταδείξει τη συνεργασία και την ενότητά τους εν μέσω της πιθανότητας ο πόλεμος στην Ουκρανία να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες”.
«Είναι ένα μήνυμα προς τον Πούτιν ότι αυτές οι χώρες συνεργάζονται για να υπερασπιστούν την κυριαρχία τους», ανέφερε ο Ισραηλινός δημοσιογράφος.
Η Α.Μεσόγειος “ φλέγεται” από την παρουσία πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας
Εδώ και αρκετές ημέρες έχουμε μια υπερσυγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στην Α.Μεσόγειο, η οποία επηρεάζει το όλο σκηνικό και στην περιοχή του Αιγαίου.
Το ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έθεσε σε συναγερμό τις ναυτικές δυνάμεις του στην θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου με την αποστολή Τριών αεροπλανοφόρων και ομάδων μάχης συν την παρουσία μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Μιλάμε για δεκάδες πολεμικά πλοία της συμμαχίας, ενώ την ίδια στιγμή ρωσικά καταδρομικά και υποβρύχια εντοπίζονται δυτικά του λιμένα της Ταρτούς στη Συρία.
Επισημαίνουμε ότι η ναυτική δύναμη που συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», συμπεριλαμβάνει και Φρεγάτα «Υδρα», καθώς και το υποβρύχιο TYPE-214 «Παπανικολής».
Η κατάσταση στην Ουκρανία χειροτερεύει καθημερινά, ενώ οι προθέσεις του ΝΑΤΟ και της δύσης να αποστείλει όπλα και εξοπλισμό, θα βρουν μια σκληρή απάντηση της Μόσχας, που θέλει να συντομεύσει της εισβολής της στην Ουκρανία, λόγω των μεγάλων απωλειών των χερσαίων δυνάμεων της, οι οποίες αποτελούν πλέον μεγάλο πονοκέφαλο στην ηγεσία του Κρεμλίνου, με πιθανή λαϊκή κατακραυγή.