Πυρετώδεις είναι προπαρασκευαστικές ενέργειες στο γενικό επιτελείο Αεροπορίας, για να είναι όλα έτοιμα την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου στην 117 Πτέρυγα Μάχης, η οποία θα φιλοξενήσει τη πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2022».
Πρόκειται για ένα αεροπορικό «ραντεβού» από πολλές χώρες για δύο εβδομάδες στον φετινό «ΗΝΙΟΧΟ», με τρομερά “σκληρά” σενάρια και αποστολές πάνω από το Αιγαίο και το ηπειρωτικό έδαφος, στον φόντο της μεγάλης κρίσης στην Ουκρανία.
Η διεθνή άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2022» θα ξεκινήσει στις 28 Μαρτίου, αλλά οι πρώτες αποστολές ξένων αποστολών θα αρχίσουν να καταφτάνουν στην 117 ΠΜ μια εβδομάδα νωρίτερα.
Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος, ΗΑΕ, και η Ρουμανία, θα βρεθούν τον Μάρτιο στην ελληνική αεροπορική βάση για να συμετάσχουν μαζί με τους έμπειρους Έλληνες πιλότους, στα πιο ακραία και δύσκολα σενάρια αεροπορικών επιχειρήσεων.
Μιλάμε όχι μόνο για τη σημαντικότερη αεροπορική εκπαιδευτική άσκηση στη Μεσόγειο, αλλά για την πιο σοβαρή σε όλη την ΕΕ.
Σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες στον «ΗΝΙΟΧΟ-2022» θα λάβουν μέρος και γαλλικά μαχητικά από το αεροπλανοφόρο, Charles De Gaulle, το οποίο θα πλέει σε ελληνικά ύδατα το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, κάνοντας μάλιστα επίσημη εμφάνιση στον Πειραιά, κατά τη διάρκεια των εθνικών εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου.
Επίσης ετοιμάζεται και η πολυεθνική άσκηση «ORION 22» στην οποία θα συμμετέχουν Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων-Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, καθώς και επίλεκτες μονάδες από συμμαχικές χώρες.
Παρουσία στην άσκηση αυτή θα έχουν και μονάδες επιφανείας αλλά και εναέρια μέσα του Πολεμικού Ναυτικού.
Αμερικανικά μαχητικά F-15 μαζί με μη επανδρωμένα UAV MQ-9 θα έρθουν στην χώρα μας, παρουσία Αμερικανών κομάντος εξειδικευμένους σε αποστολές κατάδειξης στόχων JTAC (Joint Terminal Attack Controller).
Έτσι η Ελλάδα τον Μάρτιο αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων, ενώ η κρίση στην Ουκρανία μεγαλώνει καθημερινά, και οι Τούρκοι απειλούν στο Αιγαίο.
Η Άσκηση «Ηνίοχος» ξεκίνησε στα τέλη της Δεκαετίας του ’80 ως Αεροπορική άσκηση μικρής κλίμακας με αντικείμενο στην διεξαγωγή Αεροπορικών και Μεικτών Επιχειρήσεων σύμφωνα με το Βασικό Δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Δόγμα Μεικτών Επιχειρήσεων, το Διακλαδικό Δόγμα Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, καθώς και τα τότε υφιστάμενα Σχέδια και προοδευτικά καθιερώθηκε η εκτέλεσή της ετησίως.
Η Άσκηση είχε ως Αντικειμενικό Σκοπό την εξάσκηση του προσωπικού στη σχεδίαση και εκτέλεση μικτών και σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (COMAO) σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Δόγμα της ΠΑ και τα Εθνικά σχέδια, σε περιβάλλον που προσομοιάζει κατά το δυνατόν την πραγματική κατάσταση, ώστε να δοκιμάζονται και αξιολογούνται τα υπάρχοντα και προτεινόμενα σχέδια και οι ακολουθούμενες τακτικές κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.